Nie zgodzę się. Mam kolegą który ma 911 jak dobrze pamiętam model 930 z końcówki produkcji, z roku 1982 i nic nie grzebie. Nie katuje ale i też nie oszczędza.
Wersja do druku
To w takim razie musisz kupić Porshe, bo przy amerykańskich będziesz leżał non stop, miałem kilka klasycznych amerykańskich aut z lat 80 tych i początku 90 tych, jak mieszkałem w stanach i wiem co mówię.
Sprawa z oldtimerami/youngtimerami wygląda tak, że jak kupisz auto odrestaurowane to masz na kilka lat spokój, jak kupisz auto zachowane w oryginale, jakie by nie było zadbane, trzeba będzie mechanikę zrobić całą, a i tak wężyk, czy złączka elektryczna może paść zawsze.
Sam kupiłem w tym roku W124 z ASO mercedesa (niby mistrza wytrzymałości), jeden właściciel, idealna jaką chciałem, a w przeciągu roku wymieniłem prawie całą mechanikę, żeby wreszcie mieć auto jak z fabryki.
Z markami super premium nie miałem do czynienia, ale słyszałem, że Porshe jest niezłe w bezawaryjności poza elektryką, której w 82 za dużo nie było pewnie.
Nie jest to jednak wymierna próbka, w każdym razie jakbyś kupił stare BMW/Merca/Amerykańca nie rozebranego i złożonego na nowo, to będziesz miał przed sobą mnóstwo niespodzianek i pisze to szczerze, ponieważ sam przez to przechodziłem. Od razu dodam, że nie kupowałem nigdy strupów, tylko auta śliczne i zadbane.
Jeśli celujesz w 911 to szukaj z nowa skrzynia PDK - poprzednie były słabe.
Tylko najpierw pojeździj trochę 911 bo to auto specyficzne i trzeba mieć zacięcie i dużo wyrozumiałości, żeby jeździć tym na codzień :)
- napisałem że zamiast E65 mój faworyt to Nowy MB CLS !!! Póki co nie przewiduje sprzedaży E65
- Kiedyś myślałem o E63 M6 odradzono ze względu nie na wysokie koszta eksploatacyjne a usterkowość np. sprzęgła E60 M5 zapewne podobny problem
- Dlaczego E39 ...jechałem tym autem wielokrotnie, z różnymi silnikami i zawsze byłem pod wrażeniem czucia tego auta. Wygląd też nie pozostawia wątpliwości.
Passat w sumie to też kultowe auto :D
http://suchen.mobile.de/auto-inserat...eatures=EXPORT
"Blachowski" jak się patrzy :)