Jes.Jes.Jes.[i tu gest Marcinkiewicza]
Tęskniłem oj tęskniłem.
Fajnie że znów razem.
Wersja do druku
Jes.Jes.Jes.[i tu gest Marcinkiewicza]
Tęskniłem oj tęskniłem.
Fajnie że znów razem.
Mamy nadzieje ze najgorsze za nami jednak prace nad forum moga potrwac jeszcze 2-3 dni.
Moga wystapic chwilowe przerwy.
Czy wyciekły Loginy i hasła użytkowników? Czy hasła były w jakiś sposób zaszyfrowane?
Forum 7er.pl działa na skrypcie vbulletin 4.
Parę dni przed pierwszym atakiem 14.09.2013 ukazał się w necie skrypt (exploit) który umożliwiał atak na forum.
Dziura bezpieczeństwa która powstała w wyniku tego exploita umożliwiała wgrywanie kolejnych ukrytych i szkodliwych skryptów.
Producent skryptu vbulletin zareagował dosyć późno i w międzyczasie doszło do tysięcy ataków na fora vbulletin w wersji 4 i 5 na całym świecie.
Hasla użytkowników są w bazie szyfrowane co nie oznacza jednak ze nie ma innych metod ich przechwytywania.
Nie wiemy do końca co zostało wykradzione itd. jednak ryzyko tego ze cześć danych wypłynęła naturalnie istnieje.
Z tego powodu prosimy o zmianę haseł na forum wszystkich użytkowników.
WAŻNE !
Cześć haseł najbardziej zagrożonych na wypłyniecie na zewnątrz została automatycznie cofnięta.
Sa to hasła użytkowników którzy logowali się na forum w krytycznych momentach.
Tych użytkowników prosimy o aktywacje nowego hasła poprzez następujący link:
http://7er.pl/login.php?do=lostpw
W razie problemów prosimy o kontakt z administracja forum.
Przypominamy tym samym ze nie powinno sie używać nigdy tych samych haseł do rożnych aplikacji internetowych.
Nie próbowałem się logować, zawsze przy włączeniu kompa strona automatycznie się otwiera. Wymaga to zmiany?
@Roobs
Wejdz w swoj profil i zmien haslo.
To widzę teraz że konta też są zagrożone....
A co z "duchami" co się miesiącami nie logowali? Nie będzie ich postów bez wiedzy właścicieli?
Niema co gdybac - tylko trzeba zmienic haslo ze wzgledow bezpieczenstwa.
Wczoraj zostal wyslany mailing do wszystkich uzytkownikow.
Takie rzeczy sie zdarzaja i trudno jednoznacznie okreslic co moglo wyplynac.
Nie ukrywamy jednak problemu i informujemy o mozliwym ryzyku.
Ja tez nic nie dostalem.....