-
-
Jeżeli chodzi o silnik to wymieniam olej, filtry i tyle, nic sie nie dzieje .... Ciągle mnie dziwi że niektórzy mówią że to mułowate auto bo ja jednak ciągle jak tym jade to wiem że siedze za kierownicą bmw tylko 540 w manualu biła tego diesla ale miałem też E39 kombi w automacie i juz róznicy nie odczówam, wiadomo 40KM wiecej ale jednak lubie jeździdż szybko i jestem cały happy jak mam duże prędkosci a moment robi swoje i wciska w fotel, wiem że ze max prędkosć odpowiada moc ale jednak tutaj nie czuje jej braku ... Bałem sie diesla - mam na myśli szok z braku mocy itp, bo jednak dane techniczne mówią jedno - diesel gorszy niz 4.4 czy 4.0 ale jednak wogóle si enie zawiodłem... Będziesz w Katowicach to zapraszam... Chociaż prawda jest taka, trzeba pojeździć troszke różnymi wersjami aby mieć porównanie, mi sie to udało i dlatego upieram si eprzy swoim, chociaż następne będzie E65 745, ale ze wzgledy na zbyt duży zakup diesla i zbyt wiele słysze o ich awaryjności... coś tam chyba jednak zmienili bo E39 z tego co wiem i E38 nie psuje si etak często...
P.S. Na wiosne bede powaznie sprzedawać moje 740d jakbyś chciał, ale po pierwsze nie dlatego chwale je a po 2gie zaraz sie dowiesz zeby ode mnie auta nie brać bo jestem handlarz i oszust :D
-
ja zauwazylem jedna sprawe..
wiele osob sie wypowiada na temat slyszacych opowiesci ze te auta sie wala.. tak samo jak wiele opinii na temat diesli..ze to porazka..
prawda jest taka ze wiekszosc to sa historie tych co kupili zlomy tanio i stad ta opinia..oczywiscie zdarzaja sie i wpadki dobrych aut,..ale to sa rodzynki..
wiele jest np.730d a nie kazda jezdzi tak samo.. tak jak 740i,735i,740d,750i... kazde auto mozna kupic zmeczone zyciem,tak jak kazde auto moze byc gabinetem ;)
historia auta i stan jest najistotniejsza sprawa a nie silnik itp.. ;)
-
-
@7ka - kojarzę te wszystkie ogłoszenia, też trochę przeglądam ;)
@Aldik - dzięki za propo oględzin - jak będzie okazja to na pewno skorzystam. Co do ew. kupna to raczej się nie skuszę - wiesz ja jestem b. wybredny, muszę mieć takie a takie opcje, kolory, itp. ;)
Zresztą - 740d to tylko jedna z opcji które rozważam, są też inne :) Na pewno chciałbym obejrzeć/poczuć auto z tym motorem na żywo.
-
Michale jakoś się umówimy i zobaczysz sobie 730d.
PS. Mam 735i a nie 730i :D
-
Jarek, bardzo chętnie... :) Napiszę na PW.
-
Mialem okazje posmigac kilkoma 740D i musze przyznac ze do 740i lub 744i nie maja szans- nie wiem skad stwierdzenie ze ida tak dobrze w porownaniu do 740 kiedy wcale tak nie jest- 50koni robi duza roznice :D , 740D jedzie minimalnie lepiej jak dobra 735i. Wiadomo ze moment jest wiekszy jednak czuc to tylko na pierwszym lub na ostatnim biegu (automat).
Co do dzwieku - mimo wszystko slychac ze diesel, oczywiscie silnik w BMW jest dopracowany i nie ma klekotania jak w transicie :D
Michal w warszawskich korkach spalanie 740D bedzie sie ksztaltowac o okolicach 13-15L ON/100km wiec jakis mega oszczednosci w stosunku do 740i nie bedzie, doliczajac koszty utrzymania wyjdzie na to samo co jazda 740i.
Zwrocie uwage ze modele E38 730D sa w niemczech drozsze jak 740D - na pierwszy rzut oka dziwne 8/ jednak prawdziwe- 730D pala mniej i sa tansze w utrzymaniu, takze jesli juz ma byc diesel to jednak 730D
-
ale michal chce bul bul bul V8 haha...
mysle ze zaden diesel nie bedzie taki jak benzyna i odwrotnie..to dwa inne auta..
a to ze warszawskie korki = mega spalanie juz wiesz ;) tak na oko ile ci palila 740i ?
-
Michał może taki V12 RC V12
P.S. Przepraszam za OT :D