-
Jessssuuu...przeciez to proste...im opona węższa to profil wyższy im szersza to profil niższy...np dzisiaj zakupiłem na lato opony przód 235/50R18 a tył 255/45 R18...jak widać szer i profil się zmienia jednak średnica czyli wysokość koła zostanie taka sama dla przodu i tyłu.Proste.No ale dobrze,że już nawrócony :) Pozdrawiam.
-
Według mnie po części to złudzenie. Zwróć uwagę na to, że przedni błotnik a raczej wycięcie na koło jest większe/wyższe niż z tyłu. Nie kwestionuje natomiast tego, że ze sprężynami może być coś nie tak, żeby była jasność :P Dla mnie wygląda to jak najbardziej normalnie :)
-
Nie to żeby coś tego ale podoba mi się to forum :) Człowiekowi się wydaje, że wie wszystko i niewiele go już zaskoczy w temacie opon a tu proszę :cool:
Zmienie koła jak w końcu ta zaj..na zima odpuści i wtedy stane autem na równiutkiej kosteczce, zrobie zdjęcie i wstawie. Pomyślimy co zrobić żeby było lepiej.
zdravim P.
ps: odezwe się około maja żeby wpaść do K-stawu i przejechać się M62 :)
-
Na lubelskie drogi to max 16 na wielkich balonach. E38 na ori kołach też fajnie wygląda. Ja jestem za - dupa do góry !
-
a ja jestem za ODPOWIEDNIMI oponami i wtedy zobacze,
-
To już postanowione. Na lato mam odpowiednie gumy więc założe i wtedy zrobie zdjęcie i ocenimy czy jest ok czy nie bardzo.
zdravim
Spokojnych i rodzinnych Świąt!
-
Ludzie ! Jeżeli ma z tyłu takie same koła i opony jak z przodu to obojętne czy ma 50" 255/50 czy 15" 195/55 to efekt jest dokładnie ten sam bo obwód obu kół jest identyczny i nachylenie pojazu będzie takie samo. Skoro zakładamy że tył i przód (opony) mają mieć tę samą szerokość i obwód to jakie to ma znaczenie czy założymy 13" czy 22" ?
"cały" samochód będzie nachylony tak jak ma być. E38 powinna stać (niestety) w poziomie a 99% jest podniesiona z przodu a to znaczy że tylne springi sa zmęczone.
Oczywiście zaznaczam - patrzymy na auto z profilu czyli widzimy ewidetne nachylenie siódemy ku tyłowi. Wygląda jak by byla gotowa do startu w kosmos ;)
Moja wyglądała identycznie jak Twoja, wymieniłem sprężyny na K+F wzmacniane (1,5 zwoju krótsze od serii ale grubszy pręt) i stoi jak należy.
-
Kolego... przynajmniej w 750iL fabrycznie koła z przodu są przewidziane 245/40/18 a z tylu 255/40/18 przód węższe tył szersze felgi. może róznica niewielka, ale coś konstruktorzy mieli na mysli skoro takie przewidzieli.
Oczywiście, jeżeli zakładamy 4 jednakowe to tak masz racje, jednak zakładając odpowiedni rozmiar felg i opon na nie, uzyskujemy inne wypełniania nadkoli, co przyczynia się bezpośrednio do złudzeń optycznych pt" tył stoi wyżej. .
-
bartolo, załóż 13' do auta, pokaz zdjecia a ja ci powiem czy przod masz nisko czy wysoko....
-
Ale to nadal nie zmienia faktu, że wystarczy (chcąc koledze pomóc) spojżeć na samochód stojący tak jak stoi na identycznych oponach i napisać że producent wyraźnie pisze iż z tyłu obwód koła powinien być większy (pomijam fakt, że to tak na prawdę nie zmieni zbyt wiele bo auto z tyłu dźwignie się o niecałe 2cm a gorne 2cm schowa się w nadkole - ot czysta fizyka).
Obwód to nie promień, więc jeśli (według zaleceń producenta) nawet obwód tylnego koła był by dłuższy o 4cm to 2cm się podniesie samochód zaś pozostałe dwa schowają się w nadkolu bo sprężyny to nie utwardzi. Tak czy inaczej - jego auto nie stoi jak powinno. Sam zobaczysz, że kolega założy odpowiednie opony - wyrzuci kasę(tak wyrzuci kasę, bo ostatecznie szukając oszczędności mógłby aktualne koła tylne dojechać do zbrojenia) a auto i tak będzie stało gotowe do startu w kosmos.
Krzywy: Czy założę 13" czy 200000" jeśli szerokość i profil opon będą te same to matma na poziomie podstawowym. Po co wpędzać kolegę w koszty chcąc pooglądać fotki które coś tam mają udowodnić ? To samo można policzyć. Nie wydaje mi się aby ktoś szukający pomocy był gotowy wypierd*lić 1K PLN tylko po to by dojść do tego co można w dosyc prosty sposób policzyć na kartce papieru wartej 2grosze.