U mnie też trzęsie, tak koło 100km/h, przy hamowaniu zero drgań. Jadę w poniedziałek doważyć, przy okazji może wyjdzie czy felgi proste ale tak sobie myślę, że i amortyzatory mogą mieć na to wpływ.
pzdr
Wersja do druku
U mnie też trzęsie, tak koło 100km/h, przy hamowaniu zero drgań. Jadę w poniedziałek doważyć, przy okazji może wyjdzie czy felgi proste ale tak sobie myślę, że i amortyzatory mogą mieć na to wpływ.
pzdr
Ja ostatnimi czasy walczyłem z wibracjami, Przyczyną okazały się krzywe opony. Tylko, że przy krzywych oponach auto trzęsie się w zależności od prędkości, a nie przy hamowaniu.
No własnie ;) Śmieszna ta maszynka - gość na niej siedzi i kręci sie takie kółko przystyknione do auta hmm :DCytat:
Zamieszczone przez Damias
Trzeba tylko uważać przy zdejmowaniu kół aby je tak samo założyć a śruby wkręcić w to samo miejsce w którym były..
Jeżeli to wszystko sprawdziłeś i jesteś pewny, że nie ma luzów (mam nadzieję, że sprawdzałeś to łyżką montażową a nie rękoma) pozostają 2 rzeczy.Cytat:
Zamieszczone przez hex261288
1. Albo któryś tłoczek się zapiekł i jakoś nie tak hamują klocki
2. Luzy w układzie kierowniczym
Dobrą sprawą była by wymiana płynu hamulcowego.
Tu są ewidentnie koła. Wibracje przy mocno źle wyważonych kołach zaczynają się już powyżej 50 km/h jak są lekkie niedociągnięcia, lub jest problem z oponami to wibracje mogą być odczuwalne dopiero przy dużo wyższych prędkościachCytat:
Zamieszczone przez paweł_wawa
A jaka moze być przyczyna jak np jade ok 120km/h i w czasnie hamowania drży kiera do ok 80km/h Pozniej tej predkosci wszystko gra
Np. lekko zdeformowane tarcze.Cytat:
Zamieszczone przez Cichy
WojtekD no ale nigdy tak nie było. Moze poprostu czas na wymiane?
Co do drgania kierownicy przy hamowaniu to zbadałem ten temat dokładnie i opisałem go na forum, męczyłem się z tym kupe czasu i wielu mechaników odwiedziłem.
Poczytajcie sobie:
http://forum.7er.pl/bicie-kierownicy-vt3904.htm
Wymieńcie te tuleje koszt nie wielki a bicie ustanie potem browarek
To się czasem dzieje nagle i gwałtownie (niestety)Cytat:
Zamieszczone przez Cichy
Dla przykładu jak zaszalejesz na wąskiej drodze i bardzo agresywnie wyprzedzasz, to masz gaz-hamulec-gaz-hamulec-gaz-hamulec ... Tarcze rozgrzewają się ponad przeciętną. Wystarczy mała kałuża lub nawet dłuższe przytrzymanie hamulca przy prędkości 0 km/h (wymuszony postój) i po tarczach.
Ale jak sie ma tarcze naprawde dobrej firmy to chyba tak sie nie stanieCytat:
Zamieszczone przez WojtekD