chodzi mi o to, że może np korby od jakiegoś innego v12/ r6 by spasiły??????
Wersja do druku
chodzi mi o to, że może np korby od jakiegoś innego v12/ r6 by spasiły??????
Chyba mala szanska, ale wyrobienie walu korbowego nie powinno byc nie wiadomo jak drogie :) Pod lubinem jest np firma auto-szlif ktora robi takie rzeczy od lat (glownie do ciagnikow). Taka korba musialaby miec wieksza srednice zeby zapewnic wiekszy skok tloka dobrze mysle? Wtedy takze korbowod musialby byc krotszy zeby z kolei nie lecial za wysoko uderzajac w glowice, no i chyba glowice od polifta bo tam bylo zdaje sie DOHC...? Jeszcze pewnie sterownik wystroic bo pewnie same odczyty z sond I przeplywek nie wystarcza, koko by zrobil :D najwiekszym problemem moze byc skrzynia do takiego zestawu.
Maly offtop: myslicie ze daloby sie zgrac z tym skrzynie z innego auta np z 300C albo Corvetty, mam na mysli elektronicznie czy by to mialo szanse dzialac.
głowica od polfita nie ma dohc korba krótsza wału bym nie ruszał te szlify różnie żyją w sensie trwałości
Musisz zmienic wal korbowy bo jak dasz tylko krotszy korbowod to tlok zejdzie nizej ale nie wejdzie wyzej w efekcie zakres pracy tloka sie nie zmieni prawda?
Oczywiście że bloki są inne
B12 5.7 na bazie M70
5464cc, 81mm bore x 86mm stroke, stopień sprężania 10.0:1, lekkie tłoki mahle, inne zawory, wałki
B12 6.0 na bazie M73
5980cc, 86.4mm bore x 85mm stroke, stopień sprężania 10.5:1, lekkie tłoki mahle, inne zawory, wałki
Skrzynia 5HP30, zupełnie nowe softy silnika i skrzyni, inny kolektor dolotowy, przebudowany cały wydech, krótki dyfer 3.15 itd itd, zmian jest naprawdę sporo
dray co ty masz za przyciski przy fotelach? Nie wygląda to oryginalnie...(?)
To są siedzenia Recaro Ergomed DSE. Moja Alpina wyszła z nimi jako nowy samochód. Jest do prawdopodobnie jedyna sztuka B10 V8 z tymi fotelami.
Bardzo podobne fotele (tylko prostsze) były często w Alpinach E34 B10 Biturbo
Oto dowód, fragment dokumentu zakupu mojej Alpiny
(999 Zwei Recaro-sitze Dse Incl. Klimapaket U.
Sitzverstellung Mit Memory
Konsolen Fur Sitze
Seitenwulste In Den Sitzen Vorn Links Und Recht In Leder Schwarz
Sitzmittelbahnen Der Sitze Vorn Links Und Rechts In Alcantara Schwarz)
http://bmw.wielun.biz/recaro.jpg