Zatem patrzac na wskazania kompa z testu tez jest ok, minimalne 13.7, max 14.2, srednio leci 13.9-14.0. Nic nie przegasa, wszystko cacy:smile:
Wersja do druku
Zatem patrzac na wskazania kompa z testu tez jest ok, minimalne 13.7, max 14.2, srednio leci 13.9-14.0. Nic nie przegasa, wszystko cacy:smile:
mam pytanie jezeli mi na wskazaniach kompa pokladowego wskazuje 13.5 -13.6 to musze zaczac sie martwic czy jak narazie luuuz??
U mnie przy takim ladowaniu juz nie wyrabial.
...no nie powiem zeby czasami aku nie przykrecil troche słabiej
Jak na klemach aku jest 14 to nie ma co się martwić. Jak takie same jest na liczniku co na klemach to już trzeba by coś myśleć bo pada akumulator o tego nieodwracalnie.
u Mnie na alternatorze jest ok 14,1-14,7V
na akumulatorze ok 13,9-14V (jak bateria jest pełna)
a na teście 9 ok 13,5-13,7V
Kompletny misz masz.
Bateria ma jakieś 8 miesięcy Bosch silver C5.
Możesz coś poradzić seban123 ?
Jonash, moga byc przewozy posniedziale od alternatora do aku, stad ta roznica. Co do testu na zegarach sie nie wypowiem, bo dla mnie sa malo wiarygodne.
Przewody własnie ruszałem i czyściłem. Coś mi rozładowuje akumulator przez dwie-trzy noce postoju. Możliwe, że coś ma za duży pobór i dlatego taka różnica między wyjściem alternatora, a akumulatorem? Ostatnio ktoś pisał, o uszkodzeniu nawigacji, która się budziła na uśpieniu i czerpała prąd.
Ja o tym pisalem i wlasnie w tym watku uczestniczysz:D Jaki masz alternator?
Wodniak 150A