> Święta prawda ,tym bardziej ,ze szczęki do ręcznego kosztuja od 40 zł ,więc przy wymianie tarcz głupota nie wymienic tych szczęk :cool: pozdroCytat:
Zamieszczone przez wojtekd
Wersja do druku
> Święta prawda ,tym bardziej ,ze szczęki do ręcznego kosztuja od 40 zł ,więc przy wymianie tarcz głupota nie wymienic tych szczęk :cool: pozdroCytat:
dokladnie tak jak napisal ADMIN ja przed wymiana mialem tak ze reczyny wiciskalem a nic nie trzymal a zeby go zwolnic musialem kilka krotnie wciskac i spuszczac a teraz dziala bez zarzutu i narazie jest wszystko ok hamulce jeszcze slabe ale juz widac ze sie docieraja i nabieraja powera :D
pozdrawiam
Ok. Co do ręcznego to już wiem o co chodzi natomiast nadal nie wiem czy tarcze hamulcowa występuje jako tarczobęben czy bęben od ręcznego jest osobnym elementem.
Jeśli nie rozumiesz z tego co wyżej koledzy napisali, to pooglądaj sobie katalog:Cytat:
Zamieszczone przez kwiatek
http://bmwfans.info/original/E38/Lim...1997/04/mg-34/
http://bmwfans.info/original/E32/Lim...1993/06/mg-34/
Tu masz widoczne, jeden element na piaste, to tarczobęben, gdzie tarcze jako hydrauliczne hamulce robocze, a bębnowe hamulce jako postojowy hamulec ręczny.
na-piechoteCytat:
Nie jest to jasna odpowiedź na moje pytanie. Dopiero po rysunkach można się zorientować, że jest to jeden element a nie jak np. w jakieś starszej Alfie bębny lub bęben ręcznego był całkowicie osobnym elementem. Rozwiązania są różne i nie jest oczywiste, że musi występować jako jeden element.Stąd było moje pytanie.
Nie wiem jak jest w Subaru Impreza :(
wojtekd
Z Twojego posta nie wynikało, że stanowią cały lub osobny element dlatego sprecyzowałem pytanie.Impreza była podana tylko jako przykład w którym rozwiązano to poprzez zastosowanie jednego elementu czyli tarczobębnów. I tyle. Poznaję dopiero ten samochód i dlatego zadaję szczegółowe pytania. Na marginesie uważam, że jest to dużo lepsze rozwiązanie niż hamulec zasadniczy i postojowy jako jeden element.
No odpowiedz moja nie byla wyczerpujaca, dlatego i z tego odnioslem sie do katalogow, bys sobie obejrzal - szybciej pojmiesz specyfike.Cytat:
Zamieszczone przez kwiatek
Opis nigdy nie zobrazuje tak mocno zagadnienia, jak foto czy rysunek :>
To jeszcze sie dolacze do tematu.
Jesli ktos bedzie mial problem z tym ze rozpierak od recznego (E38 - noznego he he) w kole nie dziala, to bez obaw walcie do ASO. Kosztuje okolo 30 PLN a bardzo czesto sie zapiekaja. Trzeba czesto smarowac rozpierak jak i tarcze kotwiczna, a kto to robil ostatnio?
No chyba ze linka deba stanie....
ja miesiąc temu :cool: