Wiem...tylko,ze ja nie pisa³em ze mam jakie¶ problemy z p³ynem :) .Pozdrawiam.
Wersja do druku
to by³o do mnie, jako do autora postu;)
posiedzia³em troche w necie i znalaz³em taki temat http://www.bmw5er.pl/printview.php?t...9dbf4c801085f6 co o tym myslicie??
He popier... mi siê co nie co:D
Witam. Korzystajac z okazji ze tylu tu specow od e38 poradze sie jesli mozna :). Mam e38 4.4 z 96 roku i dwa tygodnie temu wywalilo mi plyn zawarami od ogrzewania. Wyciagnalem je uszczelnilem zamontowalem i okoo 2 tygodnie bylo ok. Dwa dni temu znowu mi wywalilo plyn z nich usczelnilem ponownie. Weze mam dosc twarde ale temeratura w normie 103-107 i ni huhu wyzej. Odpowietrzalem chyba na wszystkie sposoby jakie znalazlem na forach. Ogrzewanie w srodku jest ale na wyzszych obrotach zdecydowanie wieje cieplej. Korek zalozylem nowy sadzac ze weze beda troszke miekksze ale caly czas podobnie. Nie wiem jak u was ale umnie gorny waz jest goracy jak cholera a ten za termostatem letni. I moje pytanie brzmi jak jest to u was jesli chodzi o weze przy temeraturze 107 stopni max. Aha wisko sie zalacza przy 107 i temp. spada do 104 i tak w kolko. Jak zgasze silnik na goraco i odpale po 10 minutach to temp. mi spada z 107 do 97 ale podczas jazdy nie. Termostat do wymiany czy tak ma byc z temperatura tych wezy, a moe jeszcze zle odpowietrzone. I jescze jedno czy termostat otwiera sie konwencjolanie od temp. plynu czy komputer go otwiera? Prosze o jakos pomoc bo mi juz sil na to brak.
Pozdro
termostat otwiera sie jak zwykly termostat:P
jesli dodajesz gazu i wieje cieplej, to pompka pod elektrozaworami
Skoro sie otwiera od temp. plynu to po co mu grzalka? Pompka pod zaworami dziala bo ja sprawdzalem jak je uszczelnialem.
hmm....zacytuje
zastosowanie w/w termostatu ma za zadanie utrzymanie na niskich i ¶rednich obci±¿eniach silnika wy¿szej temperatury (ni¿ tradycyjne 90*C) co ma za zadanie obni¿yæ zu¿ycie paliwa oraz ekologiê czyli zmniejszenie emisji szkodliwych zwi±zków. Tak wiêc praca silnika jest w temp. ok 110*C ale dla wysokich obci±¿eñ jest to z³e dlatego ¿e wzrost temperatury zmniejsza masê powietrza zasysanego do komór spalania co za tym idzie obni¿a moc i moment obrotowy.
Ponadto wzrost temperatury powietrza zassanego do komór spalania powoduje wzrost sk³onno¶ci do spalania stukowego, co wymusza zmniejszenie warto¶ci k±ta wyprzedzenia zap³onu ...." zaobserwowa³em ¿e przy 3000obr/min wyrzuca³o mi na 4 cylindrach stukanie silnika. St±d te¿ zastosowanie grza³ki w termostacie jest po to aby przy maksymalnych obci±¿eniach ECU poda³a na ni± pr±d i dogrzania elementu który pomo¿e wiêcej rozszczelniæ siê termostatowi (oraz za³±czyæ dodatkowo wentylator) i sch³odziæ silnik
pompke tez swoja rozbieralem, okazalo sie, ze sie zatrzymuje nagle cos tam ja blokowalo, po wymianie na uzywke pomoglo. zle odpowietrzony uklad tez bedzie powodowal taki efekt
A czy owa pompka ma wp³yw na kr±¿enie p³ynu w uk³adzie bo wymieni³em ju¿ korek , uszczelni³em uk³ad nowa pompa , termostat poprostu uk³ad ch³odzenia znam ju¿ na pamiêæ!
Wczoraj zmienia³em olej patrze kapie z pompki zaworów dokrêci³em opaskê nie cieknie lecz dalej ubywa p³ynu k... o co chodzi?