-
Kolego, sprawdziłeś szczelność kolektora i w okolicy przepustnicy albo odmy?
Jest jeszcze czujnik temperatury zasysanego powietrza i w zależności od typu przepływomierza/silnika był albo w obudowie filtra powietrza albo zintegrowany z przepływomierzem. Nie powinien on mieć takiego wpływu na działanie silnika.
Działanie wszystkich czujników sprawdzisz w inpie - jak silnik stoi zimny, to temperatura zmierzona na zapłonie przy niepracującym silniku powinna być zbliżona do temperatury otoczenia.
Doprawdy, chcesz, żebyśmy Ci pomogli, ale nie potrafisz zainwestować kilka zł w odczytanie błędów z komputera (pogadaj z kimś z 7er, kto jest w pobliżu). Już nie wiem jak Ci to mówić, ale na czuja, to tylko można słodzić herbatę a nie naprawiać.
-
No i tak, diagnoza niesprawny przepływomierz.
Załączony powoduje, że samochód nie może ruszyć z miejsca, gdy jest zapalony i się go odłączy gaśnie. Po zapaleniu bez nagle chce jechać chodź znacznie wolniej wkręca się na obroty jednak znacznie lepiej niż z zapiętym. Komputer potwierdza jego uszkodzenie.
Jednak czy moje poranne wibracje mogą być spowodowane przepływomierzem? Czy bez niego również rano będzie go trzepać?
Poza tym z wypiętym czuć również, że silnik ma takie drgawki, obroty są ok.
Ponadto z rur wydobywa się bardzo wilgotny dym, na chodniku powstaje spora wilgotna plama, zbyt bogata mieszanka?
Czy ten przepływomierz będzie ok? http://allegro.pl/przeplywomierz-bos...677951769.html
Psikanie plakiem nie spowodowało zmiany w pracy silnika w koło kolektora, przepustnicy, przewodów przepustnicy oraz obudowy filtra powietrza, wszystko ok. Na youtube znalazłem film jak to zrobić i u mnie wszystko jest ok.
Po wyciągnięciu bagnetu, słychać bulgotanie. Odma? Ale to chyba nie powód porannych wibracji.
-
Odma może również takie objawy powodować - ale to miałbyś siwy dym, ubytki oleju itp.
Padnięty przepływomierz również tak będzie się objawiać.
Spróbuj skasować adaptację (np. zewrzyj klemy na 15 minut) i odpal zimny bez przepływomierza. Powinien ładnie zagadać.
Natomiast przepłwomierz sprawdź sobie jaki potrzebujesz na realoem.com po wpisaniu swojego vin odszukaj przepływomierz. Będziesz znał numer OE i wtedy możesz szukać dla siebie w sklepie.
Polecam kupić nowy - masz gwarancję a także pewność, że jest sprawny.
Co do plaka - skoro tak jest, to nie musisz nic rozkręcać wokół dolotu.
-
Ponad 500 zł nowy oryginał.
Niestety na razie nie mogę pozwolić sobie na tekie wydatki, czy jest jakieś inne wejście?
Co lepszę, oczywiście tymczasowo nowy zamiennik czy używany oryginał?
-
Jeżeli mówimy o przepływomierzu z okrągłą 4-pin wtyczką, to niestety nie ma alternatywy.
Sam to przerabiałem i skończyło się na zakupie oryginału. Ale powiem Ci, że po wymianie jak ręką odjął.
-
U mnie jest taki z płaską wtyczką na 5 pinów.
Kupiłem oryginalną używkę, z braku laku, stwierdziłem, że to lepsze niż zamiennik nieznanego pochodzenia, za kilka dni się okaże jak przyjdzie.
-
Wymieniłem przepływomierz, z tym po wpięciu auto jedzie z poprzednim było to niemożliwe. 2 dzień z rzędu poranne problemy z wibracjami i brakiem mocy ustały (jeszcze przed założeniem nowego przepływomierza) Jednak na luzie samochód dość mocno wibruje i go buja, jak by wypadał zapłon, ponadto, hamulec zrobił się znacznie twardszy a i wspomaganie chyba nieco gorzej chodzi. Wygląda to chyba trochę jak lewe powietrze tylko skąd? Silnik opsikałem plakiem i nic.
Jeśli to odma ciągnie lewe powietrze to jak ją spsikam to będzie jakaś reakcja?
Czy zapchane katy mogły by powodować takie coś?
Powoli wyczerpują mi się pomysły, rozjechany mapy chyba odpadają, bo problem jest i na gazie i na benzynie.
-
Przy odmie wystarczy że wyjmiesz bagnet do sprawdzania oleju na odpalonym silniku, biedzie zasysał powietrze przez otwór.
-
u ciebie jest chyba aż 4 katy i może być jakiś zapchany,wziąłbym to pod uwagę
-
Jak wyciągnę bagnet i przyłożę ucho to słyszę bulgotanie, co do ssania, to nie wiem, ciężko mi to wyczuć.
Wymiana odmy to co 7 śrub, i wężyki przekręcić i to by było tyle? Lusterko i jazda.
Wie ktoś gdzie ją mocna kupić w miarę tanio - zamienników chyba nie ma. Czy coś do tej odmy jeszcze będzie potrzebne? Jakieś węże itp, ten co idzie do tej "beczki" jest popękany ale nie wiem czy to można dokupić.