Te poliftowe przepustnice mają ten czujnik chyba schowany w obudowie :)
Wersja do druku
Te poliftowe przepustnice mają ten czujnik chyba schowany w obudowie :)
rozebrałem to, tam jest tylko transformator i trochę kabelków a ten czujnik w innych wersjach montuje się na przepustnicę
Jak wszystko czyściłeś to zrób adaptację jak pisał cursor. Całkiem inaczej auto pracuje po takim "czyszczeniu"
jak rano dojdzie przepływka i ją zamontuję wtedy mam zamiar odpiąć akumulator na te przysłowiowe 15 minut.
A ja dzisiaj przy wymianie oleju i zmianie uszczelki pod czujnikiem poziomu oleju w swojej e38 wziąłem się za wymianę tej plastikowej rurki,która wychodzi z pokrywy głowicy,zaraz przy samych vanosach...dla info dodam,że aby wymienić tę rurkę to trzeba się naprawde nagimnastykować,poszło obelg w plecy wszystkim konstruktorom z BMW:D...dostep pod kolektorem ssącym fatalny...ale wreszcie dałem radę...jednak rurka zamówiona w ASO po nr VIN przyszła troszkę inna...pewnie tamtej już nie robią...najważniejsze,że dało sie ją zamontować...ale do czego dążę,przy wymianie tej rurki musiałem zdemontować obudowę filtra powietrza i odkryłem,że u mnie też ten kalosz jest sparciały i dziurawy tylko nie ten przy przepustnicy...ten jest w super stanie...a ten zaraz za przepływomierzem,zatem i mi szykuje się wymiana:D...ciekawe jaki będzie koszt tego tutaj w Norwegii...myślę,że nie przekroczy 300 koron czyli ok 180 zł...jutro zadzwonie do ASO,mam nadzieję,że nie przesadzą z ceną.Pozdrawiam.
Dzwoniłem dzisiaj do ASO...część zamówiona,koszt 340 koron czyli prawie 200 zł...nie tak źle:D.Jednak zauważyłem pewien efekt po sklejeniu dziurawego kalosza...wczesniej skrzynia przy zmianie z 2 na 3 tak jakby zastanawiała sie przez pewien bardzo krótki moment i było czuć jak skrzynia zmienia biegi...teraz nie ma objawu z 2 na 3 i że biegi są zmieniane widzę tylko na obrotomierzu..zmiany biegów prawie niewyczuwalne...czyli mogą dziać sie rózne dziwne rewelacje gdy silnik ciągnie lewe powietrze za przepływomierzem...nowy rubber boot będę miał jutro albo pojutrze.Pozdrawiam.
Bo sygnał z przepływomierza jest w zasadzie jedyną informacją dla pozostałych sterowników o obciążeniu silnika, m.in. dla skrzyni biegów