mam też DSCIII i też z pewnością dohamowuje przednie kółka a również testuje i bawie sie w poslizgi.
Wersja do druku
mam też DSCIII i też z pewnością dohamowuje przednie kółka a również testuje i bawie sie w poslizgi.
Gadamy już od paru dni i jest to tylko słowo przeciwko słowu.
Czy da się "zczytać" z i-bus (odpowiednik CAN) dane dotyczące pracy DSC? Lub hamowania poszczególnych kół?
Może INPA albo DIS potrafi? Byłby to niezbity dowód na hamowanie kół przedniej osi.
W WDS jest rozpisana wtyczka pompy ABS i jest tam CAN, więc jest na to szansa, że info o tym lata magistralą.
Kod:A65 ABS/DSC control unit
Plug connector overview
Number X-pin, colour Description
X1746 42-pin, natural Plug connector ABS/DSC control unit
Pin assignments at plug connector X1746
[...]
24 E/A CAN-bus high CAN LOW connector
[...]
40 E/A CAN-bus low CAN HIGH connector
Zgadzam się z tym. Miałem auto z ASC+T a teraz mam DSC.
ASC działa tak że strasznie zamula auto przy poślizgu staje sie troche "kalekie" aby się uspokoić. Nie pomaga w aktywny sposób przy podsterowności.
DSC z kolei potrafi nawet tolerować kontrolowany poslizg tzn. nie ma problemu aby wjechac rozpedzonym autem ok 50-60km/h w zakręt 90st na skrzyzowaniu i szybko go pokonać w taki sposób że auto jest w uślizgu ale jedzie tam gdzie chce (pod warunkiem że nie kontrujemy kierownicą bo system zgłupieje wiemy dlaczego). Robiąc to samo z systemem ASC+T najpierw złapałbym podsterowność po czym drastycznie zwolnił na środku skrzyżowania.
Myslę że właśnie dlatego ten system nazywa się DYNAMIC ....(stability control?) jakos tak :) DSC dużo rzadzeij łapie podsterowność - wydaje mi sie że przyhamowuje zewnętrzne przednie koło przez co dodaje mu przyczepności.
Róznica między tymi systemamy jest bardzo wyczuwalna.
Wg materiałów BMW - przy podsterowności nie przednie zewnetrzne, tylko tylne wewnętrzne:
Załącznik 4098
Załącznik 4099