auxiliary water pump
Wersja do druku
auxiliary water pump
To wlasnie dodatkowa pompka obiegu ogrzewania o ktorej pisalem wczesniej.
Nierozumiem jednej sprawy, tyle siedzisz nad tym problemem a dopiero teraz podlaczyles pod klimatronik inpe.
Wymieniaj pompke na nowa i po sprawie.
Widzisz kolego to nie calkiem tak jak piszesz, gdybys przeczytal to co pisalem wczesniej to bys zrozumial ze temat nie jest latwy do ogarniecia
Ale co to konkretnie znaczy, że pompka chodzi? Że "buczy" i drży? To nam nic nie mówi o wydajności tłoczenia.
Może jest czymś zapchana lub zużyta i kręci się bardzo powoli? Wtedy INPA może to wykryć lub nie.
Ja bym radził pompkę wyjąć i zobaczyć jak pompuje -- podłączyć jakieś węże, podłączyć prąd i sprawdzić wydajność.
kolego to nie pompa paliwa zeby dawala cisnienie.
To jest pompka ktora zasysa i tak tez robi po podpieciu na krotko a problem jest w tym ze nie ma pradu w kablu ktory do niej dochodzi. Pozostaje tylko albo sterownik jakis albo jakis czujnik w klimatroniku ktory jakby, zle funkcjonuje i nie podaje napiecia tak mi sie wydaje.
Malo tego, po podpieciu pompki na krotko tloczy wode ale ciepla nadal nie ma.
Z tego co widze to z chlodnicy wychodzi waz na ta pompke, pozniej z pompki leca weze na webasto, z webasta wracaja na elektrozaworki i dalej do nagrzewnicy.
Cos mi sie wydaje ze sobie z tym nie poradze i pozostanie mi pomoc jakiegos dobrego elektromechanika
Dalem rade sam jak zawsze :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
problem rozwiazany. Okazalo sie ze przez webasto nie bylo przeplywu plynu na zaworki a potem na nagrzewnice. Po wykluczeniu webasta z obiegu cieplo jest. Co moze byc powodem braku przeplywu przez webasto? Zawor przed webastem sprawdzony, dziala.
Zna sie ktos na webasto? Prosze ewentualnie o jakies namiary na fachowcow od webasta na dolnym slasku.
Połaczenie bylo takie: z chlodnicy waz na pompke, z pompki na webasto, z webasta na elektrozaworki, z elektrozaworkow na nagrzewnice. Webasto blokowalo plyn i nic nie szlo na zaworki wiec wypialem je i puscilem obieg jak w aucie bez webasta. Nie ukrywam jednak ze chcialbym dojsc do tego, dlaczego tak jest ze moje webasto nie puszcza plynu. Wszelkie pomocne rady kogos kto ma o tym pojecie mile widziane.
Kolegom bez wiedzy i snuciu dziwnych historii dziekuje.
Nie interesuja mnie informacje: moze to a moze to... tak jak bylo na poczatku postu. Panowie ma byc konkretnie i na temat. Sam pewnie tez do tego dojde ale dluzej zejdzie.
Pozdrawiam
W webascie nie ma co blokować przepływu. Jedyne co to mogło być zapowietrzone. Powietrze to jedyna możliwość. Prosta sprawa do sprawdzenia. Dmuchnąć w rurę i wszystko jasne. Trochę webast naprawiłem. Co prawda kilka sztuk ale wiem o co tam chodzi. Poza tym zawsze do swojego auta montuję. W niektórych jest pompka wspomagająca obieg ale ona nie ma możliwości blokować przepływu.
Podłącz webasto z powrotem. Zalej je od góry płynem. Powinno ruszyć.
tak zrobie, duzo czasu nie zeszlo przy przerobce tego.
Jak to mozliwe ze bylo tak zapowietrzone zeby uklad sie nie odpowietrzyl?
W webasto jest sporo kanałów przez które przepływa płyn. Zapowietrzenie jest bardzo łatwe. Zawsze jak montowałem to brałem możliwie wysoko węże i zalewałem od góry. Jak tak nie zrobiłem to za chiny nie szło odpowietrzyć. Pompka nie dawała rady.
Nie wiem czy sie smiac czy plakac. Sorki, ale jestes niesprawiedliwy. Wymagasz gotowej diagnozy, nie podajac szczegolow. To tak jak idac do lekarza: mowisz boli mnie glowa, panie doktorze co mi dolega? Prosze podac od razu diagnoze, jednakze na diagnostyke lekarska nie mam czasu lub kasy. Tylko prosze nie mowic, ze glowa mnie boli z tego czy innego powodu.
szczegoly podane sa dokladnie wszystkie.
Nie chcesz lub nie masz pojecia to nie zabieraj glosu i nie tworz historii.
Nie oczekuje gotowej diagnozy lecz pomocy, podpowiedzi osob ktore maja o tym pojecie a nie gdybaczy bo gdybajac to mozna powymieniac wszystko a chodzi o to zeby dojsc do sedna sprawy i zbadac dlaczego tak jest.
Wyjasnilem ci to ?
Jak masz jakies pytania czy watpliwosci lub chcesz cos powiedziec glupiego to pisz na pw lub podam ci nr kom a ten temat zostaw dla tych ktorym sie przyda w razie awarii ogrzewania, zeby wiedzieli gdzie moga zajrzec i dlaczego.
Pozdrawiam cie bardzo serdecznie