Albo masz kiepski miernik albo źle zmierzyłeś. 24 volty to przy sypniętym alternatorze nawet tyle nie osiągniesz.
Ustaw miernik na 20 volt zakres.
I sprawdź dokładnie czy dobre piny mierzyłeś.
Wersja do druku
Albo masz kiepski miernik albo źle zmierzyłeś. 24 volty to przy sypniętym alternatorze nawet tyle nie osiągniesz.
Ustaw miernik na 20 volt zakres.
I sprawdź dokładnie czy dobre piny mierzyłeś.
a ma być V ustawione na prąd stały czy zmienny?:D bo ja mierzyłem na zmiennym tym V ~:D
Ma być stały.
przepraszam:) dałem zmienny ponieważ jak wcześniej sprawdzałem na stałym to nic nie pokazywało:/ ale teraz już jest ok
14 a 19 - (11,67) a na wyłączonym zapłonie (12,02)
16 a 19 - (11,66) a na wyłączonym 0
14 a masa - (11,7) a na wyłączonym (12,3)
19 a 20 - (-0,08) a na wyłączonym (-0,03)
Do tego jeszcze trzeba zmierzyć między 17 a 19 i 15 a 19.
Jeżeli masz obsadzony pin 20 to znaczy że masz zwarcie do masy na linii komunikacyjnej. Powinno być o 0,7 volta mniej jak na akumulatorze czyli 11,0.
Odpinaj sterowniki wszystkie po kolei i mierz czy się podniesie do odpowiedniej wartości.
Sprawdź z jakimi sterownikami nie ma komunikacji. Spróbuj się połączyć ze wszystkimi sterownikami w aucie.
Czy pin 17 jest obsadzony w gnieździe? Jakie ma napięcie?
17 jest pusta dziurka sam plastik, natomiast 15 a 19 na włączonym zapłonie 11,25, a wyłączony 0. Jak się łączy ze wszystkimi sterownikami w aucie? co masz na myśli?
Z tego co napisałeś wynika że masz gdzieś zwarcie do masy na przewodzie do komunikacji. W samochodzie nie ma tylko jednego głównego komputera tylko jest od kilku do ponad 100. Z każdym kompem łączysz się oddzielnie. W bmw z tych lat diagnoza nie zawsze idzie bezpośrednio z gniazda do konkretnego kompa. Tylko kilka sterowników jest bezpośrednio wpiętych do gniazda a reszta się diagnozuje za pośrednictwem licznika. Jest on najsłabszym ogniwem i to on przeważnie powoduje problemy z komunikacją ale nie zawsze.
Po odłączeniu zegarów nagle wskoczyło na 10,3V między pinem 19 a 20, odłączyłem też radio, klimatronic i ten środkowy panel, ale również było 10,3V czy teraz podepnę się komputerkiem?:)
Jak napięcie podskoczyło to znaczy że teraz będzie komunikacja np z silnikiem czy automatem. To co odpinałeś jest za licznikiem więc komunikacji nie będzie. Masz licznik do wymiany najprawdopodobniej.
Witam,
Mam podobny problem, dealer bmw w holandii nie potrafi sie podlaczyc do komputera. Dzisiaj zmierzylem i okazalo sie ze nie ma napiecia na pinie 15. Wie ktos moze co to moze byc?