Wrzuć foto,,, może okaże się pomocne bo z tym rezystorem to oni niezbyt ciekawie wymyślili ja zastanawiałem się czy nie przykleić go do radiatora od kmputera a ten do zderzaka przedniego(szyna wzmacniająca jest z aluminium)
Wersja do druku
Polecam posmarować pastą termoprzewdzącą np do procesorów. Bez pasty to na niewiele się zda.
OK< okazało się że miałem spalony bezpiecznik nr 25 (był za mały, miał 15A)
po wymianie na 30A jest następująco:
1) wentylator działa po przekręceniu stacyjki na najwyższym biegu, klimatyzacja wyłączona, nawiew na 0, niezależnie czy odepnę czy nie kable od czujnika na chłodnicy (zawsze kręci się na max)
2) po wyjęciu przekaźnika II biegu po przekręceniu stacyjki kręci się na 1 biegu
3) po wyjęciu obydwu przekaźników nie kręci się...
czyżbym miał popsute obydwa przekaźniki????
czy coś jeszcze może powodować takie zachowanie wentylatora?
Zwarcie w instalacji na wiązce od czujnika temp w chłodnicy. Mogą być założone niewłaściwe przekaźniki. One mają nietypowe wyprowadzenia. Czujnik ciśnienia też załącza wentylator.
Pierwszy bieg działa tak samo jak drógi z tym że pierwszy idzie przez rezystor przy wiatraku,,, z tego co piszesz wynika że masz spalony rezystor i ktoś go poprostu obszedł
rezystor jak i wiatrak sa fabrycznie nowe i nikt ich nie obchodził. Możecie podać jakie numery przekaźników mają być na poszczególne biegi?
Na 1 bieg mam szary 61.36-1391397 a na drugim brazowy-pomarańczowy Bosch 0332014456
Wiatrak w drugi bieg wchodzi kiedy:
- Czujnik temp cieczy przekroczy 99 stopni
- Ciśnienie w układzie klimatyzacji przekroczy 17,5 bar
Jeśli po wyjęciu przekaźnika 2 biegu wiatrak chodzi na 1, to faktycznie, jak pisał seban123 sprawdziłbym wiązkę czujnika temperatury cieczy. Czujnik ciśnienia nie ma tu znaczenia, ponieważ 1 bieg nie jest związany z ciśnieniem w żaden sposób. Załącza go tylko wspomniany wyżej sensor w chłodnicy, lub przycisk klimatyzacji, który jak pisałeś, jest wyłączony.
Przekaźniki masz założone w odpowiedni sposób ? Tzn nóżki trafiają tam, gdzie mają byc ?
przekaźniki są założone w dobry sposób, jednak nie mam pewności czy są to właściwe przekaźniki. W klimatyzacji mam ciśnienie atmosferyczne, jest rozszczelniona więc czujnik ciśnienia wykluczam (no chyba że jest uszkodzony i cały czas zwiera ale tak czy siak chyba klima powina być włączona do jego działania????).... mógłby ktoś komu działa to dobrze napisac numery przekaźników? Co do wiązki od czujnika....hmmm wyglada na nieuszkodzoną, ale pomierze ją wieczorem, może gdzieś będzie zwarcie.
Czujnik ciśnienia może załączyć bez naciśnięcia na guzik.
Jak odepniesz kość z czujnika ciśnienia to nie powinien się włączyć.
Nie musi być włączona żeby czujnik włączył 2 bieg. W zamyśle twórców, ciśnienie nigdy nie wzgośnie do wartości załączania bez włączonego kompresora, stąd czujnik nie ma dodatkowego sterowania, tylko ciśnieniowe. Wystarczy, że włączona jest stacyjka, na czujnik podawany jest plus, jego załączenie ciśnieniowe zamyka obwód cewki przekaźnika 1-go biegu. Problem w tym, że jak wyjmiesz przekaźnik 2 biegu to działa 1 -szy. Do niego czujnik ciśnienia już nic nie ma. Stąd kwestia wiązki czujnika temperatury. Nie bardzo rozumiem tylko czemu włącza dwa biegi. Zajadłe to uszkodzenie wiązki musiałoby być. Przeleć ją miernikiem. Przekaźniki mogę Ci sprawdzić później, będę w garażu.