-
Albo lekko krzywa felga albo opona. Jak koła na wyważarcde idą równiutko to wina wyważrki. Łatwo sprawdzić. Jeżeli koło zostanie wywżone na 000 i zostanie zdjęte z wyważrki, poprosić o ponowne wyważenie. Różnica może być około 10g, jeżeli będzie dużo więcej, po prostu trzeba spróbować wyważyć gdzie indziej bo sprzęt do wyważania nie jest sprawny.
-
Blagam was !!!!!!!!!!!!! nie piszcie mi wiecej o kolach oponach i felgach . Mam kupione nowe opony i nowe felgi mam pierscienie centrujace . Opony sa wywazone 3 razy . Na domiar dodam ze zakladalem komplet wszystkich kol z bmw e60 gdzie koledze nic nie wibruje , a u mnie wibrowalo . Jedyna mozliwosc ( tak mi sie wydaje ) ze to jest luz na tej przekladni kierownicze . Jak uda mi sie wybrac troche ten luz i zobacze ze bedzie lepiej a bedzie ciezko chodzic kierownica to poprostu wymienie przekladnie kierownicza .
-
Technics - może to banalne, ale sprawdź czy masz przy kołach takie same śruby mocujące. Może być tak, że jedna od drugiej jest trochę cięższa i to będzie dawało już różnicę... Trochę karkołomna teoria, ale jak Ci już ręce opadają to sprawdź - a ńóż...
-
Chyba juz wiem co wplywa na te wibracje . Tylko szukam gdzies potwierdzenia moich przypuszczen , mysle ze jest to albo podpora walu albo laczniki metalowo gumowe . Dzis bylem w trasie jakies 100 km jazdy z predkoscia okolo 100 na godzine . Zwrocilem uwage ze auto ma inne wibracje przy podjazdach pod gorki i przy zjazdach . Np podjezdzajac pod gorke na 5 biegu i przy predkosci 100 na godzine dalo odczuc sie mocna wibrace , gdy zaczalem zjezdzac to wibracja malala . Wiedzial bym na 100 % gdyby walilo to mocno ale jest to tylko wibracja lekko wyczuwalna i to przedewszystkim z przodu auta . Ktos ma pomysl jak zdiagnozowac uszkodzenia wyzej wymienionych elementow ?
Czy zeby wymienic podpore to trzeba zwalac caly wydech i rozpinac wal ?
-
A ten luz na kierownicy zlikwidowałeś? Ja w e34 tez wszystko wymieniałem a nie sprawdziłem tego co za darmo... śrubkę regulująca oferuje fabryka w e38 z v8 atakujesz od góry w e34 z v8 trzeba opuszczać przedni wózek.. żeby od dołu wcisnąć łapę..
-
mati-e28 wlasnie tego nie zrobilem . Myslisz ze lepiej sie tym wpierw zajac ? BO po wymianie drazka srodkowego i koncowek i po zrobieniu geometri auta wogole juz nie sciaga i wogole czuje wiekszy opor na kierownicy choc wydaje mi sie ze luz lekki jest . Pewnie nic mi nie zaszkodzi sprobowac .
-
Nic ci to nie da. Wszystko juz to robilem. Likwidowalem luz na przekladni tak ze kiera ciezko chodzila i nic nie dawalo.
-
I co ciagle masz te drgania ?
-
3 załącznik(ów)
Też miałem problem drgania kierownicy po zmianie z zimowych 16" na letnie 17". Tym razem przed zmianą postanowiłem dokładnie przyjrzeć się letnik felgom i stwierdziłem, że jeden z otworów centrujących był nieco wybity i był szerszy niż powinien o 1,5 mm.
Zamówiłem pod wymiar aluminiowy pierścień centrujący.
Załącznik 3071
Wewnętrzna średnica pierścienia to 72,5 mm. Wyszło tak, że grubość ścianki pierścienia wynosiła ok. 0,75 mm
Po założeniu na felgę wyglądało to tak :
Załącznik 3072
Po oczyszczeniu piasty koło ścisło lecz bez problemów weszło na swoje miejsce.
Załącznik 3073
Dodatkowo wymieniłem wszystkie śruby mocujące i tzw. "złodziejki".
Efekt bardzo dobry :) W przedziale prędkości 80-120 km/h (ten newralgiczny przedział) żadnych drgań.
PS
Problem dotyczył lewego tylnego koła.
-
Panowie problem rozwiazany .... Okazalo sie ze mialem wielki babel na polowe obwodu opony . I to nie z przodu auta tylko z tylu a wibracja sie tak mocno przenosila ze bylo to mocniej czuc z przodu auta .
P.s Ciekawe ile gwarancji na opony daje Continental bo kupowalem te opony 2 lata temu za ponad 5 tys zl na polskie . A to dziwne ze opona w stanie 7 milimetrow bieznika jest tak mocno zdeformowana .