-
INSTRUKCJA WYMIANY (znalzłem link, więc będzie ładnie i obrazowo): https://www.youtube.com/watch?v=FH26_SGx_PM
Ja tylko uzupełnie tą wymianę o to, że nie trzeba wyciągać wiatrka i jego obudowy. Wystarczy odkręcić tą pozaginaną rurkę od chłodnicy EGR i można wyciągnąć wszystko stroną filtra powietrza. Ułatwia to też znacznie dostęp do spodniej śrubki od tej chłodnicy (filmik moment 1:45).
Poza tym tak samo nie trzeba całkiem wyciągać plastikowej rurki od dopływu do termostatu (moment 2:51). Jest ona dosyć poważnie pozaginana i jej wyciągnięcie może nie być takie proste jak na filmiku. Ja jedynie wyrkęciłem śruby, żeby była ruchoma, jak będę wyciągał sam termostat.
Uwaga na śrubkę mocowania EGR pod wałkiem rozrządu (moment 2:00 na filmiku) - u mnie była ona torxem, nie imbusem. Ktoś wcześniej nieudolnie w moim aucie próbował ją odkręcać imbusem (i chyba skapitulował) i pięknie wyrobił siedzisko, przez co robota mi się wydłużyła o dobre 40 minut.
Śrubka z łbem torx 6, do kórej nie pasował mój uniwerslny klucz jest pokazana na filmie w momencie 3:38, gdzie BMW na video ma zwykłe śruby z sześciokątnym łbem.
-
Odgrzewam. Temperatura średnio 87-89 stopni, ostatnio wymieniłem korek od zbiorniczka, bo wywołało plyn góra. Czy przez to moze nie trzymać temp. ( moze byc gdzies zapowietrzony) dziwi mnie tez ze temperatura zewnętrzna na zegarkach a w ukrytym menu różni sie o 15 stopni
-
-
-
Podczepię się. Pamiętam, że latem (przy tych dużych upałach) w ukrytym menu, nawet gdy stałem w solidnym korku, temperatura zawsze była w okolicach 105 stopni. Teraz waha mi się w przedziale 92-96 stopni także przy jeździ w sporym korku. Termostacik do wymiany, czy te 92-96 stopni w chłodne dni jest ok?
-
Po jakim czasie, względnie po ilu km taka temp. Zawsze powinno być w okolicach 105 stopni, (przy przybitowaniu lekko spadnie). Moim zdaniem będzie coraz gorzej. Termostat do wymiany.
-
Nagrzewa się w miarę normalnie, czyli termostat jeszcze jako tako działa, jedynie najprawdopodobniej otwiera się za szybko. No nic, trza będzie nowy zamówić ;)
-
Termostat pownien fabrycznie otwierać się przy 105st.C, więc tak, jak piszesz - kończy swój żywot. W moim klekocie nominalnie powinien się otwierać przy 88st.C, a otwierał się przy ok. 74st.C. 14st.C różnicy. Wymieniłem i wszystko wróciło do normy.
-
Witam, czyli rozumiem że temperatura powinna być około 100 st ? chodzi o silnik diezla 3.0...pytam ponieważ mam dwie takie same bm-ki i w obydwóch temperatura jest max 88 st..
-
88 dla diesla jest ok. V8 benzyna ma mieć 105.