-
Witam , odświeże trochę temat ponieważ też mam problem z trzeszczeniem skrzypieniem w przednim zawieszeniu auta. Dźwięki te nasilają się przy nagrzaniu silnika w okresie letnim i przypominają trzeszczenie gumy. Są też słyszalne przy jeździe na wprost na nierównej nawierzchni. Aktualnie wymieniłem już łożyska mcpersona wraz z poduszkami , drązek kierowniczy wraz z końcówkami, tuleje na drążku nr 7, tuleje wahaczy skośnych nr 6. Kończą mi się pomysły co to może być , mechanicy też są bezradni. Dlatego proszę o pomoc.
-
Gumy stabilizatora sprawdzałeś?
-
gumy stabilizatora wymienione ale nadal słychać gdy auto się nagrzeje =/
-
wymieniłem też krzyżak kolumny kierowniczej ale też bez powodzenia
-
A może coś z poduchami po silnikiem...może któraś jest pęknięta...a może tak siadła,że coś o nią trze.
-
Łożyska amortyzatorów masz dobre ?
-
tak łożyska wymienione wraz poduszkami amortyzatorów z obu stron, a poduchy pod silnikiem wykluczam ponieważ były wymieniane jakiś czas temu gdy już skrzypiało.
-
U mnie długo dochodziłem co skrzypiało, a była to nakrętka od łącznika stabilizatora. Sam łącznik był ok i dlatego ciężko było znaleźć, ale delikatnie poluzowana nakrętka skrzypiała o profil do którego był przykręcony łącznik. Wyszło dopiero po odkręceniu łącznika.
Może to Ci pomoże.
-
Miałem do dnia dzisiejszego tan sam problem ze skrzypiącym zawieszeniem przednim... wymieniłem wskazywaną wyżej tulejkę nr 7 http://bmwfans.info/parts/catalog/E3...kage_tie_rods/ i nic... ale dzisiaj wjechałem na podnośnik łapowy i poruszaliśmy kołem prawo lewo i doszliśmy co skrzypi. Okazało się, że skrzypi drążek kierowniczy środkowy oznaczony nr 10 na tym samym rysunku, a raczej drążki kierownicze wychodzące z niego. Kumpel mechanik zdjął gumowe osłonki z drążków i było tam sucho, więc nałożył tawotu i pozakładał powrotnie gumy. No i BINGO :) skrzypienie ustało, nawet po rozgrzaniu silnika nic nie słychać. Jakby się okazało, że trzeba wymienić drążek środkowy, to dostępne na rynku są Febi za ok 460zł na popularnym portalu aukcyjnym do znalezienia pod nr oryginału 32 21 1 096 057 lub oryginał za ok 970zł na stronie http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/pr...niczy-srodkowy.
Pozdrawiam.