wymiana tych uszczelniaczy to prosta sprawa tylko trzeba mieć blokady, no i wiadomo wszystkie uszczelki trzeba dać nowe
Wersja do druku
wymiana tych uszczelniaczy to prosta sprawa tylko trzeba mieć blokady, no i wiadomo wszystkie uszczelki trzeba dać nowe
Witam. Odgrzewam temat.
Problem dopadł i mnie. Od jakiegoś czasu samochód puszcza dymka przy dynamicznym ruszaniu ze skrzyżowania/ korkach czy po dłuższym postoju na wolnych obrotach.
Może ktoś poleci jakiegoś fachowca z okolic , jestem z Bytomia. Najlepiej było by bez ściągania głowicy.
Zastanawiam się jeszcze nad częściami/ uszczelkami. Bo pracuję w hurtowni motoryzacyjnej i mógłbym załatwić sobie zamienniki dobrej jakości czyt. reinz, elring czy goetza w dobrej cenie. Pytanie co polecacie oryginał czy zamiennik.
E65 silnik 4,4 2001r
Chcialbym tylko dla statystki dac znac jak moja skrzynia po wymianie oelju na Castrol Transmax Z, bo jednak zmartwily mnie wasze komentarze. Mianowicie przejechalem 25tys km i wszystko smiga w nalezytym porzadku. Mysle, ze chlopaki od Kordelasinskiego jednak maja pojecie i nie wlaliby byle czego co stalo pod reka.
Kolego nie wiem co to ale ja wczoraj akurat o Tobie rozmawiałem ze znajomym i dokładnie o tym co Ci wlali do skrzyni ;) . Akurat dzis piszesz ;). A co miało by się stać ;)? Zaraz zapewne ktoś napisze że ''coś tam coś tam'' a prawda jest taka że gó...o się stanie... Pamiętajmy że jednak większość nie zmienia oleju w skrzyni wcale i że nikt wcześniej oleju również nie zmieniał- pytam się jakie parametry ma ten olej po około 200tys??? Każdy jeden , świeży wlany do skrzyni będzie lepszy niż ten który był poprzednio. Wiadomo że nikt nie wleję 15W40 ;).Twój przykład pokazał w autopsji że można i to bez obaw wlać coś co w teorii nie powinno się znaleźć w skrzyni czy silniku i nikogo tu nie bronie bo na samym początku też myślałem że to był bląd. Oleje silnikowe- też lejemy tylko taki jak ma być w oznaczeniu bo musze mieć LL-O1 albo LL-O4 itd. itd. a co w rzeczywistości lejemy??? Nie wszyscy mają sprawdzone źródła w 100% i kupuja to co jest , na sklepie, hurtowni itd.
No czesc Jakub. Cos mnie tak wlasnie wczoraj pieklo ucho:)
Jako ciekawostke od siebie dodam, ze:
Na stronie Castrola olej Transmax Z widnieje jako zamiennik do orginalu. Przeszukujac natomiast internety czytalem oakzuje sie, ze nie tylko ja mam ten olej w 6hp26 ale leja go tez inni posiadacze tej skrzyni w autach roznych marek np. http://www.rrsport.co.uk/forum/topic14712.html
Co do oleju silnikowego to na pierwsza wymiane wlalem Addinola 5W30 LL-04. Ale potem na podstawie roznych lektur doszedlem do wniosku, ze LL-04 to wymysl jedynie ekologow i teraz leje Motula 300V 5W40. Wymiana co 10k.
PS.
Poddalbym tez pod watpliwosc wymiane kosztownej miski z filtrem. Ja swoja rozcialem i wyciagnalem filtr ktory okzaal sie byc kawalekiem prostokatnego "filcu" i byl zupelnie czysty bez sladu opilkow. Mowie to bo spotkalem sie z opinia, ze filtr w skrzyni nalezy wymieniac dopiero wtedy kiedy ogranicza on przeplyw oleju. Niestety w 6HP26 jest on zabudowany i nie mozliwosci sprawdzenia jego stanu wiec wymienia sie calosc dla spokoju.
@ KWT i Jakub
Ciekawy jestem tylko co byście powiedzieli gdyby ktoś wam sprzedał lub zalał do takiej skrzyni inny olej niż zalecany według specyfikacji i nagle zaczęło by się dziać coś niepokojącego ...
Znam także warsztaty które zarzekają się ze do używanych skrzyń 6HP najlepszym olejem jest ten do 4 biegowych skrzyń ZFa ale nie zmienia to faktu ze według specyfikacji producenta skrzyni biegów ten olej niema tam nic do szukania.
Coś mi się wydaje że wywołujemy wilka z lasu i zaraz zaleje nas fala krytyki że jeszcze z 1-2 tys.km i skrzynia Ci wysiądzie ;). Sebek uporzedziłeś mnie... Tak nigdy nie będziesz wiedział na jakim oleju tak naprawdę jeździło auto które kupiłeś .Wg specyfikacji to zapewne 60% olejów na PL rynku z nią nie ma nic wspólnego oprócz etykiety. Ja od siebie już wszystko wyżej napisałem...
Pisze to z trochę innej pozycji bo sprzedaje oleje do tych skrzyń.
Dołożenie do kompletu tego oleju dla skrzyni 6HP jest niedopuszczalne ze względów możliwych późniejszych roszczeń klientów.
Nie napisałem nigdzie ze coś się na pewno stanie :smile-new:
i dobrze bo nikt tego nie jest w stanie przewidziec . oleje zgodne ze normami D2 , D3 , D4 , D5 , D6 maja kolejno bazy mineralne polsyntetyczne i syntetyczne i smaruja pewnie czesci mechaniczne w calkiem niezle to zroznicowany sklad chemiczny moze zle wplynac na uszczelnienia z gumy i tworzyw ktore moga zaczac tracic swoje wlasciwosci prowadzac do uszkodzenia skrzyni . takie eksperymenty moga sie skonczyc rowniez pozytywnie jednak jest to ryzykowne . jesli chlopaki to przetestowali (mam nadzieje ze najpierw na swoim aucie :) ) i to dziala to ok .
Mam znajomego co leje do wszystkiego olej jaki ma pod ręką i jakoś jeździ :) Fakt mowa o autach z lat 90tych ale jednak :D O wymianie oczywiście nie ma mowy haha :)