Siłowniki ewentualnie odboje gumowe w których są bolce na sprężynach.
Wersja do druku
Siłowniki ewentualnie odboje gumowe w których są bolce na sprężynach.
To, że siłownik ciężko jest wcisnąć nie oznacza, że jest sprawny. Odepnij sobie oba siłowniki i zobacz ile waży klapa oraz w jakich pkt. jest podnoszona to zrozumiesz jaką ciężką robotę ma hydraulika i wspomagający gazowy amortyzatorek. Wymień go na nowy.
Jeżeli masz tylko dociąganie klapy, to służy to po to, aby bez "trzaskania" z gracją zamykać bagażnik. Przycisk na pilocie/klapie służy do odryglowania klapy. Resztę robisz ręcznie. Jeżeli po wciśnięciu klapa odskakuje i się zamyka, sprawdź gumowe odboje. Powinien z nich po otwarciu wystawać cypel który jest na sprężynie. Często te cyple zapiekają się i trzeba wymienić odbój na nowy.
Z moją klapą ciąg dalszy. Wymieniłem sterownik, wymieniłem olej w układzie i jak dalej klapa nie chce się zamykać tak jest do tej pory:frusty: Teraz po kilku dniach usłyszałem, że pompa podczas zamykania ledwie jest słyszalna (co innego jak się otwiera). Gdy lekko jej pomagałem opadała z oporem. Wczoraj klapa leci na zbity pysk. Zero oporu, ruszam w górę i w dół. Podczas otwierania "nie mogę" jej utrzymać.
Witam.
Biorę sie za montaż hydraulicznej klapy i zacząłem kompletowac części oraz wiedzę.
Odnośnie oleju.
Zamiennym olejem dla Mobil Aero HFD jest
AeroShell Fluid 41 gatunek OM-15 (Shell)
Yacco LHM (Francja)
Petrofluid 5606B (USA) Fluid 41.
AMG10 (RUS)
Oleje są olejami mineralnymi z dodatkami środków przeciw zamarzaniu, anty-korozyjnych i przeciw zurzyciowych. Parametry mają niemal identyczne przy czym Mobil ma niższa temp. zamarzania i wyższą temp. wrzenia.
Olej AeroShell Fluid 41 można kupić w butelce 1L np. na stronie http://sklep.lotniczapolska.pl/fluid-41-4 w cenie 54zł za 1L.
panowie wiem ze temat jest nie o tym, ale jaka jest realna cena za kompletną hydroklapę ?
taka, jaką jesteś w stanie zapłacić żeby ją mieć.
mysle ze cena dokładnie taka jaka podał KRUGER32 , 1000zł za zakup od jednej osoby kompletu to raczej górna granica. a odnośnie oleju to u mnie już drugi rok śmiga na 10w olej motul do zawieszen motocyklowych minerał . problemów 0 jak narazie , choć swoje już z tym ustrojstwem przeszlem ale to z winy poprzedniego właściela i spawanego zawiasu..
ogólnie polecam hydroklape , mysle ze to jedna z lepszych opcji w e38, mega kozak ! i te miny przechodniów.. ;-) pozdrawiam !