widzisz,tylko właśnie,czy na końcu świata byłaby to właśnie "ta jedyna" ?? Ja niestety pękłem i nie zaryzykowałem...Cytat:
Zamieszczone przez mavic
ale dziś pewnie bym to zrobił,człowiek się uczy na błędach..
pozdrawiam
Wersja do druku
widzisz,tylko właśnie,czy na końcu świata byłaby to właśnie "ta jedyna" ?? Ja niestety pękłem i nie zaryzykowałem...Cytat:
Zamieszczone przez mavic
ale dziś pewnie bym to zrobił,człowiek się uczy na błędach..
pozdrawiam
witam,mam 740d pół roku i narazie jestem zadowolony,ja wybrałem jednostkę diesla dlatego że jednak jest ta ekonomia odczuwalna kupuje od znajomego liter diesla za 2,50zl to o czym mowa!pozatym żeby założyć porządną instalacje do benzyny to są koszt i to pewnie spore?! żeby sie to zwróciło to trzeba dużo śmigać takim autem a ja jeżdżę mało ponieważ na codzień latam 40to tonówka po eu.to dlamnie osobiście niema sensu kupować pb.natomiast jeśli chodzi o osiągi to diesel minimalnie zostaje w cieniu 4.0 ale panowie wg.mnie ZIBEN TO NIE WYŚCIGÓWKA!jak masz ochotę na speed to kup m3 lub m5 ja stanowczo polecam diesla.moja 7er spala w mieście przy normalnym użytkowaniu 15/16l trasa 10l kolega miał 740 pb i mówił mi że po mieście liczy ją 20l ale wybór należy do ciebie co ci bardziej pasuje.......pozdrawiam i życzę udanego zakupu coby to nie było.
Jak Ci pali 15-16 to kupuj ON z ciężarówek dalej. Nie zdziw się później ile kosztują wtryski do niego a z roz... jej nie sprzedasz nikomu :roll:
Może jak nie ten post to przekona Cię postój na awaryjnych przy -30*C :/
Diesel przy LPG traci na ekonomi...
Średnio 4-8 tyś zależy od jakości instalacji, zbiornika itd. Ale nie dajmy się zwariować, przecież można kupić już z instalacją gazową i to porządnej marki.Cytat:
Zamieszczone przez remibmw
Jeśli komuś zależy na ekonomii to nie kupuje E38 to raz.. Diesel nigdy nie przebije pięknego brzmienia V8, czy V12. Osiągi 740d nie są imponujące przy 4.4V8 ani 5.4 V12. Co do spalania... przy spokojnej jeździe w Toruniu, mój w mieści się w 16L gazu, w Warszawie 20 :D W trasie przy tempomacie dobiłem do 11L, ale zwykle jest to 14,15 (rzadko jeżdżę spokojnie).
Osobiście polecam 4.4, albo 5.4. Z tym że z tym drugim może być ciężko nabyć w przyzwoitym stanie no i nie bardzo wyobrażam sobie założenie gazu. Oczywiście można by przerabiać dwie instalacje od V6, ale idąc tym tokiem myślenia to można i założyć pojedynczy wtrysk :P
ginspirations, widzę, że bronisz stanowiska miłosników LPG lekko brnąc w ślepy zaułek.... ;)
LPG jest niewątpliwie alternatywą ale:
- co jakiś czas trzeba instalację przejrzeć, wymienić dodatkowe filtry bądź inne elementy (a nikt tego w prezencie do instalacji nie dokłada),
- koszta obsługi układu benzynowego nie odpadają, bo układ jako taki nadal jest, pracuje i musi być sprawny,
- koszta montażu, nawet w przytoczonym przez Ciebie zakresie cenowym bagatelne nie są. No chyba że dla kogoś minimum 4000 to mało.
- dźwięk jednostki benzynowej względem diesla - sprawa subiektywna, nie podlegająca ocenie. Dla mnie muzyczną ucztą jest v12 albo R6.... Paliwo bez znaczenia.
- gaz zawsze niesie ograniczenie w postaci zbiornika, którego umiejscowienie zawsze powoduje jakieś utrudnienia. Jeśli komuś nie przeszkadza, spoko. Ja np. obecnie muszę mieć bagażnik.
Trzeba uwzględnić wiele czynników. Dobór silnika trzeba rozważyć pod wieloma względami. Wtedy okaże się, że każdy silnik z gamy dostępnych w e38 ma swoje zalety i wady (nawet ignorowany TDS ;) ).
Mój osobisty wybór auta z TDS-em był przemyślany. Teraz trochę zmienił się układ i myślę nad "rodzeństwem dla TaDeuSza... Takiej strasznie paliwożernej ale pięknie grającej.... ;)
Ja zastanawiając się czy diesel czy benzyna zdecydowałem się na benzynę. Biorąc pod uwagę spalanie to diesel z LPG jest porównywalny. Palą podobnie (z lekkim wskazaniem na diesla) a niższa cena LPG wchodzi na koszty serwisowania instalacji którą trzeba jednak pilnować. Najważniejszym argumentem było to, że 730d będzie za słaba a przy 740d bałem się silnika. Diesel V8 - komplikacja konstrukcji, pierwszy silnik V8 diesla zrobiony przez BMW czyli uczymy się na błędach, dwie turbo sprężarki. Poza tym sądzę, że dużo łatwiej i taniej będzie naprawić cokolwiek w benzynie niż w dieslu. Ostatecznie kupiłem 735i tylko dla tego, że nie mogłem znaleźć odpowiedniej 740i.
kwioatek i mądrze zrobiłes 735i jeździ jak 740d pali podobnie a serwis połowę tańszy :)
wolałbym już 740i 4,4 z LPG jak 740d bo 4,4 szybsze tak samo tanie w spalaniu przy LPG albo i lepiej i serwis tańszy przy kosztach LPG co najwyżej ten sam ale watpie czy nawet ten sam :)
Z kosztami się zgodzę, ale pisząc że 740d jeździ podobnie jak 735i to juz zakrawa na kpinę. No chyba ze masz na mysli to, że oba jeżdżą do przodu ;)Cytat:
Zamieszczone przez Zdzira 850I
Diesel jest wyraźnie szybszy i elastyczniejszy.
Zdrowy diesel
Albo moj :cool:Cytat:
Zamieszczone przez sylwek7
Cytat:
Właśnie zdrowy :-) A tak w ogóle przestańmy się spierać bo wszystkimi 7er fajnie się jeździ. To dostojne auta więc szybko jeździć im nie wypada :-)
hmmm wg danych p. Kolego z naszej ukochanej fabryki z monachium :)
735i 0-100 8,2
740d 0-100 8,4s
v-max 735i 243km/h
v-max 740d 242km/h
To od kiedy to 740d jest szybsze ?? robi tylko takie wrażenie chwilowym momentem i nic więcej :) Ale fakt 7er do wyścigów nie jest swoją droga jechałem 730d to niezły muł więc 740d pewnie jeździ dopiero jak trzeba bo 730d w porównaniu do 735i to jest daleko z tyłu :)
a widzisz... e38 e38 nie rowna... mysle ze z moja byla 730d nie jedna benzyna e38 mialaby problemy..Cytat:
wszystko zalezy od kondycji
;)
zależy od kondycji ale 184 lub 193KM w aucie ważącym 1900kg to po prostu mało tego się nie przeskoczy :) Tym 730d które jechałem nie można nic zarzucić stan super właściciel dba inwestuje ale faktów się nie przeskoczy ja mam 238KM a on 193KM :) a 740D ma ich 235 chyba :) 730d wg testów AMS jakie znalazłem ma chyba 9,6 albo 10s do setki :) W 730d po kickdownie właściwie nie ma reakcji w porównaniu do benzynowego V8
Właśnie zdrowy Diesel a Zdzira błyszczy jak bym mu nie skopał dupy moim 730d ;DCytat:
Następnym razem zamów wolny pas i uprzedź, że się ścigasz :P
Ale z próbek możliwości wydaje mi się, że do "setki" pójdą równo powyżej trochę odejdziesz i tyle, dobre 740d ucieknie Ci szybko jak zadbane 4,4
Jeżeli myślisz, że nie to widocznie ścigałeś się ze Złotym który ma uwalone obydwie przepływki i kompa skrzyni biegów w swoim 740d ;D (mała zwara :/)
I nie pier... że jechałeś mułem bo nawet na sport nie wrzuciłeś i nie przywaliłeś jechałeś dostojnie spokojnie a później Ci powie, że to muł :P nie wsiądziesz więcej do mojego auta ;D
Miałeś takie wrażenie bo w 3.0d jak wciśniesz pedał przy ok 120 to nie zrobi wrażenia. Następnym razem staniesz w miejscu wrzucisz S i wciśniesz pedał, zobaczysz jak ten muł śmiga :P nie wiem dla czego tak jest ale jak się ciągnie od 0 to auto ciągnie dużo mocniej jak kickdown przy prędkości 100-120km/h
Po drugie weź poprawkę na:
-18" i zimówki, jak Ci je założę to też to poczujesz, jak się zamienimy kolami to się zdziwisz
Zdzira tw dane ktore podales sa jakby nie z tej epoki.. poza tym wiekszosc danych jest wedlug starego momentu obrotowego .. a ja mowie o 430Nm i to naprawde wciska w fotel..
moze kiedys bedzie taka okazja to chetnie zaprezentuje ci w/w 730d i nie bedziesz pierwszy ktory bedzie zdziwiony.
ja dla diesli mam wielki szacunek - ale tylko ze wzgedu na osiagi ktore sa naprawde imponujace,nigdy nie jechalem 740d ale wierze ze elastycznosc jest niesamowita
troche inaczej patrze dzisiaj na diesle ze wzgledu na trwalosc podzespolow-turbo,pompy,wtryskiwacze,przeplywki itp itd
temat dotyczy takze 740i wiec znowu cos powiem na temat tego auta
ktorko.-zlego slowa JA nie powiem na ta jednostke napedowa
sa przypadki ze sie cos dzieje... ja jak narazie (odpukac) nie moge narzekac .. na poczatku troche wymienilem rzeczy ktore moim zdanie nalezy wymienic w aucie ktore ma 12 lat.. i naprawde jest fajnie miec 440Nm V8 ..
inna sprawa ze ja tej mocy prawie nie uzywam..wiec poczciwe 728i ktore naprawde uchodzi za bardzo zywotna jednostke... starczyloby mi w zupelnosci.
No ja patrząc na te dane to powinienem swoją 750i zjeść taką 740d na śniadanie. I owszem ze startu spod świateł jest przepaść. Ale to co się działo na autostradzie mnie mocno zaskoczyło. Ledwo co oddalałem się od maski 740d Roberto :| A technicznie swojemu autu nie mam zbyt wiele do zarzucenia bo porównywałem się z innymi 750, 740 i jakoś jeszcze moja jeździ ;) Tylko przez troche za szerokie opony troche dłużej zamyka licznik niż powinna ale kto by się tym przejmował :PCytat:
Dlatego napiszę po raz kolejny na tym forum, że 740d jest mega mułem ze startu - stąd taki a nie inny czas 0-100. Natomiast gdy już się rozpędzi to idzie jak burza, na podstawie moich porównań z 740iA oraz z 740d mogę postawić teorie, że z miejsca benzyna odskoczy dieslowi na kilka długości. Natomiast gdy zaczną się ścigać powyżej powiedzmy 70km/h może być różnie, wygra to auto które ma zdrowsze serce ;)
Spieracie się jak dzieci, i po co? Ktoś chce się dowartościować? Nie rozumiem tego. Panowie jest wiele aut które objadą 7er bez większego problemu to po co spory między nami? Diesel to diesel benzyna to benzyna każde ma swoje + i - .
Trudno do tego dodać coś więcej... :]Cytat:
Zamieszczone przez bitek-bitek
Bo my lubimy jechać po Zdzirze ;D ;)Cytat:
Zamieszczone przez bitek-bitek
Masz całkowitą rację i dla tego tylko napisałem o tym co mną powodowało, że wybrałem benzynę. Szukałem 740i ale znalazłem 735i i ją wziąłem bo choć 50 KM i 100Nm robi różnicę to wolałem pewniaka który spełnia moje wymagania.
Zawsze powtarzam, że stan techniczny jest najważniejszy w używanych samochodach ;)Cytat:
Zamieszczone przez kwiatek
Yyyy Coboss sorki że to tak odebrałes ale odczucia jazdy sa całkiem inne ostatniego niby wyścigu nie bierz pod uwage ob nie wiem jak Ty ale ja na swoim pasie nie miałem trakcji jak wcisnąłem do oporu jak usłyszałem twój gwizd i czerwona lampa mnie uśiwadomiła, że sucho nie jest i zamiast przy 30km/h jechac z 1 biegu jechałem z 3 :((( a mimo to nie odpadłe3m ciekawe co bedzie na suchym przetestujemy Coboss któregos pieknego dnia :P
Moje 735i to tez powolniak w porównaniu z 750i którym jechałem ale fakte jeż że skoro 740d ma taki sam czas do 100km/h do tego v-max też ten sam to szybsz enie jest i tyle. Żeby chociaz v-max był wiekszy sugerowałoby to przewagę przy wysokeij predkości a tak nie jest to nawet ja mam ten 1km/h wiecej :hah: Pamiętajce koledzy o jednym Diesel daje odczucie chwilowego poteżnego kopa ale szybko kończa mu się te obroty i momet podczas gdy beznyna ciagnie dalej w codziennej eksploatacji 740d może byc ciutmszybsze jak 735i ale na kresce czy z rolki bedzie to samo :) Jak ktoś ma w moich okolicach 740d chętnie sprawdze jakby co przeprosze tylko ma byc sucho a nie jak z cobossem od 30km/h z 3 biegu :? Coboss zapuścisz mnie jeszcze do środka ale jeszcze o tym nie wiesz i czemu Cie zdrajco na spocie nie było?? :)
Jeździc po mnie mozna ile wlezie dłużny nie będe mnie to tam nie boli :D co nie cobossik :P
7mka za daleko mam żeby sprawdzić twe 730d :( A skzoda poznalibyśmy się chociaz przynajmniej a ja oblukałbym twoje piękne 740 :)
jesli juz to 7kaCytat:
a po drugie to 730d stoi grzecznie w Wawie ;)
Ja wybralem disla lubie te silniki, wole jezdzic dolem czyli miec pozadny moment obrotowy ale jak bym mial wybrac cos do lpg to napewno 750 bo nawet jak spali gazu ponad 20 litrow to i tak sie oplaca....ale bym tankowal w nocy zeby nikt nie widzial :P
Co ma przyspieszenie od 0 do 100 oraz Vmax do tego jak auto zachowuje się w przedziale 80-200 km/h?Cytat:
A gwarantuje Ci, że 740d w tym przedziale zje Twoją i każdą inną 735i. Piszesz, że nie ma szans z kreski? Tutaj byłby ciekawy pojedynek, szanse rzeczywiście diesel ma słabe. Ale z rolki jakoś nie jestem pewien czy 740iA sobie poradzi z klekoczącym V8 a co dopiero 735...
Widzę że kłótni ciąg dalszy :-) To ja dodam że swoim 4,4 na vanosie pożeram każdą 740d, nie ważne czy ze startu czy od 120 czy od 160 km/h. Przyznam się że różnice nie są duże ale jednak 740d ma te 50 km mniej. I nie jest to jakaś tam moja fantazja, kilka razy spotkałem się już z 740d na autostradzie w DE i kilka na polskich drogach.Cytat:
Zamieszczone przez Wiktor
no widziałem widziałem :) dla tego szybko wyskoczyłem skoro miałem szansę odrobić ;DCytat:
Chciałem uciec ale mi się nie udało :( żona mnie dorwała i musiałem LCDka zawiesić na ścianę, pociągnąć kable gdzieś tam i jeszcze to cholerne drzewko muszę wymalować na ścianie :/Cytat:
Na końcu i tak zostawiłem pokój wywalony do góry nogami ;D i wcale mi nie wyszło tłumaczenie się ;D
no Coboss jak już Cię zacząłem dochodzić bo złapałem trakcje to taksa na moim pasie szlag bv to trafił raz do roku się spotkamy na drodze i mokro i z zajętym pasem 8/
Wiktor gdzie ja napisałem że z kreski 740d polegnie i je zniszczę czytasz co pisze czy piszesz co ślina na język przyniesie ?? Napisałem że z kreski będzie równo i chyba zdrowym 735i nie jechałeś zdrowe 735i dużo z tyłu za 740i 4,4 nie zostaje wiec uważam że z rolki z 70km/h do tych 220 powiedzmy nie zostanę z tyłu widzę, że jest tu od groma wierzących w Niutonometra Wielkiego a liczy się moc KM przy ciągnięciu na maksa, zwłaszcza że wyścig nie będzie między 1,6 a 1,9 TDI, gdzie TDI ma przewagę bo R4 w benzynie faktycznie nie ma dołu ale tu jest wyścig V8 kontra V8 benzyna z tej pojemności i ukł. cylindrów też ciągnie z dołu :) 740d hmmm jeżeli ktoś z moich okolic ma z chęcią sprawdzę byle było sucho :]
Wiara w diesla jest ostatnio przeogromna widzę w Nm a trzeba pamiętać że liczy się nie tylko wartość max Nm a tez jego przebieg a w dieslu jest prosty do 2000 nic potem szał i odczucie katapulty że auto jest szybsze jak jest a potem od 3000 znowu dupa no w BMW to wychodzi trochę lepiej :)
Nie mam wątpliwości, że 740d będzie szybsze od 735i i prawdopodobnie szybsze od 740i od pewnych prędkości. Potężny moment obrotowy robi swoje. Ciężko mi powiedzieć jak to będzie faktycznie bo nie widziałem wykresu przebiegu mocy i momentu dla tych silników. Może ktoś je ma wtedy można by coś więcej konkretnego powiedzieć.
Jak piszecie, że diesel jest elastyczny to na jakiej podstawie tak mówicie? Dla mnie w samochodzie gdzie jest automat jest to hmmm trudno mierzalne :)
odnosiłem się do tej wypowiedzi:Cytat:
Chodziło mi o to, że z kreski 740d jest strasznie zamulona i że z rolki będzie z nią o wiele trudniej :PCytat:
Poza tym nie jestem jakimś fanem klekotów, sam bym w życiu sobie nie kupił auta zasilanego ON. Uważałem 740d za jakiś porażkowy model - taki niby na pokaz V8 diesel co to BMW nie potrafi i po prostu byłem wielce zdziwiony gdy porównywałem swoją 7 do takiego klekota :P Sądząc po danych liczyłem na to, że zdrowo mu odjadę a wcale się tak nie stało :)
Przede wszytskim aby miarodajnie porównywac niutonometry nalezy to robic dla takich samych predkosci obrotowych silnika. Dla uproszczenia silnik ktory ma powiedzmy 400Nm przy 2tys. obrot./min. daje taką sama siłe na kołach jak silnik produkujacy 200Nm ale przy 4tys. obrot./min. Po prostu po drodze jest uklad przeniesienia napędu którego przełozenie sumaryczne jest dobierane do zakresu predkosci obrotowych w jakich silnik pracuje. I tak w przypadku silników diesela ogromne wartosci momentu obrotowego robią wrazenie tylko na niezoorientowanych w temacie. Bo co z tego ze dany silnik diesela ma powiedzmy 500Nm jesli jest on osiagalny w zakresie powiedzmy 1,5-3tys obrotów ? Aby za pomocą takiego silnikia rozwijac predkosci uzytkowe przełożenie sumaryczne całego układu napędowego jest duzo dłuzsze niz w podobnym silniku benzynowym przez co te wielkie niutonometry sa redukowane po drodze do kół. To sa podstawy mechaniki. Dla przykładu silniki szykowane do sportu maja przesuwana charakterystyke momentu obrotowego jak najwyzej po to aby na kołach uzyskac jak najwiekszą jego wartosci Reasumując:
800Nm/1tys.obrot/min = 400Nm/2tys.obrot/min = 200Nm/4tys.obrot/min
Po prostu aby uzyskac na I biegu przyspieszenie 0-60km/h skrzynia i dyfer silnika benzynowego jest krotsza przez co na kołach masz duzo wiekszy wzrost momentu obrotowego silnika niz w dieselu. Tak, wzrost bo jesli dla przykładu silnik w danej predkosci obortowej ma 300Nm to koła osi napedowej maja moment oborotwy 1200Nm ( dla przełozenia 4:1 ). W rzeczywistosci wiekszosc dieseli nie osiaga porównywalnych do benzynowych jednostek, predkosci na tych samych biegach bo nie maja proporcjonalnie dłuzszych biegów. Ale faktycznie sa jednak sporo dłuzsze. Porównujac sprint, samochod napedzany dieselem duzo wczesniej ma właczony wyzszy bieg przez co wczesniej korzysta niestety z dłuzszego przełozenia majac mniejszy moment obortowy na kołach. Jesli chcecie miarodajnie porownac mozliwosci 740D i 740i to zerknijcie w dane techniczne, przeliczcie niutonometry silnikow dla kilku predkosci obrotowych i przemnózcie przez przełoznienie głowne i przelozenia poszczególnych biegów. Oczywiscie w rzeczywistosci dochodzą straty ale mysle ze daje to ogólny pogląd na temat podstaw fizyki przekładni ktora w samochodzie nie wynosi 1:1
o to mi chodziło co Tomar napisał tylko wyrazić tego nie umiałem :)
I właśnie dzięki tym zasadom podstawowym, które zazwyczaj wyłuszcza fajnie jeden pan ale na BMW-Sport kończy się tym, że 740d jeździ tak samo jak 735i bo ma wielki moment na silniku i maksymalny ale z jego przebiegiem i momentem na kołach to już gorzej ale jeżeli wiecie lepiej od fabryki która podaje te same osiągi to sory :) I 735iA też ma zmulony start jak każdy automat :) Plus taki, że 735i szło z manualem a 740d już nie
Szkoda , że 740d jest tak mało z chęcią bym spróbował :) Ale w mojej oklicy rozsądnych egzemplarzy brak :(
trzeba sobie czas na cwiartke oraz przyspieszenie 60-160 zmierzyc i porownac i wszystko bedzie jasne.
Ja miałem TDSa w manualu :) piękna rzecz z lenistwa po mieście jeździłem na 3 biegu non stop :) zakres od 30km/h do 130km/h :gitara: przechodzenie od minimalnych do maksymalnych obrotów i w drugą stronę niesamowicie płynne!Cytat:
KOCHAM TEGO GOŚCIA ;DCytat:
Zamieszczone przez Tomar
Fajnie się czytało ale zamotałem się gdzieś pomiędzy momentem obrotowym a siłą na kołach ;D
A więc przetłumacz to łopatologicznie.
Dla mnie łopatologicznie to jest Stig za kółkiem i sprint, najpierw na 0,4Mili a później na dłuższym odcinku :)
A później możemy się kłócić o te 2 sekundy ;D
Coboss nie gadaja już nic tylko swapuj na 4,0d i sprawdzimy :P
I nie wykręcaj mi sie tu sianiem Zdrajco na spocie masz być :P
Jakim sianem? :P a 4,0 będzie ale w E65 w sumie chciałbym kiedyś 4,5d ale nie wiem czy sprostam wyzwaniu, tak czy siak nie ma bata, że kolejny będzie V8 ;)
Kurcze a oni dalej swoje. Powtórze jeszcze raz... Miałem 735ia jezdziło.... nawet do tyłu :D, miałem 740ia Jezdziło jeszcze fajniej tylko i apetyt na paliwko miało większy, teraz jeżdzę 740d i zdecydowanie najlepij mi się jezdzi. Wszystkie auta były poliftingowe, przebiegi przynajmiej z licznika podobne. 740d daje najfajniejsze wrażenia z jazy do to 560Nm. Nie tylko KM się liczą. A czemu ze startu jest wolniejsze? Prosta odpowiedz i zna ją każdy kto jezdził dieslem v8. Po wciśnięciu pedału gazu reakcja następuje po upływie ok 1 sekundy gdzie benzyna już wystartowała...
Po prostu turbodziura, którą niestety V8 też ma.
A ja mam pomysł jak rozstrzygnąć spór :) Następny zlot 7er niech będzie na jakimś dużym lotnisku, każdy zatankuje pod korek i wszystkie modele począwszy od 725 do 750, diesle i benzyny, longi i krótkie wystartują i będzie wiadomo ;D Oczywiście wskazane jest żeby ori auta się ścigały a nie po swampie chipie itp. :P
A tak w ogóle to dziwi mnie porównanie diesla z benzyną. Jeszcze Hydrogena w to wmieszać brakuje.
Najlepszym rozwiązaniem jest bazować na danych producenta i tego sie trzymać. Po 10-15 latach raczej nie wyjdą katalogowe wyniki osiągów. A już na pewno nie będą równe nawet w tych samych motorach.
Dwa dni temu miałem okazję dłuższy czas pobawić się z 740d na krajowej 7. Zarówno od zera jak i od każdej innej prędkości zostawało gruuuuuuubo w tyle. Od zera wziąłem go kilku krotnie o co najmniej dwie długości auta. Braliśmy się też od mniej-więcej 120km/h i wynik podobny. Z początku szedł w miarę równo ale powyżej 160km/h został. Wynik zakończyłem mając na zegarach 220. Warto zaznaczyć że nie jechałem w trybie sport, a mało tego moja 4.4 stoi na zimowych papciach i to nie byle jakiej szerokości...Cytat:
Swego czasu miałem też okazję sprawdzić moje 4.4 z 5.4. Od zera ciągnęły równiutko, problemy zaczęły się powyżej 100/120 km ale bez większego szału. Jednak nie ma co się oszukiwać, że ze wzrostem prędkości było by coraz gorzej.
Tak czy inaczej nadal podtrzymuję że polecił bym jedynie 4.4 i 5.4. Poszukując swojej wymarzonej siódemki jeździłem kilkoma modelami, włącznie z 735 i 740d także wiem co mówię. Jestem przekonany że przyszłym następcą będzie również benzynowy V8.