Podejrzewam, że jak się parami wymieni, to nie mają AŻ tak dużego znaczenia, ale może jakiś delikatny mieć wpływ np. na "test monety". Klasy zostały zredukowane, więc masz realne szansę, że wstrzelisz się w dobrą klasę.
Wersja do druku
Podejrzewam, że jak się parami wymieni, to nie mają AŻ tak dużego znaczenia, ale może jakiś delikatny mieć wpływ np. na "test monety". Klasy zostały zredukowane, więc masz realne szansę, że wstrzelisz się w dobrą klasę.
Klasy dajesz te same co miałeś ewentualnie różnić się mogą o jedną
Ja tak zrobiłem i działało
Mam komplet dzwigienek na jedną głowice z wałkiem jak coś ale nie ma mnie w domu teraz i nie mogę sprawdzić klasy
Te małe też mają klasę i nie jest powiedziane że ta sama co duże więc się upewnij
A to tak uprościłem. Chodzi o stawianie monety na silniku, a mi chodziło o to, że N62 jest całkiem nieźle wyważony i prawdopodobnie jak się zrobi miksa na klasie dźwigienek, to mu tego wyważenia nieznacznie ubędzie i będzie się trochę bardziej gibał, ale to tylko takie moje gdybania. Ja tak miałem u siebie. Przed wymianą dźwigienek zero odczuwania drgań w kabinie. Po wymianie pojedynczych sztuk, już się delikatne drgania pojawiły, ale u mnie to już kompletnie inna historia była...
Kupione prawdopodobnie przyszły weekend zaczynam grzebać... Życzcie mi powodzenia :wink::wink:
Pół roku już się z tym borykam mam dość...:frusty::frusty::frusty:
Najpierw robię bank 1 cyl 1 i 3 bo te jako pierwsze zaczęło wywalać
Odgrzewam kotleta bo jednak nie będę miał w ten weekend wolnego warsztatu prawdopodobnie zacznę grzebać w następny weekend ale za to udało mi się na zimnym silniku nagrać film z INPA może to trochę przybliży temat
https://youtu.be/XKuswMjbeFc
takie są wskazania na zimnym silniku zapłon wypada na 1, 3, 7 cyl ale głównie na 1
No i co to jest to na tym screenie ??
https://thumb.ibb.co/kLTivo/nowe3.jpg
Na screenie wygląda jak błędy INPY, że nie może się podłączyć (niewspierana funkcja). Być inne SP_DATEN by pomogło, więcej nie powiem, bo sam po omacku to u siebie robiłem.
Witam ponownie
Jestem po wymianie dźwigni pośrednich na cyl 1 i 3 generalnie po podłączeniu wszystkich czujników i zrobieniu nowej adaptacji silnika problem wypadania zapłonów jak na razie nie występuje ale spotkała mnie kolejna niespodzianka auto od momentu wymiany dźwigni zaczęło kopcić na niebiesko na wolnych obrotach jak stoję w korku są takie tumany dymu że nic nie widać i przy redukcji biegów raz walnie chmurą i po chwili już nie dymi wcześniej nigdy tak nie kopcił wcześniej czyli przed wymianą dźwigienek do tego wywaliło mi 2 błędy obu katalizatorów co to może oznaczać ?? Co dalej robić ??
Pozdrawiam
Świeży olej zalewałeś? na 99% dopadło Cię to co prędzej czy później dopada każde N62: uszczelniacze. Ewentualnie sprawdź odmy, czy nie zostały uszkodzone przy demontażu.
No właśnie olej wymieniałem jakies 6k km temu odmy jakoś 4 miechy temu membrany i węże ... ręce opadają i tak nagle uszczelniacze ...?? i skąd te błędy kata nagle ??
uszczelniacze to jeszcze pół biedy bo sam ogarnę bardziej się martwię że może pierścienie olejowe ... da się to jakoś wykluczyć ??
Ale w sumie dlaczego prze wymianą dźwigni nie paliło oleju ?? Dziwny ten zbieg okoliczności ??
a może być tak że zanim wymieniłem odmy nazbierało olej w kolektorze i teraz go spala ??
Obserwuj, ale uszczelniacze tak właśnie nagle zaczynają dawać o sobie znać. Teraz się ciepło zrobiło, więc może zbieg okoliczności. Błędy od katów pewnie właśnie przez ten olej. Pierścienie sobie możesz sprawdzić kamerką inspekcyjną, ale w N62 95% przypadków dymienia to uszczelniacze, potem uszkodzone odmy i na koniec inne rzeczy.
Znowu to samo a nawet gorzej nie dość że kopci to znowu zapłony wywala na 1 cyl na którym wymieniłem dzwignie a błędy Inpa wypadanie zapłonu plus oba katalizatory
Do tego przy dodawaniu gazu na biegu jakiś dziwny stukot..
Szukam jakiegoś mechanika w Poznaniu który się zna na tym silniku ale do kogo nie zadzwonię nie chcą się tym zająć... Nawet serwis w którym tylko bmw robią powiedział że z instalacją LPG nie podejmie się naprawy
Pisz do Sebka (admin). Tylko on jest ze Zgorzelca, więc musisz to sobie logistycznie ogarnąć, jakbyś się zdecydował tam jechać.
Dam Ci namiar na priv od Marcina z Poznania.
Coraz bardziej biorę pod uwagę wymianę motoru coś czuje że na tym jednym garze jest problem być może pierścienie olejowe albo coś ... sam nie wiem
gdybym chciał wymienić na 3.0 N52 były by jakieś komplikacje w swapie ?? robił ktoś coś takiego ?? Czy lepiej dla pewności ten sam motor ?
Mam poważny dylemat czy ładować się w dalsze naprawy czy wymienić silnik i sprzedać stary ...
Co radzicie ? Jedno jest pewne LPG już nie zamontuje ...
Pierwszy raz kupiłem samochód którego nikt nie chce się podjąć naprawy albo mechanicy są tak słabi albo coś jest nie tak...
To raczej by tak łatwo nie przeszło, raz, że silnik z polifta do przedlifta, a dwa, że z V8 na R6. Weź sobie kamerką inspekcyjną obejrzyj ten cylinder. Ja już nie pamiętam, ale czy mierzyłeś sobie kompresję?
Mierzyłem na 1 cyl kilka miechów temu było 12 bar
No to raczej nie pierścienie. Trzeba chyba cięższą artylerię wyciągnąć. A spróbuj znaleźć na podmianę czujnik stukowy? Strzelam trochę na oślep, ale zanim się rozbebeszy pół silnika, warto posprawdzać to co wokół niego.
Jutro znowu zczytam błędy DME po tygodniu jazdy wrzucę screeny może coś nowego dojdzie
W każdym razie najbardzie podpada mi odma bo po zdjęciu węża od bank 1 do kolektora jest tam olej tak z 3 krople się wylały
z tym że wymieniłem i weze i mębrany ze sprężynami czy to czasami się nie zapchało gdzies w pokrywie w sumie tez czyściłem pokrywę kompresorem jak zdejmowałem ..
W tych wężach zawsze coś oleju jest. Wyczyść je sobie na tyle, że nie będzie luźnego oleju i sprawdź ponownie po jakimś dystansie. Akurat odma w N62 to bardzo prosta konstrukcja. Jak zakładasz nówki membrany, to tam nic nie ma prawa się popsuć. Muszą tylko dobrze "kliknąć" na wszystkich zaczepach po obwodzie.
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Witam
Wracam z powrotem ostatnio zrobiłem test VVT oto wyniki są na zdjęciu
https://thumb.ibb.co/giuYo9/IMG_20180801_123325.jpg
Postanowiłem tez posprawdzać 4 elektrozawory vanosa które wyglądały tak
https://thumb.ibb.co/fkzcFp/IMG_20180727_111607.jpg
do tego sprawdziłem wszystkie 6 sztuk zaworów zwrotnych z czego jeden był uszkodzony wymieniłem biorąc pod uwagę że przejechałem juz 10k km musiałem wymienić olej i filtry filtr oleju wyglądał tak ..
https://thumb.ibb.co/d5Exy9/IMG_20180811_144928.jpg
Przed wymianą filtra i oleju zmierzyłem ciśnienie na pompie oleju wynik 2,5 bara po wymianie filtra oleju i przeczyszczeniu zaworu w pompie oleju wynik 1,4 bara
Jednak mimo tych wszytskich zabiegów nadal wywala zapłon na 1 cyl i 7cyl jedyne co się zmieniło to to że silnik nie faluje tak na obrotach a zapłon wyrzuca tylko w momencie gwałtownego dodania gazu przy obrotach od 1500 do około 3000 kiedy wkręcam go na obroty bardzo powoli moge jeździć i zapłon nie wypada co mogę jeszcze sprawdzić ??
Jak macie jakieś pomysły piszcie chętnie poczytam
Pozdrawiam
Wartości VVT to max 2.5 moim zdaniem.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Tak jak pisze damned walek VVT do wymiany i jak widac po czesci na wlasne zyczenie- kto montuje tak smietnikowy filtr do 7er... ile on kosztowal? 10zl ?
Zobacz ile syfu krazy teraz w silniku...
To fakt ten filtr to moja wina kupiłem zestaw filtrów na allegro i już więcej tego błędu nie popełnię ... Teraz kupiłem filtr za 68zł więc myślę że będzie dobry
A co do VVT macie może jakieś miejsca gdzie można by zapytać czy mają coś w dobrym stanie i nie sprzedadzą szmelcu ??
Wałki VVT kupić w dobrym stanie to jak wygrać w totka. Praktycznie nie realne. Nowe miażdżą ceną . Jeden chyba coś 3 kzł . Raczej najtaniej wyjdzie wymienić motor na jakiś z jeżdżącego angola który można jeszcze sprawdzić przed kupnem. Inaczej to kupowanie kota w worku.
Co do filtrów ja zawsze kupuję od lat Knecht lub Mann. Filtrona kumpel mi raz pokazał jak się przytkał aż ciśnienie oleju się oświecało więc tez mam złe zdanie na jego temat. Było to z 15 lat temu ale niesmak pozostał.
Tak naprawdę temat nie jest do końca zbadany, czy to wałki VVT bardziej siadają, czy dźwigienki pośrednie. Ta druga opcja jest lepsza od strony finansowej. Jest bardzo prawdopodobne, że zależnie od przypadku, usterka jest kombinacją tych dwóch wymienionych.
No ja w ogóle jak będę wymieniał to raczej byłbym za całymi "kastami wałek i dźwignie " tylko bez czujników tak sobie to wymyśliłem tylko nawet na allegro i olx bardzo mało do wyboru... :/
ten test jest zrobiony na wymienionych dźwigniach na 1 i 3 cyl jak by co a cały czas wypada 1 i 7 a jak widać na 7 jest spoko wynik za to nigdy nie wywaliło mi 8cyl ani 2 a wynik jest kosmicznie zły
Miro wymiana silnika może się zakończyć tak że po miesiącu będę wymieniać VVT i uszczelniacze itd od nowa
Doszedłem do takiej konkluzji czy możliwe jest że wynik jest zły na 2 wywala 1 i wynik jest zły na 8 i wywala 7 ?? bo tak by to wyglądało po tych wynikach ... ?
W jaki konkretnie sposób następuje takie uszkodzenie? Dobranie dźwigienek ze złej klasy spowoduje otwieranie się zaworów minimalnie mniej/bardziej względem otwarcia dla prawidłowej klasy dźwigienki. Jedyne co się wtedy może pojawić, to nieprawidłowa praca silnika (np. wypadanie zapłonu, drżenie), ale nic się nie uszkadza, dopóki jest dobre smarowanie. Poza tym BMW zredukowało liczbę klas z oryginalnych 5-ciu do dwóch, gdzie stara klasa 3 może być zastąpiona nową klasą A jak i B. Jeżeli ma się dźwigienki starych klas na podmianę, to ryzyko pojawia się gdy miksujemy np klasę 1. klasą 5. Sąsiednie klasy nie są dla siebie groźne.
W swoim E65 jak zalałem "szuwaks", żeby jeszcze pojeździć bez wymiany uszczelniaczy, wystarczyło około 4000km do zrobienia niezłego sajgonu z dźwigienkami i wałkami. Podczas naprawy wymienione były tylko uszkodzone dźwigienki. Może klasa się zgadzała, ale tego nie wiem. W każdym razie auto przejeździło u mnie ponad 2 lata jeszcze i nic się nie działo. Silnik pracował idealnie.
Mam pytanie podstawowe jakie powinny być wyniki testu VVT poprawne przy sprawnym systemie tzn. koło +- 1.5 czy możne jakaś inna wartość ?
Chyba nawet +/- 3. Test tolerancji rób na zimnym silniku zaraz po starcie.
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka