Olej nie powinien być koloru czerwonego, do skrzyń biegów 6HP nie leje się zwykłego oleju ATF...
Wersja do druku
Olej nie powinien być koloru czerwonego, do skrzyń biegów 6HP nie leje się zwykłego oleju ATF...
Też mam problem z delikatnie falującymi obrotami. W sobotę sprawdzę sobie konwerter w ten sposób. Odkąd mam samochód (jutro będą dwa lata:D) nigdy nie korzystałem z trybu manualnego. Czy po tak długiej przerwie w używaniu tej funkcji nic się nie stanie przez te kilka minut jazdy. Tzn. nie ma możliwości uszkodzenia samej skrzyni biegów???;>
Nie ma, tylko pamiętaj, że przyciski do wrzucania wyższego biegu są z tyłu kierownicy :P
Sprawdzone.. Pływa tak samo jak i przy załaczonym Drivie.. Wiec tak jak mówiłem to jest coś w silniku tylko ciekawe co.. Auto odstawiłęm do kolejnego mechanika kolerzki i zobaczymy ma sprawdzać dokładnie wszystkie węże rurki itd bo naprawne mnie to juz tak denerwuje że głowa mała... Ale będe zadowolony jak juz auto będzie normalnie chodziło..
Tak czy inaczej bedziesz robic hydrokinetyka, ale szukaj. Manual czy nie i tak sprzeglo napedza...
No właśnie też się zastanawiam jaki ma to związek...
Może wyeliminowanie automatycznego przerzucania między sąsiednimi biegami w górę, w dół itd.
No u mnie tez falują nie ma problemu z biegami nie myli sie w ich przerzucaniu..Wszystko następuje wg kolejności.. No zobaczymy jutro będzie przeglądał auto pod spodem itd..Tylko mówie jezdziłem dwoma autami co miały uszkodzone konwertery i objawy były do siebie podobne lecz zupełnie inne od mojego samochodu.. Zreszta tak jak u mnie ktoś już wcześniej mówił że jak jest różnica w pomiarze mas jednaj strony do drugiej to silnik dostaje głupawki i wariuje.. U siebie sprawdzałem na samym 6stym biegu wbijac się pod góre i obroty nie falowały nawet deka.. Dziwna sprawa mam nadzieję że wkrótce ją rozwiąże..
palekkk Jakie miałeś objawy w poprzednich autach u których stwierdzono uszkodzenie konwertera???;>
Sprawdzalem u siebie bo zaczyna mi lekko falowac na zimnym... I nie ma znaczenia manual czy automat i tak faluje.
W 740d robie praktycznie co 3 lata okolo 100 tysiecy przelotu mi wytrzymuje... konwerter lacznie z olejem i miska, lekki chip wgrany cos okolo 300 PS i cos okolo 750 Nm, nie wiem czy na fabrycznych 600 Nm wiecej by pojezdzil, ale najwazniejsza radosc z jazdy :D
Sama wymiana konwentera, ewentualnie regeneracja uszkodzonego powinna wystarczyć i zniwelować problem???;> Pytam, bo dwóch skrzyniarzy przekonywało mnie telefonicznie o tym, że należy zajrzeć do skrzyni i nie wiem czy to prawda czy chcą ze mnie kasę zedrzeć. Taki zwykły (ale dobry) mechanik powinien poradzić sobie z wymianą konwertera w skrzyni bez problemu,czy trzeba do warsztatu specjalizującego się w asb???;>
Na falowanie tak pomoze
Mechanik poradzi sobie
Regeneracja konwertera + miska + olej + robocizna zmiescisz sie juz tak liczac maksymalnie do 3k
Skrzyniarz wiezmie podejrzewam minimum 5k
Tylko pamietaj sprawdz pierw czy to jest napewno konwerter .. Pare tematów czytałem i komuś też falowały obroty wymienił wszystko łacznie z płyta mechatroniki i dale było to samo a 3 tysiecy nie ma w portfelu .. Bo wogóle u ciebie błędy w silniku występują ?? Bo co innego jest jak nie ma żadnego błędu to wtedy juz wiadomo że jest to na 99% skrzynia biegów..
Nie zawsze sa bledy jak konwerter jest uszkodzony...
Panowie, mam okazje kupic dobry(z pewnego zródła) konwerter za 700 zl. Czy mechanik posiadający dobry warsztat(nie skrzyniarz) ogarnie wymiane tego czy trzeba tam miec jakies magiczne narzedzia i uszczelki? Olej, miske z uszczelką tez ja kupuje.
Cała operacja wyciągnięcia skrzyni jest bardzo prosta. Każdy mechanik powinien sobie z tym poradzić. Nie potrzeba żadnych specjalnych narzędzi.
Rozumiem, interesuje mnie czy do załozenia konwertera potrzebne są jakies nowe uszczelki? na stronie firmy ******** znalazlem taki wielki oring pod konwerter, cos jeszcze?
Zadnego oringu tam nie ma, ten oring jest "glebiej"
Ale mozesz sprawdzic/wymienic simeringi jak bedziesz mial skrzynie wyjeta
http://www.realoem.com/bmw/pl/showpa...diagId=24_1033 nr 1
http://www.realoem.com/bmw/pl/showpa...diagId=24_1030 nr 9
http://www.realoem.com/bmw/pl/showpa...diagId=11_2702 nr 8
Te szczerze nie wiem. Google pokazalo ze sa one do audi, na kolnierzu skrzyni w 6hp czegos takiego mnie ma
A może przyczyną leży gdzies indziej... wczoraj wracając z roboty włączyłem ukryte funkcje licznika... po przejechaniu 28 km temperatura w ukrytych funkcjach licznika wskazuje na 80 do 82 stopni na zewnątrz było 5stopni zaś dzis na zewnątrz 8 i w aucie temperaturę po przejechaniu takiego samego dystansu była 80 do 83 a wydaje mi się ze powinna być 90 a może trochę ponad ... ktoś mi kiedyś pisał na innym forum ze może to być uważany czujnik temperatury cieczy i może dlatego falowac bo ktoś miał taki przypadek .. co wy na to??
Jakoś nikt nie zwrócił uwagi na post kolegi lukasz740 "Olej nie powinien być koloru czerwonego, do skrzyń biegów 6HP nie leje się zwykłego oleju ATF... "
Według mojego doświadczenia oryginalny olej ZF Lifeguard Fluid jest raczyj koloru zielonego.
Pozdr.
Ale może to być od tego ?? Bo kiedyś ktoś podsunął taki temat odnośnie temperatury a właśnie falowania
Widze ze nie mozesz pogodzic sie ze musisz robic te sprzeglo.
Jak koszty cie przerazaja to sprzedaj te 740d bo nie jest to tani motor w utrzymaniu, niektore czesci sa drozsze niz w 745d czy 760i.
Słuchaj... bo może do mnie nie dochodzi ze musze zrobić sprzęgło ale ty nie możesz odpuścić sobie właśnie tego hydrokinetyka... Wbijam 5 bieg albo 6 wjeżdżamy pod wzniesienie i auto niefaluje... powtarzam nie wibruje nie szarpie.. łatwo jest powiedzieć wymień hydrokinetyka miskę filtr itd , zrobię i jak będzie to samo to kto mi odda za to pieniądze? ? Juz w serwisie powiedzieli ze to na bank wtryski i co?? Wymienione i dalej to samo l... nie ma takiej osoby która by się znała i ten temat ogarnęła taka prawda .. a piszesz ze sprzęgło robisz co 100 tys mam kolegę i jego ojciec jeździ e65 tyle ze 3.0d ma ja od nowości auto ma 425 tys i jeszcze sprzęgła niewymienial olej w skrzyni ewentualnie i skrzynka ładnie pracuje ... wiec nie ma się co porywac na wymianę .. zresztą jakby to było sprzęgło to ja tym autem zrobiłem 7185km od momentu zakupu i nic nie jest lepiej i nic gorzej...mama w audi a6 miała walnie konwerter to objawy jego zużycia szybko się powiększamy ... momentalnie... I było to falowanie przy stałej prędkości wibracje szarpanie skrzynka potrafiła na zimnym mieć taki uslizg ze przeciągala z 2 tys na 3 ale to już był późniejszy etap... później ginęli biegi po rozgrzany wsteczny trzeba było gazowa by wszedł a potem normalnie na drive trzeba było robić tak samo wiec coś juz o tym się wie ... i u niej był na 100%.. nieproblem to wymienić tylko problem znaleźć przyczyNe. ..bo po czym twierdzisz ze to konwerter.?? Auto nie faluje przy stałej prędkości , przestaje całować od 1426 włączam tempomat niefaluje ..
Ja swoje napisalem, wymieniaj co chcesz.
Ja troche wiecej przez te kilka lat najezdzilem niz 7k, i 3ci raz sprzeglo bede robic.
No ja rozumiem tylko tyle że ja pisałem że zrobiłem ponad 7 hak auto faluje i nic się nie pogorszył nie poprawiło. .. u matki w a6 odrazu usterka się pokazała i pogłębiala szybko
W 3.0d miałem błędy związane z korekcją wtrysków oraz na postoju jak dodawało się gazu to pojawiało się falowanie i rozjeżdżały się korekcje.
Winna okazała się pompa Vacuum
Teraz na tapecie mam E60 535d z początku produkcji. W podobnym zakresie obrotów pojawia się problem, ale wibracja to słabo nazwane. Telepie silnikiem tak jakby miało go z budy wyrzucić.
Podejrzewam, że to DPF, ale jeszcze do końca nie mam tego zdiagnozowanego. Jak coś wyniknie z tego, to dam znać.
Wspomniana 535d ma chip i on uwydatnił te problemy. Możliwe, że u Ciebie też coś jest nadłubane. Warto spróbować wgrać najnowszy seryjny soft
No właśnie u mnie jest tak ze na postoju faluje lecz jak trzyma się równo pedal w granicy 1500 obrotów to samo się dzieje na postoju jak i w jeździe... ktoś mi też mówił o tej pompie vacum żeby ją wyczyścić bo komuś w 3.0d to pomogło ale nie wiem czy jak ja zdemontuje to nic się nie spsuje bo jest ona na wierzchu pk otwarciu maski ja widać..Mozna ją bez problemu wykręcic i wkrecic po wyczyszczeniu czy trzeba jakies nowe oringi dac ?
Wczoraj jak wróciłem z roboty i mowie sprawdze olej w silniku... i słyszę takie lekkie dudnienie z prawej puszki filtra powietrznego dołączyłem przepływkę jedna przestało motor bardzo cichutko pracował to pojechałem się przejechać i wydaje mi się ze auto dołączona przepływką a druga podłączona jedzie lepiej ale faluje .. Może to przepłykwi są do podmiany dwie następnie skasowanie błędów i może te falowanie ustąpi .. bo kiedyś znajomy mi mówił ze u niej jest różnica w pomiarze mass jednej do drugiej strony i może akurat to jest winowajca
Dzis sprawdzilem odpinanie przepkywek na pdcinku 27km w drodze roboty i jak odpinam przeplywke od strony kierowcy to auto idzie lepiej jak z zapietymi ale obroty faluja lecz mniej zatem jak odepne przeplywke od strony pasazera auto jedzie lepiej jak z zapietymi ale gorzej jak z odpieta przeplywka od strony kierowcy .. po odpieciu przeplywki od strony pasazera i przejechaniu i podlaczeniu ponownie auto zaczelo sie dusic i niemialo sily jechac co niedzialo sie jak opielem przeplywke od strony kierowcy moze w przepkywkach jest cala przyczyna falowania tych obrotow .. bo jakby hulook to po odpieciu jeden czy drugiej gdy by byly ok to auto jechalo by chyba gorzej... co wy na to??
Dudnienie na jalowym biegu w 740d jest od egr a.Kiedys wlaczylem w ista test egr ów zdjalem węże z zaworów i patrzylem, jak sie otwieral ktorys to dudnilo jak zamykal, cisza.
A tak nawiasem oddalem swoją Bunie na wymiane sprzegla bo juz jezdzic sie nie dalo tak falowaly obroty.Za kilka dni dam znac co i jak.
Tak dudnienie od EGRow.
Mozna je troche przyblokowac wtedy mniej dudni.
I co jest jeszcze jednego to ze auto jak jeździ z dołączona przepływka od kierowcy czyli bez tej co lepiej idzie to nie wywala błędów wcześniej opisanych ani sterowania turbina ani podcisnieniowych... to może dwie przepływ nie mierzą równo i z tąd są te jaja z obrotami..
Wczoraj troche kodowałem w aucie i podłaczyłem dwie przepływki usunełem błędy bo bez usunięcia auto szarpało no i co .. Odrazu po podpięciu dwóch przepływek pojawia się na stałe błąd 3f35 nie można go skasować jest odrazu po przejechaniu kawałka 4191,3f57,4373 czego nie ma przy odłączonej jednej przepływce ..Mogą to być one ??
Wymień i będziesz wiedział. Jak już teraz masz z nimi problem, to nie ma co zwlekać.
Kiedyś już pisałem - niestety bez metody prób i błędów czasami nie dojdziesz, a będzie większa kicha, jak spowodują inną usterkę.
Ja tak samo, jak Ty, ostatnio walczyłem z wibracjami w aucie. Punkt po punkcie musiałem eliminować i dzięki temu mam niektóre części nowe w samochodzie - podpora wału, łącznik elastyczny, wahacze przód, ważone kilka razy koła (a tylko raz poprawnie) i tarcze przetoczone. Z pewnością by padło prędzej, czy później, a tak mam z bani i cieszę się samochodem po dobrze przespanej nocy. Kosztowało mnie to co prawda jakieś 1.300zł, ale przecież nie są to pieniądze wywalone w błoto, bo mam odnowione niektóre elementy, więc można powiedzieć, że po prostu ten koszt mnie szybciej dogonił i tyle. Za to wszystkich elementów już nie będę musiał wymieniać w przeciągu jakiś 2-3 lat a może i dłużej (pewnie poza tarczami, bo nie wiem na ile warte jest toczenie).
No rozumiem..Włanie o to chodzi by temat ogarnąć jak popinam dwie przpływki to auto słabiej jedzie to napewno falować faluje ale zobaczymy..Jutro pojade do kolesia co ma niedalko mnie czesci podmienie dwa usune błedy odrazu i zobaczymy mam nadzieje i że bedzie moc i niebędzie falować ;)
Przeplywki podmienione i to samo map sensor podmieniony i dalej to samo ... trzeba szukac dalej
Czy po wymianie przepływek kasowałeś adaptację?