Następnym razem kupię Goodyear Eagle. Ponoć świetnie kleją, ale zużywają się w oczach. Mało jeżdżę. Pewnie i ich nie zużyję w ciągu kilku lat.
Wersja do druku
Następnym razem kupię Goodyear Eagle. Ponoć świetnie kleją, ale zużywają się w oczach. Mało jeżdżę. Pewnie i ich nie zużyję w ciągu kilku lat.
E38 jest imho za ciężkie do Uniroyal Rainexpert 3 :) Ta opona nie ma trzymania bocznego/utwardzanych bocznych ścianek i auto mocno pływa. Ale za to komfort na +
Witam. Powiem wam że mam okazję jeździć 522 konnym M4 i kolega założył tam Michelin Pilot Sport 4s i kleją niesamowicie w zakrętach. Koledzy z innych M również je chwala ale cena jest dość wysoka.
Co do UNIROYAL Rain sport 3 mogę się wypowiedzieć bo jeżdżę drugi miesiąc i kupowałem je nowe. Co prawda nie mam ich w BMW ale w Mazdzie ale jeśli chodzi o przyczepność a zwłaszcza jazdę po mokrym i zakrętach naprawdę bylm zdziwiony że tak to się trzyma jeszcze przy przednim napędzie. Tak że śmiało mogę je polecić.
Tylko mi chodzi o to, ze boczne scianki tych uniroyal, sa mięciutkie i cieniutkie, zero wzmocnień. I ciężkie auto pływa na nich, bo opona wygina się na boki jak żadna inna. Opona OK, ale nie do e38 moim skromnym zdaniem.
Ja mam profil 40 i ciśnienie 3 atm i nic nie ugina się :)
Zgadamy się z tym że do ciężkiego auta może się nie nadawać;)
Ale tak czy owak jestem zdania, że dużo lepiej jest kupować droższe, ale lepsze opony. Raz, że jest dużo bezpieczniej a dwa, że jest dłuższa ich żywotność. Ja na przykład jakiś czas temu zainwestowałem w opony pirelli sottozero i działają naprawdę bardzo dobrze :) Jestem mega zadowolony ;)
Żywotność zależy bardziej od typu i przeznaczenia opony. Opona, która będzie się dobrze kleiła będzie szybko się zużywała. Jeździłem wcześniej innym autem na Dunlop Sport Maxx RT2. Świetna opona, kleiła się pięknie do drogi. Komplet wytrzymał trochę ponad 4 sezony, przebiegi ok. 13 tys. rocznie.
Zgadzam się z kolegą wyżej. Przy wyborze mieszanki należy mieć świadomość, że miękka opcja, mimo że zdecydowanie lepsza przyczepność od twardej mieszanki, to szybciej się zużywa. Zależy kto jak lubi jeździć, ja zwykle jeżdżę na twardej mieszance, aby opona posłużyła mi jak najdłużej. Jak ktoś dysponuje większym budżetem na sprawy samochodowe, to pewnie będzie kupował miękkie. Ja przynajmniej tak bym robił :)
Całkiem fajną opcją jest też opon Run Flat, czyli dająca możliwość przejechania pewnego dystansu nawet po przebicu. Na https://testyopon.pl/aktualnosci/opo...sie-wyrozniaja można znaleźć trochę więcej info na ten temat.
Ja mogę z własnego doświadczenia polecić Dunlopy Sport Maxxy RT2 albo Pirelli P7 Cinturato Blue, używam obu i jestem bardzo zadowolony.
Podepnę się pod temat. Ma ktoś doświadczenie z oponami Imperial Ecosport 2?
Tego modelu nie mam ale mam imperiala pozakładane na kilku autach dostawczych lato i zima bez najmniejszych problemów jak do osobówki będę kupował to raczej sie nie będę zastanawiał tylko wezmę imperiale
Koledzy, polećcie jakąś ciekawą gumę na lato :) 235/60/16 do E38 740iL :)
Od siebie mogę dodać, że mile jestem zaskoczony oponą Uniroyal Rainsport 3. Cicha miękka guma dobrze trzyma, opona deszczowa.
Generalnie drogi rozmiar więc często trzeba brać to co akurat jest w dobrej cenie. Ja miałem Pirelli P7 Cinturato i bardzo polecam. Bardzo komfortowa i cicha guma. Miała bardzo małe opory toczenia. Jak puściłeś gaz to auto jechało i jechało. Jak na taki balon miały również bardzo dobrą przyczepność. Na pewno kupiłbym po raz drugi.
Mogę polecić FULDA ECOCONTROL HP. Miękko i cicho.
a ktoś jezdził na NEXEN N FERA SU1 245/55R17 ?
https://www.oponeo.pl/dane-opony/nex...5-r17-106-w-xl
Sorry że wtrąciłem się w temat :)
Ja jeżdżę ale na NEXEN N FERA SU1 245/50R18 XL
EDIT Mirant tu poczytasz więcej http://7er.pl/showthread.php/47477-P...ght=nexen+fera
Zapytywałem w tamtym poście o opony i zdecydowałem kupić te Nexeny. Co więcej, kupiłem 3 komplety - do E65, X1 i Megane 3. Gumy założone dopiero co, także na razie nic nie jestem w stanie powiedzieć, musiał bym z 500km chociaż przejechać. Swoją opinię wyrażę pewnie po jakimś czasie. Nie mniej jednak mają raczej dość dobrą opinię.
Też zamówiłem w tym tygodniu opony NEXEN N FERA SU1. Zasugerowałem się opiniami na ich temat. Za jakiś czas też przekażę opinię.
A dlaczego opony XL do osobówki? Kiedyś popełniłem taki błąd i do dziś pamiętam...
Twarde, potem wrzuciłem normalne te same i było super.
Bo takie są akurat w tym rozmiarze Bartku. Fakt ,że są troszkę twardsze ale na pewno dużo im z twardością brakuje do runflatów . Ja jestem zadowolony. Ładnie trzymają na zakrętach no i przez te wzmocnione boki ciężej je uszkodzić w dziwnych miejscach np. musząc na chodnik po krawężniku itd itp :)
Ja kupuję już tylko XL. Miałem już Dunlopy i Good Year bez XL i nie wiadomo kiedy w jednej guz, w drugiej guz. A nawet nie wjechałem w żadną dziurę i obchodziłem się z nimi jak z jajkiem.
za ze swojej strony polecam i sprawdzone na 2ch autach z tylnym napedem i mocy ok 200 KM :)....
Imperial Ekosport ( po co płacić za napis na oponie markowy) https://www.oponeo.pl/dane-opony/imp...5-r18-100-w-xl
nie jest to żadna reklama .. poprostu sprawdziłem i wiem że są dobre.. dobrze się wyważąją i trzymają drogi :)
....i co ważne cena..
:)
też polecę te imperiale ale niestety w moim rozmiarze nie produkują i kupiłem nexen zobaczymy jak będą się sprawdzać
Edit:
Dorzucę jeszcze parę groszy do NEXEN N FERA SU1 po pierwszych jazdach wyważenie tych opon przy montażu naprawdę bez najmniejszego problemu felgi proste oczyszczone z starych odważników i na 3 dołożyliśmy 5g a na 4 10g
Cicho i dobrze się prowadzi poza tym że wydaje mi się że asc przy ruszaniu częściej się zapala ale może nie zwracałem wcześniej na to uwagi
Bridgestone Dueler Sport ktoś jeździ w 7er? Niby do suva ale czy da się tym jeździć w zwykłym aucie?
Miałem takie opony ze suva 10 lat temu w E38 i powiem Ci ,że z tego co pamiętam to coś było nie tak w trakcji auta ale już nie pamiętam o co dokładnie chodziło.
Czyli lepiej odpuścić. Dzięki.
Lepiej odpuść bo będziesz nieszczęśliwy potem i będziesz żałował.
Poczytaj tu ,,,może akurat coś http://superauto24.se.pl/porady/opon...ch_902641.html
https://www.sklepopon.com/porady-ekspertow/jak-dobrac-opony-do-samochodu-terenowego-i-suva
Dzisiaj założyłem Vredestein Ultrac Satin, bardzo mięciutkie boki opon, ściągnięte zostały 3 letnie Henkooki Dynapro HP2.
W sumie te Henkooki były bardzo ok ale prędkość tylko do 210 i maja już 3 latka a zapowiada mi się trochę przejażdżek długodystansowych w upałach.
Odgrzeję kotlecika, Panowie, macie coś nowego/ciekawego do powiedzenia w temacie ? Konkretnie jestem na etapie szukania letnich gum, 235/50/18 i 255/45/18. Opony mają być nowe, ale wydawanie na Continentala itp 600-700 za sztukę trochę ciężko mi przychodzi, szukam więc jakiejś alternatywy. Czytałem sporo dobrych opinii o Dębicy UHP ale niestety nie ma ich w w/w rozmiarach. Możecie coś z CZYSTYM sumieniem polecić ? Moim głównym kryterium jest zachowanie na mokrej nawierzchni. Chinole odpadają.
Pzdr
hankook miałem z 5 lat i zero kłopotów
Jak mam Ci z czystym sumieniem polecić, to kup Continentale ale używane. Jak ostatnio kupowałem, to zrobiłem tak - 4 pojedyncze, z 4 przesyłkami, 235/45R18 wyszły mi 890zł, opony po ponad 7*7,5mm i 2 letnie. Uważam, że to najlepsze rozwiązanie.
Jak na mokrej nawierzchni to poszukaj Uniroyal. Federal też nie są złe.
Nigdy w zyciu nie kupuj używanych opon. Każda opona jest już pod jakimś kątem przytarta i do tego nie wiesz czy gdzieś nie uderzyła w krawężnik i jak w ogóle była używana.
Ja Ci mogę szczerze polecić nowe Nexen N-fera SU1. Ja jeżdżę czwarty sezon i jestem mega z nich zadowolony. W deszczu nie raz jechałem pod 200 jak jeździłem do Kassel i naprawdę pięknie idą i hamują w deszczu. Są ciche i mają wzmacniane boki co powoduje, że bardzo ładnie trzymają się w ciasnych zakrętach i nie ma strachu ,że dostaną bąbla z boku przez jakiś głupi manewr na krawężniku czy tym podobne.