niestety jutro i w czw nie bedzie mnie w Kraku ale w okolicach weekendu bardzo chętnie :) może nagramy w końcu coś dla potomnych :)
Wersja do druku
niestety jutro i w czw nie bedzie mnie w Kraku ale w okolicach weekendu bardzo chętnie :) może nagramy w końcu coś dla potomnych :)
Ja mialem wszystkie modele E38 od 725 do 740 i jezdzilem tez kilkunastoma 740d i 750i, bywaja dni ze jezdze kilkoma roznymi E38 takze mialem juz okazje wysiasc z 740d i bezposrednio wsiasc do 735 :P
w moim odczuciu jak i filmiku ktory nagral Wiktor od 0-140 740d jedzie jak 735i, oczywiscie przy 200km/h 740d bedzie gora nad 735i jednak ile razy pojedziesz na trasie 200? Nawet na autostradzie w niemczech jest tak duze natezenie ruchu ze ciezko przekroczyc 180km/h bo za moment trafia sie na jakas "fieste" mozolnie wyprzedzajaca tira :razz:
Zakres od 0-140 to 90% predkosci w jakich porusza sie uzytkownik na trasie wiec w sumie najwazniejszy zakres.
Takze male sprostowanie do mojego poprzedniego postu 735 jedzie tak samo jak 740d do 140km/h :]
p.s: kontrola trakcji nie powoduje wylaczenia silnika a tylko ulamkowe odjecie gazu wiec mimo wszystko auto sie rozpedza ;)
To ulamkowe odcięcie gazu sprawilo ze na starcie gdy tylko wcisnolem gaz mialem juz w plecy 2 dlugosci auta. 750 jest zdecydowanie szybsza w koncu to 100KM różnicy i 2 gary wiecej - to tak jak porównywać astre 1.4-do 2.0 tez 1/3 roznicy i wiadomo ktora jest szybsza. W teście i w całym temacie chodzi jednak o Nm ktore sprawiają ze tej przepaści tak wielkiej nie ma. Test od 0-140 tez sie nie sprawdza w warunkach normalnych. 7er nie jest do scigania sie. Sensu wszystko naboera gdzie jedzesz 50 i musisz bezpieczne wyprzedzić i tu jestem na milion % pewien ze 735 nie ma najmniejszych szans z 740d, wiec nawet w zakresie predkosci 0-140 tez nie jedzie jak 735. Chyba nie ma co sie spierać i gdybać - trzeba zrobić bardziej lub mniej miarodajny test i wszystko będzie jasne. :] :]
możemy potestować od 0 i od 50 :DCytat:
Zamieszczone przez ROBERTO
to zostaw kluczyki Agnieszce :evil:Cytat:
Nie wiedzialem ze BMW robi diesle V10 :DCytat:
Co do Nm, to nie samymi Nm człowiek zyje. Diesel w przypadku 740d ma 2 wady: dużo niższą moc niz V12 i mały zakres obrotow funkcjonalnych, dlatego kiedy benyna bedzie sie krecila w gore i gnala do przodu, diesel zwolni by skrzynia wrzucila kolejny bieg. Tak mi sie przynajmniej wydaje. :)
Stąd właśnie straty i prawdopodobnie nawet z 740i diesel V8 mialby problemy, a jeśli już, to byłby mniej wiecej na równi. 745d to natomiast inna liga, tam już ten silnik mocno poprawili i 330KM + 770Nm (chyba tyle jest, nie pamietam) robi robote.
Bo od zawsze tak było, że Diesel ma turbinę która sprawia, że masz te "450Nm" już od 1400 do niemal końca obrotów, które w dieslu osiągasz może po sekundzie od wciśnięcia pedału do dechy.Cytat:
Zamieszczone przez Zodiac
Sprawa wygląda inaczej jak Benzin ma też turbo to jest już samolot :) ale i mega wir w baku :D
PS. E65 w benzynie ma już turbo? Bo F01 z tego co kojarzę to standard że silniki benzynowe mają turbo
Mój opis ma zastosowanie do silników o zbliżonej pojemności i mocy. testowane przez całą masę ludzi na najróżniejszych producentach samochodów. Ja wiem, że benzyna się dłuuuugo kręci :) robi to swoje ciarki, owszem robi :D
No jak będzie zmieniał bieg? :) chodzi Ci o te milisekundy? :) Jak przy E65 czujesz zmianę biegów to ja nie wiem ;/ ale na S przy E38 prawie ich nie czuć to u Ciebie nie powinno być w ogóle żadnej reakcji. Chyba się nie mylę i macie lepsze skrzynie niż my?Cytat:
@Wiktor to na pewno było 740d?? :) kiepski model lub kierowiec ;) dużo gorzej nie wyszło moje 730d ale jak pisałem więcej nie robie siary ;D
PS. Dobra ROBERTO nie obrażaj się :D doczytałem później, że to Ty i doczytałem co było winne bo od razu wiedziałem, że jest coś nie tak :)
hehhe. nie obrażam sie:) to jest pewne ze z v12, osmiocylindrowy diesel o pojemności 1.5l mniejszej nie bedzie miał szans, ale nie jest to tak wolny klekot jak sie niektórym wydaje... Kto ma takiego to wie...
Dla mnie to jest najlepszy kompromis z wszystkich aut/silników jakie miałem, chodzi super, ciągnie (odczówalnie) super, a pali jak na to wszystko śmieszne ilosci paliwa i jak to naliczyłem na samym początku wzgledem benzyniaka (740) jestem juz pewnie ponad 8 tyś do przodu na paliwie... Fakt ze następne będzie 745i E65 ale tylko ze względy na to że nie ufam dieslom w nowszych modelach, juz coś tam pochszanili....Cytat:
Dorzuce trzy grosze a co :D A wiec tak start do 50 jest dobrze, nawet producent podaje lepszy czas niz w 740i. Potem jest juz srednio przez dwa nastepne biegi, dopiero jak zapina 4 to czuc ze inne auta ktore sie do tej pory trzymaly zaczynaja odstawac, no i piatka to juz leci powoli i jak mu sie chce najpierw 230 i nie chce wiecej a potem az po ogranicznik, w sumie nie wiem dlaczego tak jest :? . W porownaniu do innych aut: http://www.youtube.com/watch?v=2GUQA...eature=related tu moj wyscig z bmw 530d ktora na hamowni maha pokazala 231KM i jest w manualu. Predkosc przy kamerze to jakies 170, dalej juz by byl moj :P To auto potrzebuje wlasnie predkosci jak juz sie rozbuja to idzie. PS na filmie z 525i to nie jest moja siodemka.
hehe fajnie to wyglądało :D a ja zawsze się zastanawiałem jak musi się czuć koleś w Corsie jak go mijam na autostradzie 220km/h a on jedzie 90km/h :D ale to musi być huk ;D
Nie wiem dlaczego uczepiono sie w dziale E65 porównan z E38. Niemniej blitz doskonale pokazal, ze 740d E38 to odpowiednik 530d E39 pod względem osiągów i tutaj się całkowicie zgodze.
Natomiast wracając do diesli, to numerki pokazują dobitnie jak to wyglada przy 0-100km/h:
745i - 6.1 (long 6.3)
740d - 7.4 (longa nie ma)
Jako ciekawostka:
745d - 6.6 (tez nie ma longa)
760i - 5.5 (long 5.6)
Jak widac jest to wynik na poziomie 530d w E60. Tylko ze serwis V8 w dieslu jest co najmniej 2x, a zazwyczaj 3x drozszy, niestety :)
Jak widac moment momentem, ale mimo ze jest spory za wiele do setki nie daje. Na codzien mozna z niego korzystac, ze zeby POCZUC roznice to trzeba wsiąść do 745d, gdzie tego momentu jest pod dostatkiem. W 740d różnicy z benzynami 745i i 750i aż takiej wielkie nie bedzie, jesli w ogole ktoś ją zauwazy.
Wszystko dzięki temu, że w E65 benzyny zostały znacznie wzmocnione (4.4 V8 ma 333KM, 450Nm, 4.8 V8 ma 366KM i 490Nm). Przy tym palą na prawdę ilości paliwa skromne i oszczędność z tankowania 740d jest żadna. A wystarczy pad turbo, problem z wtryskami, z pompa, czy też przepływkami (są 2 z tego co wiem) i juz oszczednosci znikaja.
Mnie póki jeździlem 30% lokalnie 70% trasy srednio spalało 745i (mialem dwie, wiec nie pisze bajek ;) ) 12.5l/100km, teraz jezdze w tygodniu bardzo duzo lokalnie i to wygladac 80% lokalnie i 20% trasa, spalanie 15.2l/100km. 740d nie spali mniej niż odpowiednio 11l/100km i 14l/100km, wiec co to za oszczednosc.
Reasumujac, moze w E38 są jakieś przesłanki ku dieslowi, nie jeździłem i nie miałem nigdy E38 więc nie wiem jak sprawują sie silniki w tych autach. E65 natomiast smigam juz od paru lat i do diesla nie wsiąde - chyba że jest to 745d (i że znajde sponsora w razie awarii :D ).
No tak, co się dzieje do setki łatwo przewidzieć na podstawie liczb :) pytanie co się dzieje powyżej?
Np patrząc na liczby w e38:
740d 8.4s do 100
750i 6.6s do 100
wydawało by się, że jest między nimi przepaść, a powyżej 100 idą niemal łeb w łeb :|
Ta, rownie dobrze mozna rozmawiac o tym co idzie dobrze powyzej 200 i 300 :DCytat:
Zamieszczone przez Wiktor
Bo na codzien przecież tyle wykrecamy od swiatel do swiatel, w korkach za ursusem (akurat nie o 740d mnie chodzi ;) ), czy po naszych autobanach zawsze załatanych, bez zwężeń, dróg eskpresowych i fotoradarow co 100m... :D
No dobrze, ale skoro mamy mowic ze powyzej 100 idą rowno, do 250 dochodzą równo i ogólnie to są "równe" auta :D
sa równe pod warunkiem ze to nie long bo wtedy 750 jest dłuższe :D :D :D :D
No dobrze... W takim razie i ja wtrącę swoje 3 grosze... Jestem posiadaczem dwóch aut BMW: E65 745d 330 KM @ 750-Nm oraz benzynowej: E60 M5 507 KM @ 520 Nm. Poprzednio miałem E60 535d 272KM @ 560 Nm bi-turbo.
Każde z tych aut służy innym celom i wrażeniom. Jeżeli chce się pośmigać z bardzo mocnymi wrażeniami - nic nie zastąpi M5 nawet 760. Przyspieszenie M5 to 4,7s do 100 km/h, w wersji otwartej takiej jak moja prędkość maksymalna to 325 km/h. Silnik dokręca się do 9 tys obrotów na minutę i pięknie go słychać. Wrażenia z jazdy... bezcenne zapraszam wszystkich Klubowiczów to przetestowania. Spalanie spore - średnio 20 l/100km.
Do rzeczy: 745d. Moim zdaniem to najlepszy silnik to 7. V8: kultura pracy tak duża, że prawie nikt nie wierzy że to diesel. Ekonomia: 10l/100 lm średnio w cyklu mieszanym. Przyspieszenie - z dołu rewelacja, lepiej niż M5, w wyższych pułapach szybkości - bardzo dobre. Awaryjność - póki co żadna przy przebiegu 130 tys. km. Moim zdaniem porównywanie 740d z 745i nie jest trafione. Za to śmiało można porównać 745d i 745i. Jeśli chodzi o silnik benzynowy z dużymi emocjami w nowe serii 7 - interesująco zapowiada się 760 z serii F01, ale póki co nie jechałem.
745i vs 740d --> to są auta z tego samego okresu (przedliftowe).
750i vs 745d --> to juz konkretne porównanie, na korzyść z tego co mnie mówili użytkownicy obut wersji - dieslowskiej właśnie.
Wierze że 760i nie da jakiś konkretnych przeżyć, bo to nie jest auto do ścigania się (jak M5) tylko do szybkiej, wygodnej jazdy :)
Szkoda tylko ze w naszym kraju posiadanie go mija sie z celem, bo i tak nie mozna mocy tego potwora na codzien wykorzystac.
Duża moc i wysoki moment przydaje sie wszędzie, nawet u nas tylko z ta różnicą ze przydałby sie jeszcze super hamulce aby wyhamować przed debilem co Ci bez migacza zajedzie droge czy też przed fotoradarem :)
U nas to najbardziej przydaloby sie zawieszenie kewlarowe. Jak robie co kilka dni traske Katowice <-> Tychy to mam wrażenie że przy odpowiednim uskrzydleniu (czyt. ospojlerowaniu) auta moglbym spokojnie wzbic sie w powietrze.
W vectry nie śpią też.
Ja robie ok 4 razy w tyg trase Katowice - Pszczyna, wiec wiem o czym mówisz, najlepszy odcinek przy zjeździe na Czułów (kierunek Tychy) hmm koleiny dają wrażenia jak na statku - bo samolotem nie leciałem wiec nie wiem :D Vectre juz odwiedziłem od wewnątrz ale okazała sie dosyć ładne wnętrze mięc :) :xCytat:
Tak, dokladnie, ten odcinek rządzi. Przed samymi Tychami od strony Oświęcimia tez jest świetnie, a droga szybkiego ruchu w Tychah - obok Fiata - dopelnia całości. Nie chce mi sie nawet na tych drogach cisnąć auta, szkoda mi go.Cytat:
Zamieszczone przez Aldik
Vectry już znam na pamięć, jak narazie zwiedziłem dwie i przyznam że złe nie są, a obsługa też miła :D
enix, jakie koła masz w 745d , że potrafisz sprawnie zabrać się od dołu ?? U mnie przy 20calach zawsze ingeruje DSC :( Chyba że masz na myśli przyspieszenie od 1200obr na dowolnym biegu poza pierwszymi dwoma :) I oczywiście każdy wolnossący wysokoobrotowy motor, nawet V10, w takim teście przez kilka (naście) sekund będzie daleko w tyle. Co do reszty, czyli awaryjności i spalania ( w moim przypadku 11.2 i 120kkm przebiegu ) to jestem zgodny. 760i zapowiada się smakowicie, ale mnie wystarczy F01 750i z ew. z programem w okolice 500koni. Zresztą potencjał 4.4biturbo BMW pokazało w X5/X6 M które mają po 550koni i 750Nm, mają też jednak napęd AWD, a F01 nie, więc te setki niutonów w 760i będą mogły służyć tylko do zostawiania wielometrowych czarnych śladów na asfalcie tak jak np w przypadku S AMG 65.Cytat:
Do rzeczy: 745d. Moim zdaniem to najlepszy silnik to 7. V8: kultura pracy tak duża, że prawie nikt nie wierzy że to diesel. Ekonomia: 10l/100 lm średnio w cyklu mieszanym. Przyspieszenie - z dołu rewelacja, lepiej niż M5, w wyższych pułapach szybkości - bardzo dobre. Awaryjność - póki co żadna przy przebiegu 130 tys. km. Moim zdaniem porównywanie 740d z 745i nie jest trafione. Za to śmiało można porównać 745d i 745i. Jeśli chodzi o silnik benzynowy z dużymi emocjami w nowe serii 7 - interesująco zapowiada się 760 z serii F01, ale póki co nie jechałem.
:D Też się przesiadłem z 535d, ale zamiast M5 do upalania używam mocnego AWD innej marki.Cytat:
Jestem posiadaczem dwóch aut BMW: E65 745d 330 KM @ 750-Nm oraz benzynowej: E60 M5 507 KM @ 520 Nm. Poprzednio miałem E60 535d 272KM @ 560 Nm bi-turbo.
Pzdr,
witam
a no wlasnie ile wam pali 3.oD
a 4.oD
niewiem czy dobrze slyszalem ale podobno skrzynie sie strasznie sypia no bo w manulu niema czy si emyle?:)
Odnośnie skrzyni to jak dbasz tak masz. Jeśli nie robisz cudów z podnoszeniem mocy. Wymieniasz olej i filtry co jakieś 150 tysi, nie zarzynasz auta bo to nie corveta to nie ma co się obawiać. Problem w tym że jak kupujesz furaka to nie wiesz jak koleś eksploatował auto i czy odpowiednio je serwisował i to jest ten ból. Przy zakupie najlepiej podjechać do ASO lub firmy zajmującej się automatami i obadać temat bo to drogi cymes. Przy e65 cena skrzyni to jakieś 5 kawałków na alle drogo + olej + micha 1200 + demontaż starej skrzyni + włożenie drugiej w zależności od majstra co będzie ci to robił. Najlepszym rozwiązaniem jest w przypadku rozpadu skrzyni naprawa własnej bo wtedy masz gwarancję i wiesz co masz. Problemem są jednak często dużo większe koszta naprawy niż zakup drugiej używanej. Według moich informacji a jestem na bieżąco :) to skrzynie automatyczne wcale nie psują się cześciej niż manuale.
Uważam, iż 740D E-38 dostanie od 740i M62B44TU i to sporo w dieslu tylko odczucia chwilowe są olbrzymie bo chwilowo mamy wielki moment ale jest on w małym zakresie biegi są krótsze chwilowy odpał jest po prostu podobny ale tylko chwilowy jakby zrobić test 0-220 to pewnie diesel poległby sromotnie :)
Swoja drogą kolegę z leszna zapraszam na porównanie 730d kontra 735i tylko muszę przepływomierz i świece ogarnąć :)
740d nie ma chyba w okolicy, żeby porównać??
Pomimo że jestem zwolennikiem benzyn, to powiem Ci że możesz się pomylic na diesluCytat:
Zamieszczone przez Zdzira 850I
Owszem - zakres obrotów jest krótszy w dieslu, ale obecne turbiny "dmuchają" cały czas i niema efektu turbodziury, a silniki M62 potrzebuja jednak obrotów żeby ostro ruszyć
Spontaniczne "z dołu" jest tylko V12 :medit:
A że ja nie szukałem najszybszego samochodu, nie jeżdzę z maksymalnymi prędkościami, cenię komfort i taniość obsługi stąd mój wybór padł na M62 - do czego namawiam
Nie wiem jak jest z benzynami w E38, ale moja N62B44 (4.4 benz V8 333KM) radzi sobie już od dołu bardzo dobrze i tak na prawdę na codzień nie musze jej wysoko kręcić, żeby dynamicznie jeździć. Pomijam już fakt że do standardowej codziennej spokojnej jazdy zakres obrotów 1100-1500 jest wystarczający.
wiadomo, iż M62B44 na dzień dobry nie powala, ale zwłaszcza jak ma vanos to wciska od zera i to ostro moje 735 traci przyczepność przy każdym mocniejszym dodaniu gazu :) a silniczek ma aby 238KM i 345Nm a nie 300KM i 440Nm jak 4,4 :) A przy typowym wyścigu wygra 4,4 z 4,0d mocą przy ściganiu liczy się moc przebieg momentu bardziej przy codziennej eksploatacji :)
Swoją droga trzeba by sprawdzić 4,4 kontra 4,0D na jakimś ładnym pasie startowym i wtedy wszystko wiadomo :)
U mnie do codziennej jazdy starcza 1500-2200 do dotrzymania kroku jakiemuś tam 2,0TDI to tak 2000-2700RPM :)
N62B44 ma 450Nm i 333KM :) chyba że mówiłeś o M62B44, gdzieś miałem krzywą przebiegu, ale od dołu zaczyna się ok 360-380Nm tak więc przy niskich obrotach daje rade. Bardzo fajnie sie tym jeździ, ze świateł delikatny gaz, obroty nie dochodzą nawet do 3000, a większość aut zostaje z tyłu.
Z diesli chciałbym sprawdzic na żywo 745d, miałem zamiar przejść na 760i niebawem ale po rozmowie z kilkoma użytkownikami oraz zebraniu oponii ludzi którzy mieli okazje je użytkować chyba zrezygnuje - lubie mój serwis, ale nie chce w nim siedziec codziennie ;)
Jeździłem też ostatnio 730d w E65 po lifcie (2007r) i powiem szczerze że całkiem fajnie sie zbiera, ale tylko na początku. Potem nagle zakres obrotów się kończy, skrzynia przerzuca jak oszalała, no i ten klekot jak tylko się zatrzymamy gdzieś. Miłe za to było spalanie - znajomy ciśnie te 730d ciągle i średnio 11.5 wychodzi, więc dość ekonomicznie. Z tym że aby tym dynamicznie jeździć, to trzeba cisnąć ciągle pod czerwone pole.
Czemu o 760i takie złe opinie krążą :/ Aż tak sie psuje? O moim M73N w samych superlatywach sie ludzie wypowiadają, V12 w E32 też świetna podobno. A w E65 taka lipa jest?
Jest bardzo problematyczny w serwisowaniu, czekam jeszcze z tematem bo nie spieszy mi sie zmiana auta. Musze pogadac z kilkoma osobami z DE które tam jeżdżą tymi autami.
Co do awaryjności - jak kiedyś przeglądałem ogłoszenia, to 3 z pierwszych 10 (rocznik 2003 w górę, przebieg do 100 tys) miało wpisane 'nowy silnik'. Tak więc coś jest na rzeczy.
oczywiście chodziło mi o M62B44 :) ten motorek to idealny kompromis osiągi/seriws/spalanie do E-38 moim skromnym zdaniem :)
Jako ze temat troche odbil to wrzucam filmik z wczorajszych wyscigow. Ogolnie wszyscy mowia ze 3.0d w F01 sprawia wrazenie niemrawego, za slabego do tego auta i tez mialem podobne odczucia jadac nim, wczoraj jednak w porownaniu do innych aut mega zaskoczenie to auto lamie prawa fizyki. Wrzucam filmik z wyscigu z ponad 300 konnym cadillaciem sts 4.6 litra http://www.youtube.com/watch?v=IMghAmRUYhU , odbyl sie tez wyscig z golfem tdi zrobionym na 190 KM i mimo ze na poczatku zrobil sobie znaczna przewage (bmw nie zrobilo kick downa) bez problemow wygralo ;) Osobiscie jestem w szoku i pozdrawiam.
Ten Caddy ma napęd na przód, nie zapominajmy... ;)
Ale na starcie mial z auto przewagi z racji turbodziury w bmw. Zreszta zadne z tych aut nie ma najmniejszego problemu z trakcja. Sa tez wyscigi z rolowanego startu i tez caddi plecy.
A chętnie :) nie wiem czy dam radę ale chętnie zobaczymy na ile są prawdziwe wyliczenia dostępne w sieci bo mi nie wydaje się aby moje BMW potrzebowało prawie 10 sek do setki to chyba, że ktoś liczy od chwili naduszenia pedału gazu... a niestety tak się dzieje, że auto ciągnie po chwili dopiero (to nie manual!)Cytat:
Zamieszczone przez Zdzira 850I
----------------------------------------------------
Jak można narzekać na 3.0d w F01? Ja nie narzekam na silnik w E38 a gdzie w F01 to przepaść! Wiecie jak bym mógł to wolałbym 4.0d :D ale 3.0d to nie jest taki muł! Wystarczy wcisnąć S i autko ładnie jeździ
3.0d w F01 to perełka i nie wiem kto narzeka na niego :D
Sam znam ludzi ktorzy dzis maja 4.4 benz i myślą o tym dieslu w F01 (za kilka lat, jak ceny zejdą do niższych niż dla milionera, wiadomo). Ten silnik to perełka, moment ma niesamowity, moc znośną, a do tego jeździ na kropelce.
Co do innych silników w F01, to wszedl wlasnie 3.0l bi-turbo (740d), znany z 335d i 535d, z tym ze tutaj ma cos kolo 306-310 KM. Będzie jeszcze 3.0l tri-turbo (745d), 356 KM. Tak wiec widac ze panowie z BMW są z silników 3l bardzo zadowoleni, skoro chcą z diesla 3l wyciągnąć ponad 350 KM :)
Tak BMW zawsze robiło 3 litrowego Diesla bardzo dobrego. A ludzi cieszy fakt, iż mogą wcisnąć pedał co krzyżówkę, poczuć radość z mocy i tylnego napędu a przy tym spalanie i tak trzyma się ok 10-12 litrów na 100km to jest piękne :)
a wiec co polecacie 3,oD czy 4,oD:?
4.0 w dobrym stanie ;)
Jak Cię stać to 4 :D wiadoma sprawa :)