Nawet sie nie ociągaj żeby to zrobić ,wtedy juz będziesz na pewno PERFORMANCE , hahaha :tongue-new: Rób mape obowiązkowo , wtedy bedzie dopiero katechizacja.
hehe elvis jadac do Lodzi po mini copera s natknołem sie na rajdowca w e90 coupe 335i , na światłach kolo zaproponował pojedynek, ja mu na to że to nie ma sensu, no i złoiłem go ....powiem ci że jak zamykałem licznik to on mógł miec max 170... bo pomimo mojego dobrego wzroku ciężko było sie go dopatrzyć w lusterku wstecznym heheheh
wypaliłem przy pełnym bucie 1/2 zbiornika paliwa. na 200km
Ha haha czyli miał pełną katechezę :wink:
tak a potem byli panowie na motocyklach ehehhehe .... ogólnie to ciekawie sie jechało
Impex kupując tego Merca załatwiłeś się bo teraz bardzo ciężko będzie CI kupić coś słabszego :D inne auta poniżej 400-500 koni nie będą juz jechały dla Ciebie :)
wiem o tym, ale jak narazie jestem w szale mocy hehehe.
Napewno nie bede zmieniał auta poniżej 500km i zawsze bedzie to duża limuzyna ewentualnie nowszej generacji.
Po tym co zasmakowałem z 760 tka to odpuszczam temat f01 bo jest to poprostu sory ze tak napisze ale to moje zdanie JEDEN WIELKI KIBEL który rzekomo ma moc a dostaje w dupsko od merca.
FKA powala wyglądem czego merc w tym przypadku nie ma (mowa o w221 i f01) jeśli chodzi o nowszy tym samochodu.
silnik w w221 biturbo jest tak samo bezawaryjny jak ten w moim i ma podobne parametry.
Przecież tu nie o szybkość i moc chodzi tylko o klasę i wygląd, jak ktoś będzie chciał to i E30tką dobrze zrobioną Cię objedzie czy tam nawet bmw 7, co nie znaczy że takie małe szybkie jest lepsze. Kupiłeś merca i narzekać na bmw powinieneś na forum merca. Poza tym fka powala wyglądem, wieloma innymi rzeczami i MOCĄ zwłaszcza w stosunku do mercedesa, o klasie nie wspomnę bo trudno o porównanie. http://www.youtube.com/watch?v=xsofZq2pxVA
BENY wiem i zauważyłem ze poza bmw świata nie widzisz ale nie sugeruj mi ze psiocze na bmki bardzo cie prosze bo tak samo jak i tobie mi również bmw sie podoba i bardzo lubie tą marke o czym swiadczy branża którą sie zajmuje.
Przytoczyłem f01 bo takie jest moje zdanie. Osobiśie nie podoba mi sie merc w221 pseudo fajny niby. f01 i w221 to nie są konkurenci lecz kowalscy widzą w tym zazębianie sie klasy premium.
Nie jest wcale tak ze mam teraz merca i on jest najlepszy, bmw ma dużo zalet jak i wad merc też czy inne tego typu pojazdy , nigdy nie ma nic idealnego , zawsze w czymś coś tkwi.
Lecz jak mam porównac e65 760 i 600 biturbo to merc bije go na łeb, już nie chodzi o osiagi ale przynajmniej o wytrzymałość i eksploatacje tych pojazdów.
Dobrze wiesz ze testowałem i to i to wiec nie mam zamiaru owijać w bambuko tylko pisze jak jest bo jako nieliczny miałem okazje testowac te sprzęty.
No tak . Jeden lubi synową , a drugi teściową . Impex , gratuluję nabytku . I nie ma co porównywać 760 i biturbo - bo w jednym jest dmuchawa napędzana spalinami a drugi jest n/a . gwarantuję że gdybyscie panowie porównywali wolnossące s600 z 760 juz nie było by tak różowo z osiągami . teraz z powodu Impexa bede musiał sprzedać mojego klekota , kupić aplinę i honorowo złoić mu dupsko
http://suchen.mobile.de/auto-inserat...eatures=EXPORT
nota bene już w niej siedziałem :))) - bo tak jak kiedyś napisałem - jakbym wtedy gdy kupowałem to moje padło miał 5 koła euro wiecej do wydania - to od razu bym wziął alpinę - i nie dlateho że ma 500 kucy - a dlatego że alpina robi naprawde dobrą robote jeżeli chodzi o trwałośc napędu
co nie zmienia faktu , że impex teraz bedzie sprowadzał do parteru nawet GT-Ry
Z kolei na taka alpine jest 65amg i chyba znow mercedes bedzie szybszy heh.
Może i masz rację - bo co 12 garów z turbem to 12 garów - a nie 8 . Pocieszeniem może zostac fakt , ze te 4,4 litra alpiny jest inaczej odlewane i staranniej zakute niż to to coś co wkładaja teraz do m5 czy m6 . bez przerabiania wytrzymuje to 700 KM . a skrzynia potrafi wytrzymac 1200Nm . Tylko tak miedzy nami po co to komu , gdzie to wykorzystac . mysle że 500 kucy daje wystarczającą frajdę . miałem okazję trochę pojeździć F02 760iL i taka moc myslę jest w sam raz .
Moja wypowiedz to nie atak, spoko. Fajną wersję miałeś wiec powinieneś docenić to, bo e38 jest naprawdę ładniejsze od wielu innych bmw i mercedesów i naprawdę ma potenciał, a że e65 sprzedałeś, też bym to zrobił! :) Poza bmw lubię jagi :) I wcale nie uważam że to co mam to jest najlepsze bo najpiękniejsze jest e9 moim zdaniem. To tak z oftopu. Jak jeździłeś bmw to było super a teraz narzekasz. Twój silnik N73 w e65 już był jak na wolnossący lekko wysilony w stosunku do M73, być może to wszystko co się dało zrobić przy masie 7 i założeniu aby silnik posłużył lata. Co do porównania to mercedes wcześniej zaczął produkcję turbodoładowanych silników seryjnych i tak jak przedmówca napisał trudno o porównanie tyrbo i bez turbo. Pewnie bym się zgrzał mają 2s do setki szybciej jak u Ciebie, nie przeczę, ale silnik niepozorny M73 dla przykładu jaki mam i mogę coś napisać jest totalnie niewysilony 326km na 5,4l, za wiele nie ma co tam z nim robić (tuning) przy 2 zaworach na cylinder zatem i milion kilometrów pewnie wytrzyma, obecnie sprawdzaliśmy moje 12 garów w nowym 7 i każdy po przebiegu auta +-266 000 ma kompresję +-14. Zrobiłem wymianę świec na NGK, kopułek itp i silnik jest "zdrowy" Koszt 2400. Jak myślisz jak wspominasz o trwałości i eksploatacji ile wytrzyma biturbo ? Czy Twoje czy z efki ? Jakie będą koszty? Moim zdaniem znacznie mniej wytrzyma i znacznie większe koszty, przykład pomp wysokociśnieniowych z e65, pamiętasz?... A na marginesie jeszcze gazu "na okolicy" na maksa na M73 nie dociskam bo podoba mi się jak auto dobrze przyspiesza, czuć że się nie wysila no i nie ma gdzie przycisnąć. No i wspomnianym w temacie biturbo też bym chciał się przejechać, ale potem szybko wracam do 7 :)
ok, dzieki za sprostowanie, fakt e38 v12 to jednostka mega niezawodna prawie jak 2.8 m52. 760tka to dosłownie nie wiesz za co sie zabrac (w pore udało mi sie uciec bo nie bylo dnia żebym nie myslał co mi sie moze zdupcyc). merc biturbo jak narazie mam go miesiac i dzwigałem maske zeby pokazac kumplom co drzemie w nim. Byłem na serwisie i zero błędów po praktycznie non stop pałowaniu bo go nie oszczedzam.
e65 po miesiacu takiej jazdy wyplułaby kiche. Co do e38 to rok też była non stop pałowana i nic sie nie zepsuło, wymieniałem to co było eksploatacyjne typu swiece olej itp.
Nie wiem jak merc ale gratuluje ci zakupu m73 bo to motor nie do zabicia jak bedzie sie dbać o jego poszczególne elementy.
Jeśli chodzi natomiast o biturbo to mechanicy mówią ze jedynym z nielicznym minusów tego auta to są cewki oraz konwerter sprzegło a tak pozatym jezdzic i jezdzic. Daje to taką frajde z jazdy a ja szybko jeżdze ze moge co pół roku wymieniac sprzegło bo i tak taniej jest a niżeli problematyczne e65 w które wsadziłem mając auto 1,5 miesiaca ponad 10 tys i konca nie było widac bo jedno zrobisz a 10 sie sypnie
ostatnio jechałem CL-em 65amg 2011r, auto bardzo zacne, łatwość z jaką to auto jedzie po niemieckiej autostradzie jest niesamowita no ale... jak można było do takiego auta wsadzić skrzynię 5 biegową !!! to jest wielkie nieporozumienie, wiem że moment jest ogromny no ale 5 biegów w takim aucie za taką cenę to przesada. Zresztą nie tak dawno się dowiedziałem że niektóre F01 ma skrzynię 6 za pewne nie różniącą się za wiele od tych w e65.
5 biegów jest tylko dlatego ze jest duża moc i skrzynie 7g nie wytrzymywały. Poprostu tylko dlatego, a np 4matic w biturbo nie występuje z racji iż nie ma gdzie upchnąc napędu. Tak tłumaczą sie eksperci mercedesa. 500km a 600km w tych modelach to tak jak 740 i 750 czyli żadna.
Masz rację - sześciobiegowe skrzynie w F01 to prawie taka sama skrzynia jak w e65 ZF6HP26 - tyle że u mnie szóstka potrafi zapiąc sie przy 90km/h lub przy 230 - zależy jak sie jedzie . Natomiast w e65 z tym zapinaniem biegów jest trochę inaczej
co do pieciobiegowych skrzyń biegów w mercach to nie tak że jest duza moc i siedem czy osiem biegów by nie wytrzymało . merc zawsze miał stare generacje skrzyń i to jest cały urok tych wózków
bo mercedes sam robi skrzynię nie bierze od zf, ogólnie jakim bym mercedesem nie jechał to skrzynia dużo słabiej wypada w porównaniu do bmw, z silnikami już jest różnie.
dawca nie gadaj głupot skrzynie 7g i 8g nie były wsadzane poniewaz były za słabe to swego czasu trąbili w całej prasie motoryzacyjnej zresztą ciekawe, że z tego samego rocznika mercedes ma w słabszych autach 7biegów a w najmocniejszym 5???? bo jest zacofany i do najdroższego auta dali stara skrzynię????
zdzira zadał wam ciekawe pytanie, bo ja zostwilem powyzsze posty bez odpowiedzi. Nie jestem laikiem i wiem conieco o skrzyniach bo przecież nimi handluje. Napisalem wam dlaczego m.in sa 5 bieg w nowych mercach.
Tak na marginesie to zaden problem jest jak masz 500km i skrzynie 5b dobrze przyspieszyc i uważam że 7 bieg jest zbedne a 600v12 przy 245 robi kickdowna wiec po co mi 7 bieg. Jak sie skrzynia w takim aucie sypnie to i 320cdi pasuje po przelozeniu sterownika hydrauliki koszt max 1000zł. więc smiech na sali.
PERFORMANCE nie gadaj głupot ,że nie lepiej by było mieć skrzynie 7 b. Mówisz tak bo 5b skrzynie masz i nic na to nie poradzisz.
Samochód zupełnie inaczej by jechał , byłby ekonomiczniejszy co w Twoim przypadku jest wazne ,mam namyśli spalanie w MB.
Pomijam awaryjność itp
AUDI Q7 4,2 TDI ma jak dobrze pamiętam skrzynię 8b ,gdyby miała 5b to by wpierd......lała chyba z 30 litrów ON , ot w czym rzecz.
a do czego Ci te 7 iegów Elvis czy tak piszesz, żeby pisać????
Co do ekonomiczności wcale nie jest powiedziane, bo te 7 biegów jest zazwyczaj krótszych
popatrz na M w bmw obecnie mimo skrzyń z duża ilościa biegów obroty w m5 f10 są wyższe jak w m5 e39 gdzie była skrzynia 6 biegów ręczna
także skrzynie 7-8 biegów maja swój sens ale nie przesadzajmy zazwyczaj te 1-2 biegi ostatnie to tylko nadbieg
a co do Q7 4,2tdi to na skrzyni 5 biegów zamiast 8 paliłoby może z 1-2 litry więcej maks po prostu skrzynia byłaby inaczej zestopniowana
IMPEX1950 nie powiesz mi że skrzynia ta w mercu 5 biegowa jest rewelacyjna, ta skrzynia to wielkie nieporozumienie pod względem szybkości, reakcji na gaz no i samych 5 biegów, w twoim aucie nadrabiasz mocą ale pomyśl ile tracisz przez tą skrzynie, nie wiem jak z wytrzymałością. Co z tego że mercedes zrobił auta które mają ponad 500km czy 600km jak mają skrzynię archaiczną która odbiera sporo odczuć z jazdy, bo nie powiesz że auto by tak samo szło ze skrzynią 7 czy teraz nawet 9 biegową, swoją drogą ciekawe jak teraz w nowej S klasie AMG chodzi ta 7 biegowa skrzynia, jak mercedes ją robił to pewnie bez szału.
Zdzira
A do tego żeby silnik się wolniej kręcił i tyle. Zeby było np ciszej.
BMW M nie ma tutaj żadnego związku bo to zupełnie inne auto i nie limuzyna.
Jeśli w Q7 by była skrzynia 5b to spalanie by było o wiele wyższe ,nie wiem skąd Ci się wzięło ,ze gdyby miało skrzynię własnie 5b to akurat by paliło 1-2 litry więcej ? Policzyłeś to jakoś ?
Jeśli mówimy np o Q7 ,to gdyby tam była skrzynia 5b to hałas przy 160 km/h byłby nie do pomyślenia ,bo głośno jest już ze skrzynią 8b.
audi Q7 4.2 tdi miały 6 biegów ale te po fl mają 8 i jeśli ktoś jezdził tym i tym to każdy potwierdzi że 8 jest dużo lepsza a co za tym idzie szybsza i ma mniejsze obroty przy wyższych prędkościach.
Potwierdzam, wprawdzie z innej bajki, ale jazda Range Roverem z 6 biegową skrzynią a z automatem 9 biegowym to całkiem inna bajka... oczywiście na plus dla dziewiątki.
Panowie nie róbmy jaj że elastyczność na skrzyni 5 biegowej a 7 będzie taka sama, czy spalanie na autostradzie.
Po prostu wykorzystanie takiego silnika jaki ma PERFORMANCE w MB przy skrzyni np 8b byłoby o wiele lepsze ,ale każdy chwali co ma ,hehe.
zalezy od jej zestopniowania co do osiągów iwadomo, że 7 biegów bedzie lepsze pod warunkiem że to pełen biegi a nie tylko nadbiegi bo czesto te 9 biegów do zasuwania używa 5-6 biegów a reszta to tylko spalanie
po drugie norma produkujący mercedesa inzynierowie z jakiegos powodu wsadzili tam 5 biegów potem opisano to, że z racji, że 7 biegów nie wytrzymuje momentu jaki generuje V12 biturbo ( dlatego w s65 amg tez jest 5 biegów ) a na forum znajda się znafcy co i tak wiedza lepiej od producenta, że skrzynia 7g w tym modelu byłaby lepsza
a teraz co do skrzyń ja jeszcze pamiętam tematy z tego forum, że 5hp30 jest bardziej awaryjne od 4 biegowej skrzyni z v12 a wyobrazacie sobie koszty remontów tych 7-9 iegowych skrzyń i ich trwałośc po kilku latach??? ile więcej operacji wykonuje taka skrzynia skoro ma więcej krótkich biegów??????
no ja nie chwale tego co mam elviss ja mama manuala
natomiast prawda jest to, że większość 7-9 biegowych wynalazków przy tym silniku wysrałaby sie bardzo szybko przy jego momencie obrotowym
Byłaby lepsza , awaryjność pominąłem w innym poście.
Druga sprawa jest taka , możliwe , że sprzedaż tak skonfigurowanych w220 była tak mała ,że po prostu nie było opłacalne konstruowanie skrzyni do tego silnika i wsadzili co mieli ,co wytrzyma. Księgowi w MB tez maja wiele do powiedzenia.
Zdzira ,ja nie miałem na Myśli Ciebie pisząc o chwaleniu co sie ma , spokojnie :yield:
oczywiście że 7 była by lepsza ale 1000NM nie wytrzymuje i w tym tkwi problem że nie potrafią zrobić skrzyni która nadąży za tym silnikiem tylko ładują starą 5 na której są duże straty.
wszystko fajnie moc, z........a to pewnie fajnie ale na prostych, bo nie powiecie mi, że MB prowadzi sie jak BMW :)
jak narazie nie trafiłem na godnego przeciwnika, wielu sie wydawało że może ale jednak , mietek czy jak tam nazywanie "dla dziadka" nie ma lipy.
kolego kazik jak masz dowody na to ze mietek zle sie prowadzi to czekam..... miasto trasa nie ma sprawy chetnie zademonstruje co to może i obale mity o mercedesie.
nie znam sie na mietkach :)
pamietam tylko jak kolega opowiadał, jego tato miał nówkę kompresora C klase,a on e36 i śmiał sie, że MB to jeżdząca kanapa e36 biło na głowe MB :)
no to jak sie nie znasz to nie pisz postów na temat ktorych nie masz pojecia a ci sie wydaje. C klasa to nie s klasa a tym bardziej parametrów lepszych niż nowe s8 czy r8 które można powiedzieć że są prawie sportowe. Powiem ci wprost ze e90 m3 zostało zjedzone na a1 więc śmiało moge iść o głowe że napewno nie prowadzi sie gorzej niż bmw czy inne tego typu ciężkie auta a dość drogo wyceniam swój łeb!!!!
Jeśli masz kumpla ktory ma m5 lub szybsze chetnie pokaże mu jak sie tańczy!!!
Aleś się rozbuchał... Co to za próba prowadzenia na A1? Tu chodzi o pokonywanie zakrętów, a nie wciśnięcie gazu i wyprzedzanie słabszych. A z masą S-klasy cudów nie ma, fizyki się nie pokona.
bez nerwacji;)
chodzi mi o porównanie c do e36, chyba ta sama półka co nie ?
z drugiej strony to po co takie auto jak i tak wszedzie kamery ograniczenia i h w dupe z tym wszystkim:)
Piszecie tutaj o skrzyni ze wiecej mi spali bo mam 5 bieg , szczerze to mam to w 4 literach ile mi to pali i tak to wliczam w koszta firmy. Jeżdze dobrym silnym mercem i czuje sie w nim super.
Nie prowadzi sie zle choc nie ma dynamic drive gdzie tutaj e65 pokłon. Kosztuje ten pojazd niewiele w porównaniu jaką daje frajde z jazdy.
Ma 177tys przebiegu go czyni silnik i skrzynie dopiero na dotarciu.
IMPEX1950 jechałeś kiedykolwiek m3 e91 ? chyba nie skoro twierdzisz że po zakrętach odejdziesz mercem, jeśli mogę spytać w jakim rejonie mieszkasz bo w następny tydzień powinienem jechać do Poznania "niebieskim kombi" jeśli chcesz się zmierzyć to z wielką przyjemnością bo chyba szukasz kogoś kto w końcu Cie objedzie a tym bardziej kombi, bo z tego co mówisz to s600 pożera wszystko na drodze, Panowie bądzmy poważni 500km to sporo ale z tego co się orientuję to są jeszcze auta mocniejsze...
No to chopoka szykuje się mega kill :RpS_w00t: chce to widzieć koniecznie :cool-new: