Powiedzcie mi jeszcze czy wyciągnę to wszystko tj wałek i dźwigienki bez ruszania rozrządu?
Wałek zaworów ssących zostaje na swoim miejscu?
Wersja do druku
Powiedzcie mi jeszcze czy wyciągnę to wszystko tj wałek i dźwigienki bez ruszania rozrządu?
Wałek zaworów ssących zostaje na swoim miejscu?
Niestety nie, trzeba rozpiąć rozrząd i to najlepiej po obu stronach, nawet jak robisz tylko jedną, żeby potem to wszystko dobrze poustawiać. Na stół idzie na bank jako całość wałek ssący + wałek valvetronic + dźwigienki.
TUTAJ gościu sprzedaje takie wałki i widać jak ta "kaseta", którą się na stół wyciąga, wygląda. Osobiście odradzam kupno tych z aukcji, bo noszą już one ślady usterek, które są najprawdopodobniej przyczyną wypadania zapłonu (na "pazurach"/krzywkach wałka valvetronic widać ubytki materiału)
Ok, Narazie wymienię same dzwigienki bo można napewno bez rozbierania rozrządu i zobaczę, jak dalej nic dodam wałek bo jak pisałem mój jest idealny
Piszą że wałki do 02.2003 są podzielone prawy lewy a po 02.2003 są już uniwersalne
Prawda to? I czy dzwignie są takie same? Bo znowu doczytałem że mają 5 klas tolerancji jakiejś
Jeśli ktoś to robił samemu proszę o info
Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka
Wygląda na to, że przez krótki okres był dostępny wałek uniwersalny, ale ostatecznie w ofercie zostały wałki dedykowane na lewą lub prawą stronę. TUTAJ schemat dla mojego auta (12/2003) i okresy dostępności.
Co do dźwigienek, to faktycznie jest kilka zestawów naprawczych i nie wiem o co chodzi z klasą tolerancji. TUTAJ schemat z zestawami naprawczymi, podziałem na klasy i referencją do jakiejś procedury/dokumentu PUMA.
Odezwie się ktoś zorientowany?
Może Seneka?
Zeby wyjac dzwigienki najlepiej wyjac cala kasete czyli walek vvt + ssacy w obudowie i do tego musisz zdjac lancuch (tylko z gory), mozna tez tylko z jednej strony. Ja wymienialem z lewej strony(cyl 5-8) walek ssacy, walek vvt, dzwigienki posrednie i zaworowe i do tego te elementy wyrownawcze i sprezyny, z prawej(cyl 1-4) tylko walek vvt + czujnik wałka mimośrodowego.
Dzwigienki maja swoja klase, zeby zobaczyc jaka musisz je niestety wyjac z auta.
Dzięki,
tego własnie chciałem się dowiedzieć z tymi klasami
Zobaczę może same dźwigienki podmienię na nowe
Widziałem filmik na YT jak gość z USA to robi na żywym
Podbije temat bo mam jeszcze jedna opcje a konkretnie wymienić całą kasetę
Czy wtedy nie będę musiał się przejmować wymiarem dźwigienek valvetronika jeśli będzie cały komplet
wałek ssący dźwigienki i wałek mimośrodowy?
Ps Dzwonek z jednej strony wymieniałeś dźwigienki a z drugiej nie
Jakie miały objawy zużycia? luźne rolki? zniszczone powierzchnie rolek?
Będę wdzięczny za info
Lewa glowica(cyl 5-8) byla troche glosniejsza a glowny walek mial male uszkodzenie mechaniczne(nic nie powodowalo, ale wole dmuchac na zimne).
Jak dobrze wiem mozna wymienic cala kasete i nie powinno miec to negatywnego skutku. Ja wymienilem dzwigienki na inna klase, bo moja byla wtedy niedostepna i nic sie nie dzieje.
Powiedz mi jeszcze jaką rozbieżność miałeś w klasach dźwigni?
Zamówiłem całą kasetę z wałkiem ssącym, vvt i dźwigniami klasy 2
Zobaczę jaka mam jak ściągnę pokrywę
Kupilem nastepna klase, taka akurat byla dostepna.
Dzięki, napisze jak zrobię czy zadziałało, ale to jak wrócę do pl.
Jakby miał ktoś instr lub wiedział jakim najlepszym sposobem ściągnać łańcuch rozrządu z wałka ssącego żeby nie namieszać będę wdzięczny.
Pzdr
Twin7
Udało się uporać z problemem???
U mnie niestety to samo i to po raz 2...Tak mi się wydaje :-)
Wcześniej wymieniliśmy cały zestaw od innego auta czyli wałek valvetronic + ssący,dzwigienki(auto kupiłem z takim defektem wywalanie 5cyl i wielu).Po ogarnięciu ujechalem jakieś 70 tyś km.Teraz objawy prawie identyczne tyle,że troszkę lepiej.
Na wolnych pracuje idealnie (kiedyś pufał) dopiero przy nagłym ruszeniu/przyspieszaniu (gaz w podłogę zimny badz cieply) wypada zapłon na 5 i na wielu.Mam jeszcze do zrobienia uszczelniacze i tak się zastanawiam.Czy ich uszkodzenie może powodować takie objawy.Pytam bo ost zaobserwowałem brak różnicy w pracy silnika po odkreceniu korka oleju/wyjeciu bagnetu.
Wcześniej powodowało to nagłą zmianę pracy silnika i korek ledwo dało się podnieść.Dodam,ze odmy spr no i ogolnie nowe rurki odm + spr nieszczelnosci dolotu.Cewki świece itd tak samo.Korekty wtrysków z inpy bardzo rozjechane tzn cyl 5 na -2,47.Wogole to może zaczne od umieszczenia fotki z inpy bo nie tylko do cyl 5 mam zastrzeżenia jeśli chodzi o korekty ale to jak wrócę z pracy.Może ktoś się wypowie mądry.Gdyby nie brak ssania przez korek oleju nie zastanawiał bym sie.Tzn wymiana uszczelniaczy (juz kupione uszczelki i uszczelniacze) i teraz pytanie czy nowe same dzwignie czy znów uzywka i cały zestaw valek itp.Bede bardzo wdzieczny za wypowiedzi i podpowiedzi.
Ten sam objaw ten sam problem.
Chłopaki jak macie problem z nierówną pracą silnika a dodatkowo rozbieżności w wartościach wtryskiwaczy to po co pytacie skoro tak naprawdę zdiagnozowaliscie już usterkę...
Tylko z jakiego powodu są te rozbieżności...U mnie mowa tu nie tylko o bank 2 a i bank 1 ma rozjechane korekty.Jedyna myśl to,że gdzieś może zaciągać lewe powietrze.Czytałem też na forum mercedesa.Walczyli z czyms takim i wypadanie zapłonu tez bylo.Tam przyczyną były właśnie uszczelniacze zaworów.Nie miałem nigdy takie przypadku...Może mi zasysa olej razem z powietrzem.Tzn z komory pod deklami zaworów dlatego te korekty rozjechane i niema reakcji po odkreceniu korka oleju.Nie wiem juz sam.Tak czy inaczej chyba nie obejdzie się bez rozbierania tego razy dwa.Czyli najpierw uszczelniacze i ocena wszystkiego a później walka z valvetronic jeśli nadal bedzie źle.
Edytuj posty!!
Jeszcze nie zrobiłem bo niema mnie w pl dopiero za tydzień ale dałeś mi jeszcze do myślenia z tymi uszczelniaczami bo oglądałem kiedyś film jak gość je wymieniał bez ściągania walvetronica tylko dzwignie i mówił tam coś o wypadaniu zapłonu i kurde może o to chodziło
Wałek mam w idealnym stanie i to mnie nurtuje bo zostają tylko dzwignie pośrednie jeśli już valvetronic
Kupiłem cała kopertę z wałkiem ssącym, valvetronic i dzwigniami klasy 2 Jeśli dzwignie u siebie mam tej samej klasy to tylko je wymienię jeśli nie to cały zestaw
Narazie po wejściu w tryb awaryjny przez odpięcie i wpiecie kostki przepływomierza odpialem kostki od silniczkow valvetronika i jeździ ok
https://www.youtube.com/watch?v=YacO...vBsr3w&index=8 może to Wam pomoże..
Powiem ci,że rok temu oglądając swój wałek z dzwigienkami nie widziałem tam niczego co zwróciło by uwage a oglądało to osób kilka nie gubiących się w temacie bmw.W tym nowym używanym tak samo.Porównywane ogladane itp.Ale jednak po włożeniu auto ożyło i tak aż do tej pory.Moje super v8 nie jest już super :-). Chyba wolał bym,żeby było tak jak u Ciebie chodzi źle i tyle niewazne czy na wolnych na wysokich.Wymienił bym wszystko+ uszczelniacze i tyle.Ale no mam zagłostke...Te korekty rozjechane, brak zasysania prze korek.Sondy lambda też trochę skacza.Wiele wskazuje na lewe powietrze albo te uszczelniacze aż tak puszczaja...Wsómie maja chyba prawo bo od lata wiem,że są do wymiany.Tak się jeździ bo wiecznie coś...Do tego dylemat czy zdejmować głowice.Zdania są podzielone i wiele osób mówi,że sama ich wymiana nie jest na długo.Podobno bez wymiany prowadnic nie jest to dobrze zrobione i z czasem zacznie znowu kopcic.Kurde taki fajny silniczek tak fajnie to chodzi a taki kibel z osprzetem...Na ch...Te walki na ch.... Te dzwigienki.Ach My Polacy to mamy.Sie zachcialo bmw v8 co ma 10 lat.Mogłem kupić nowe z salonu :-D Acha i mam jeszcze pomysł.Może ktoś już to sprawdzał.A mianowicie nowe dzwigienki do silników bmw r4 i r6 można dostać juz po 30-40 zł za szt.Lecz już do silnika v8 można dostać ale tylko zestaw z serwisu za jedyne 1200 na stronę...Mam plan,zeby kupić te do silnika r4,r6 i porównać,powierzyć.Kolega co chandluje czesciami nie może ustalić numeru pojedynczej dzwigienki z v8.Są tylko całe zestawy...Podejrzewamy,że te z silnika r4,r6 mogą być identyczne i będą pasowaly.Jeśli tak to wymienie wszystkie + uszczelniacze.Majatku nie wydam w porównaniu do dedykowanego zestawu v8 z serwisu bmw.
Dobrze by było ☺
Jak robiłeś to ostatnio i wymieniales cała ta kasetę jak bylo z rozrzadem? Tj jak to wyciagales bo nie chce tego skopac a kumpel co to będzie robił jeszcze tego nie robił.. Będę wdzięczny za info
Dzwigienka zamowiona.Czekam az przyjdzie i dam znać.Rozrzad rozpinany był tylko z jednej strony.Chyba nawet bez blokad.Fotki a później na znaki.Składał to mój kolega nie byłem przy skladaniu.Jak przyjechałem to auto było złożone.Nie wnikałem już dokładnie.
GrzybGB do N62 muszą być blokady, może rozrząd przeskoczył .... ja tak najprawdopodobniej miałem, ale nie miałem żadnych błedów z wypadaniem zapłonów (mimo że je czułem), dlatego się specjalnie nie wypowiadam w temacie. Kumpl mi to zrobił hmm chyba w 3 godziny i git ;)
Zapytam jak to składał.Nie zalatwiałem mu żadnych i nie wiem czy miał swoje dlatego napisałem,że chyba bez.To,że fotki robił to napewno.No tak tylko ja zrobiłem jakieś 70 tys km od tej naprawy.Nigdy mi zaplony nie wypadaly a uwierzycie robiłem wszystko by wypadly po naprawie.Było git więc śmigalem autkiem.A to chorwacja,niemcy i takie tam wyjazdy.Nigdy nie miałem problemów poza silnikami sterującym walkiem valvetronic.Padly mi ale to norma.Wymiana/adaptacja ista i jazda.Są dwie opcje naprawy jakie biorę pod uwagę.Wymiana całej kasety tak jak ostatnim razem lub jeśli uda mi się załatwić same dzwigienki za ludzka kase to wymienie je wraz z plytkami które łączą się z popychaczem zaworu.Wolał bym.tak.bo nowe to nowe.Został by tylko stary wałek ale notabene 3500 za kawał badziewia...Bez przesady wole robić to dwa razy.Nie chcę kupywac w serwisie samych dzwigienek za 1200 bo nie daje mi to gwarancji udanej naprawy.Wydam tyle samo a nawet więcej niż na druga kompletną kasete.
Koledzy coś mi się jednak udało wyszukać.Mam numer poszczególnej dziwigienki do motorów miedzy innymi v8 czyli do naszych bmw 11377514013.Może ktoś coś może jakoś przez kogoś.Sami wiecie jak to jest.Może uda się nam rozwiązać problem ceny za to dziadostwo i nie dorabiać serwisu :-) .Było by na przyszłość bo chyba kazdego czeka wymiana owych dzwigienek.
Twin7
Pytałeś o rozrząd.Może ci się przyda.Znalazłem takie coś.Nie tylko to tutaj jest ale i wiecej być może dla nas na przyszłośćh
Http://workshop-manuals.com/bmw/7_se...nd_n/page_694/
Dzięki Grzyb i nie żebym się cieszył że Ci też to siodło ale czuję że dużo wniesiesz do tematu 👍
Będę w pl to się za to wezmę ale oby same dzwignie dało się podmienić to bym wtedy coś wiedział już
Myślałem żeby zmienić tylko na tym co mam wypadanie ale sam nie wiem czy jest sens się bawić tyle
No i czy ta kaseta co kupiłem jest ok to też loteria...
Ja bym się nie bawił w wymianę tylko na poszczegolnych bankach.Zaryzykuj i wkładaj całą kasetę.Mi się kiedyś udało :-) Najlepiej gdyby była wyprodukowana po 2005 r wtedy podobno byly ok.Tzn wałki się nie gieły i dzwigienki były inne.Koledzy Razem zawsze można do czegoś dojść takie mam zdanie.Wiem jak to jest gdy nikt nie potafi ci pomóc a nawet jeśli to odrazu ci rzuca cenami z kosmosu...W tamtym roku spędziłem 3 miesiące na rozmyślaniu co jest.O mały włos nie włożył bym drugiego moturu.Jednak coś mi mówiło,że da się ogarnąć ten problem.Ba nawet czytałem ten post który urwał się nagłe...Teraz widze,że coś sie dzieje więc i ja chętnie pomogę.Tak czy inaczej w miedzy czasie szukam calej kasety w dobrej cenie.Marzę o takiej z 4.8 is bo byly pozbawione wad.Taka ciekawostka mam kolegę w serwisie bmw i gdyby auto nie przekroczyło 10 lat wymienili by wałki i dzwigienki za free bo byla na to akcja tyle,że mało kto wiedział...
Witam
Jutro zabieramy się za rozebranie wszystkiego.Wymiana uszczelniaczy,nowe dzwigienki pośrednie valvetronic i nowe dzwogienki pośrednie te które są na popychaczu.Niestety nie ma opcji ominąć serwis jeśli chodzi o zakup dzwigienek pośrednich do valvetronic.Koszt po rabacie to 1200 brutto za stronę...Szperając dużo na ten temat znalazłem ciekawy post utwierdzajacy mnie w naszym problemie i jego przyczynie.Przynajmniej na to wygląda no i jest pewna zależność korekt wtrysków do której miałem mocne zastrzeżenia.Prawda silnik inny ale tez seria N z valvetronic.Proszę poczytać a w szczególności bodajże druga stronę.Twin7 popatrz na swoje korekty.Widać czarno na białym co jest nie tak.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3007119-60.html
A tu proszę Tis online bmw czyli co z czym i do czego.Procedura wymiany czego sobie panowie życzą w bmw ;-)
http://translate.googleusercontent.c...l2Oyg8Geyci79A
GrzybGB dzieki za podtrzymanie tematu i jesli bys mial jakies foty z rozbiorki bardzo chetnie bym zobaczyl Szczegolnie jak wygladal demontarz rozrzadu i dzwigienek z walkiem i ewentualnych uszkodzen
Ogolnie bardzo milo by bylo bo zabieram sie za to po Świetach we wtorek
Czytalem ten temat ale u mnie jest problem z dzialaniem inpy bo sie nie laczy i wyskakuje blad
Co smieszniejsze ista d chodzi ok no i to nie jest jedyny taki przypadek samochodu z gazem ze sie nie laczy bo u kumpla to samo a w iscie niewiem gdzie tego szukac
Wysłane z mojego onetouch EVO7 przy użyciu Tapatalka
Przepraszam za wmieszanie sie do tematu ale mam jedno male pytanie.. Czy blad "lr adaption area bank 1 / 2" i poranne wypadanie zaplonow na zimnym moga byc spowodowane uszkodzonym walkami/konikami? Czy lepiej szukać przyczyny w sondach, lewym powietrzu, cewkach itp?
Zacznij od lewego, cewek, świec, sond i jak nie pomoże to pewnie vvt niestety...
Twin7 co do demontażu to jest bardzo prosto.Kolo vvt odkręca się od wałka ssącyego a sama kaseta przykręcona jest na bodajże 8 śrub 10mm.Demontaż kasety jest opisany w TIS do którego wyslalem link wcześniej.A to dziwna sprawą z taw inpa.Aż jestem ciekawy czy moja by chodziła.Może masz coś z kablem? Ja też mam LPG i zero problemów z połączeniem czy to inpa,ista,ncs expert itd.
Chrzanu ja tak kiedyś miałem i okazało się,że króciec przez który podawany jest lpg ten co się wkręca do koloktora ssacego.Był luźny i zasysało lewe.Szukaj lewego powietrza.
Mam klasę dźwigni 3 a kupiłem 2 tyle że moje wszystkie są idealne bez najmniejszego śladu zuzycia
Te co kupiłem już tak dobrze nie wygladaja i sam nie wiem...
No ok a jak ruszyłeś wałkiem valvetronic w jego calym zakresie obrotów to chodzi luźno bez skoków?Dzwigienki się dotykają tzn idealnie dochodzą do wałka?W tym dziadostwie najgirsze jest to,że nie widać zużycia.Jednym słowem bez wymiany się nie przekonasz.
Twin7
To nie widziałeś co bierzesz?Po co brałeś jak wyglądają gorzej od twoich...
Okazja była, wałek ok rolki dolne z wrzerami małymi Niewiem...
Wiesz co, z tą dzwigienką na której mam wypadanie jak krece wałkiem vvt podskakuje jakby zawiesza się Miałeś tak?
Padł u mnie chyba jeden zawór na cyl 2 bo w innych w takim samym ustawieniu dzwigienka nie naciska tak na zawory a tu jest cały czas jakby uchylony Valvetronic jest naprawdę w stanie idealnym
Szykuje się chyba grubsza robota przy głowicy
Edytuj posty!!
U mnie jest identycznie z tym przeskakiwaniem.Tak jak by coś blokowało.Do tego valvetronic tak ciezko chodził...Wogóle ta cała kaseta którą wlożyliśmy rok temu wyglądała tragicznie... Teraz już wiem czemu dwa razy spalił mi sie silnik sterujący valvetronic.Jeszcze nie zakładaliśmy nowego zestawu także nie wiem jak się to będzie zachowywało.Co masz na myśli mówiąc,że padł zawór.Gdby się zatarł w prowadnicy nie chodził by z odpiętą przepływką.Przynajmniej tak mi sie wydaję :-) Jestem na etapie wymiany uszczelniaczy także sprawdze czy zawór leciutko chodzi w prowadnicy.
Chodzi o to że zawór wpada zbyt głęboko w gniazdo i wtedy więcej wystaje a dzwigienka mimo minimalnego skoku krzywki cały czas naciska lekko na zawór
Jeszcze jedno jeśli ma ktoś ładne dzwigienki klasy 3 chętnie odkupie
Rozumiem twoją teorię ale tak myślę i myślę.Zazwyczaj skutkiem jest przyczyna a w tym przypadku co miało by spowodować,że zawór bardziej niż powinien wpada w gniazdo.Dziś powinien byc poskładany motor.Troszkę było opóźnień ze wzgledu na blokadę rozrządu.Do etapu ustawienia rozrzadu i kilkukrotnym pokreceniu wałem valvetronic na obu bankach chodzi tak samo.Czyli sam odbija i nic się nie blokuje.Zoboczymy jak to będzie po odpaleniu.Jestem ciekawy twojej teori i powiem szczerze,że zaczynam sie obawiać ale na szczescie mam drugą głowice w zapasie :-)
Twin7 mogę podesłać ci filmik jak to chodziło u mnie po zdjęciu pokrywy i ruszaniu wałkiem valvetronic.Porównasz do swojego przypadku.Tylko daj swój adres.
Wrzuć na YT i podaj linka. Takich filmików nigdy za wiele :)
Witam.
A wiec tak.Odpukać jak narazie auto chodzi tzn jeździ płynnie.Zrobiłem ponad 1000km.Nic się nie dzieje.Ciekawy tylko jestem jak długo tak będzie :-)Wymienione uszczelniacze plus wałek ssący razem z dzwigienkami zaworowymi i cała kasetą valvetronic.Dodam dziś lub jutro filmik na yt wiec popatrzycie sobie jaki tam miałem śmietnik.Tak wiec znowu moje v8 jest pełną gębą i zapomniałem o kosztach.Fani motoryzacji chyba wiedzą o czym mówię :-D.W razie czego chętnie pomogę jeśli ktoś będzie miał wątpliwości jak coś tam ustawić czy odkręcić.Twin7 jak tam u ciebie sytuacja?
Odpisuje z opóźnieniem bo na wolnym nie wiedziałem w co ręce włożyć
Sprawa wygląda tak, podszlifowałem jedna ta małą dzwigienke w miejscu styku z zaworem złozyłem i działa wyraznie lepiej
na zimnym lekkie drgania ale nie to co wczesniej i niema juz wypadania zapłonu jak się trochę nagrzeje chodzi ok
Co może mieć jeszcze wpływ na ta lekko nierówna prace silnika?
I z innej beczki jeszcze bo temat sie pojawiał na innych forach odnosnie falowania obrotow podczas jazdy tj skrzynia do roboty
ale pytanie czy ma to tez może wpływ na prace silnika na wolnych obrotach
GrzybGB czekam na filmik i dzieki za wszelkie odpowiedzi
Na marginesie zostało Ci cos z dzwigienek tj kl3? bo jedna ułamalem tam gdzie spoczywa spreżyna przy sprawdzaniu i mam klase 2
Moze masz jakaś ładna?