No tak u mnie po wymianie Bunia nagrzewa się bardzo szybko szczególnie przy tych temperaturach. Także od razu lepiej mi się jeździ z myślą że silnik się dobrze dogrzewa :-)
Wersja do druku
No tak u mnie po wymianie Bunia nagrzewa się bardzo szybko szczególnie przy tych temperaturach. Także od razu lepiej mi się jeździ z myślą że silnik się dobrze dogrzewa :-)
Sprawdzenie wskazań komputera, w stosunku do zużycia realnego, nie jest trudne.
Jak to zrobić: Skasuj licznik dzienny i zatankuj do pełna. Po zużyciu paliwa oblicz średnie spalanie. Po miesiącu lub dwóch takich obliczeń dokonaj obliczeń o jaki procent różni się wskazanie śr. zużycia podawanego prze OBD z tym co wychodzi z obliczeń.
Następnie w ukrytym menu należy, po odkodowaniu dojść do Test 20 (ten punkt służy do korekcji zużycia paliwa podawanego przez komputer, jeżeli nic nie było tam robione powinna być cyfra 1000)
Przykład:, jeśli OBD wskazuje o 12% mniejsze zużycie niż w rzeczywistości to należy wpisać liczbę 1120 w tym teście, analogicznie jak OBD wskazuje o 12 % większe zużycie to należy wpisać liczbę 880.
Numeracja w tym teście idzie od 1250 do 750.
Jeździłem prawie pół roku w błogim przeświadczeniu, że mam oszczędnego 3.0D, dopiero po korekcie o około 20% w górę wskazania komputera zaczęły się pokrywać ze zużyciem realnym.
Co ciekawe po zatankowaniu paliwa ze miedzą ( tą zachodnią) zużycie pokazywane przez komputer jest z kolei za wysokie o około 12-15%
POzdr.
No to ja chcę pozostać w błogiej nieświadomości że mam oszczędnego diesla ;-) wydaje na paliwo teraz tyle samo co wydawałbym przy wskazaniach większych komputera a teraz jednak mniej to boli na stacji ha ha.
Ja również wymieniłem termostaty i teraz temperaturka trzyma się cały czas na poziomie 90-92 stopnie :) jest git.
Możliwe że tak nie będę się kłócił ;-) a i tak spali tyle co ma spalić a głowa mniej boli.....
a ja już po wymianie termostatu egr, jutro będę miał główny ! temp 53 stopnie do tej pory, ciekawe jak dlugo poprzedni właściciel tak jeździł... -.- ogólnie brawo dla inżynierów bmw za ukrytą temperaturę wody - tak ważny wskaźnik a ukryty... poza tym prosiłbym o info czy da się zakodować ten pasek na zegarach bo u mnie go nie ma w 2002 e65... jedynie w ukrytym
Nawet jak był na zegarach wskaźnik to nie byłeś w stanie stwierdzić, że masz uszkodzony termostat. Dla przykładu temperatura pracy silnika M62 w e38 to 105 stopni, podczas gdy wskazówka na zegarach jest w pionie już od około 75 i pozostaje w tej pozycji do 110 stopni.
witam
a ja mam lepszy problem :-)
miałem jak większość 50-60 stopni, wymieniłem termostat egr - zero różnicy, więc poszedł nowy główny no i o niebo lepiej bo dogrzewało mi do 83 ale wahało się 76/82 jakoś głównie 79 stopni... zareklamowałem egr-a ( ori ) no i zero poprawy... cały czas mam 79 - 84 max...
mam webasto, nie wiem czy sprawne bo niby coś tam mi pracowało po wyłączeniu silnika, mam dziwne wrażenie, że problemem może być nie odpowietrzony układ. czytałem teraz ze jeszcze jest odpowietrznik webasto gdzieś koło filtra kabinowego.
dodam, że bardzo wolno się nagrzewa mimo wymiany 2 termostatów na nowe.
Może po prostu zakupiłeś felerne termostaty, bo kwestia tego że się*dogrzewa wolno i dodatkowo nie osiąga 90 stopni raczej jest uzależnione właśnie od termostatów...
no nie bardzo raczej, bo główny poprawił duzo sytuacje = dobry
a egr - nic a byl nowy, wiec kupilem nowy i dalej to samo :-/ wątpię zeby 2 były felerne..
obastawiam webasto lub odpowietrzenie, a Wy ?
komp pokazuje błąd dodatkowej pompki wody, ale jednak śmiem twierdzić, że winny może być czujnik temp bo strasznie się temp waha, nieraz nawet przez sekunde pokaże 50 stopni, gdzie normalnie waha się 78/84 stopnie
ok, wymieniłem czujnik temp wody pod kolektorem ssącym i sztywno trzyma 86 stopni czyli wzorowo !!