Miałem na myśli oczywiście manual ale chodziło mi o to że w między czasie przewijały się myśli o 5g stąd pytanie ;) Mogłem sformuować jaśniej tj. Więc wkońcu 6g a nie 5g? gałka wskazuje to pierwsze ale oczywiście to może być tylko zmyłka ;p
Wersja do druku
Miałem na myśli oczywiście manual ale chodziło mi o to że w między czasie przewijały się myśli o 5g stąd pytanie ;) Mogłem sformuować jaśniej tj. Więc wkońcu 6g a nie 5g? gałka wskazuje to pierwsze ale oczywiście to może być tylko zmyłka ;p
skrzynia 6gang emblemat jest 5gang bo z takim przyszła nowa gałka z aso także domówiłem tez właśnie emblemat 6gang z jakiejś wersji z M mieszek z ASO jakoś te z allegro za 15zł niby idealne mnie nie przekonały ale taka nowa gałka wam powiem ryje banię a koszt niewielki bo raptem 160zł polecam każdemu bo warto jak sie toto odpakuje :)
swoją droga wie ktoś jak ten emblemat łatwo odkleic i nie zniszczyć emblematu i gałki???
Może podgrzej lekko i spróbuj, no nawet na zdjęciu widać że gałka naprawdę robi robotę. Rzeczywiście jak na NOWY oryginał to cena jest niska.
Ale żeś walnął z tym podgrzewaniem jak mam ją niby podgrzac i jej nie zniszczyc przy okazji???
Tak to są wszystko nowe oryginały na allegro tych rzeczy w dobrym stanie już w zasadzie niestety nie ma
no przecież nie palnikiem :D suszarką nawet na delikatnym cieple może nie wiem jeśli to jest na klej to powinno zmięknąć. Przecież w lato jak maasz szklarnie w srodku to galka tez sie mocno nagrzeje, a na luźnym znaczku jest jakiś klej pod spodem czy nic?
no jest klej pod spodem na oko taki jak na wieszakach samoprzylepnych do ściany do kibelka
A tak w ogóle żeby nie było za różowo to sama gałka 160zł ale cały taki komplet to już 506zł z przesyłką w sensie te 3 rzeczy
Cena za gałkę ok ale co tam kosztowało 346 zł?? Mieszek i kapsel?????????????????? NIGDY W ŻYCIU bym tego nie kupił ;) tym bardziej że można mieszek taki sam dorobić za grosze a kapsel na alle drogo.. Zresztą ten 6g z M-pak do e32 raczej słabo wychodzi. Co do wydłubania starego to najbezpieczniej będzie go nawiercić po środku i tam podważyć ale niestety kapselek będzie do du..y
Tak mieszek i emblemat emblematu taniej nie kupisz nowego a do nowej gałki tylko nowy emblemat pasuje wg mnie
A co do mieszka jak mam drobić skoro mieszek to nie tylko skóra ale tez plastikowa ramka i zaczepy których nie mam bo z automatu nie pasują :)
Po drugie mówisz, że byś nie kupił Jakubie ale jakbyś potrzymał taki nowy komplet w rękach chwile to banan na twarzy jest niesamowity
Z tym nawierceniem nie jest takie głupie tylko faktycznie żal emblematu
A co do wzoru emblematu mi się podoba na cały seryjny samochód jaki mam bez jakiegokolwiek tuningu wizualnego myślę, że mogę sobie pozwolić na ten znaczek, zwłaszcza, że skrzynia ma 6 biegów a napisu M tam nie ma :)
Zastanawia mnie gdzie jest ten jeden pan z forum na Sz.... co tak przeżywał a teraz jakby cisza nastała :)...
Na jakim etapie są prace? Zdradz coś :D. A banan to pewnie będzie po pierwszej przejażdżce. Fajnie że robiłeś pomiary na auto, teraz można będzie zrobić porównanie i myśle że smiało stawać z 750.
czekam za kilkoma plasticzkami z aso do wybierak bo nie chce na starociach składać i potem się zastanawiac jaki bieg wbijam
Odebrałem dzisiaj nowy dłuższy i wyważony wał.
Banana będzie to jak dotrę i wtedy sie przejade do odcinki :)
No chciałbym dorównać 750 ale e-38 obaczymy za marzenia nie karają...
Także w sumie jak przyjada te plasticzki to kwesita 2 dni i wszysto powinno jeździć silnik już po remoncie w aucie jest zamontowany ponownie 3 pedały już też są zostały pierdoły
pod poznaniem znalazłem firmę zobaczymy jak im to wyszło wygląda konkret do wałbrzycha ciut daleko ode mnie a nie lubię takich rzeczy robić na podstawie maili czy kartek z wymiarami :)
Czesc!
Gdyby ktos z tego watku nadal byl zainteresowany wlozeniem manuala, to mam dwa komplety, ktore ciagle sa w pojazdach.
6 biegow w e38 740 i 5 biegow w E32 730.
http://imageshack.us/photo/my-images/407/img5549tq.jpg/
Mozecie przejrzec galerie, sa tam oba auta.
swoją drogą auto wczoraj odebrałem i już jeździ :)
I teraz 2 sprawy poszukuję kogoś kto przeprogramuje mi zegary na manuala i druga sprawa czy sprzęgło od tej skrzyni ma regulację zakresu od kiedy :łapie" ???
A co się dzieje? Sprzęgło łapie od dołu,góry? Tam jest tylko pompka przy pedale,przewód i wysprzęglik przy skrzyni. Dociśk w 4,4 powinien być z samoregulatorem. Zakres pracy w jakiśtam stopniu można regulować długością trzpienia wysprzęglika lub plastikowego bolca w obudowie sprzęgła. Może masz żle odpowietrzony układ?
układ jest dobrze odpowietrzony łapie pod koniec to jest sprzegło od 4,0 i skrzynia 6 biegowa od 4,0 nie 4,4
Ty to jesteś światowy człowiek ;) Ale niewiele to wnosi do tematu :p
A jak się ma miewać ??? Dobrze się miewa auto jeździ o 2 dni zrobiło już 150km i jest dobrze :) Ale spoko po tobie nie spodziewałem się tekstu na poziomie w stylu sorka myliłem się :) A co do ciekawych projektów nigdzie nie musze jeździć u Waldzia podczas mojego remontu i swapa przewinęło się 2 x e-30 z 4,0 sam jeździ też takim samym i własnie wspawał klatke względem załącznika do kjs także do ciekawych projektów mam raptem 30kiloemtrów :)
Tak dla potwierdzenia realiów:
http://images35.fotosik.pl/1856/118782c407d3b03fmed.jpg
Gałka by lepiej wyglądała proponowana przeze mnie :p
Powiedz jak odczucia po tym zabiegu?
gałki nie widziałeś Dzuda a na na żywo wymiata ja właśnie chciałem taką całą drewniana bez części ze skóry
odczucia poztywne na razie ale docieram docieram także spokojna jazda do 2500RPM :)
To czekamy na jakiś fajny filmik ;)
no teraz czeka mnie docieranie silnika przeciez po kapitalce także najpierw 1500km spokojnej jazdy potem zmiana oleju i coś nakręcimy :)
To co robiłeś w silniku, że docierasz?
no przecież pisałem wszystko kapitalka kompletna rozrząd, dół wszystkie uszczelnienia wszystko nowe po za takimi rzeczami jak blok wał tłoki czy wałki rozrządu a reszta do wymiany
Oringów simeringów się nie dociera, Chyba że miał byś nowy nicasil na bloku tłoki pierścienie i panewy ;p
przeczytaj kolego jeszcze raz co napisałem komplet jak nie chcesaz przeczytać to wyjaśnię Ci co dla mnie oznacza komplwetny dół
Części do remontu:
1. Pierścienie goetze
2. panewki glyco
3. łańcuchy rozrządu i napinacze febi/swag
4. Uszczelanicze zaworowe
5. nowe prowadnice zaworów wydechowych
6. kompletna regeneracja głowic ( jak wróciły to tzw lusterka )
7. uszczelki wszystkie głowic pokryw skrzyni korbowej płaszcza wodnego ogólnie same uszczelki koszt koło 800zł oraz wszystkie simeringi
8. nowe wszystkie płyny hamulcowy chłodniczy i nowy olej do pieca LM 5W-40
9. Czyszczenie tłoków z nagaru
10 nowy dolot większa lepiej izolowana pucha z dolotem ze zderzaka ( w ogóle nie widoczne z wierzchu )
11. inne pierdoły zazwyczaj zamawiane z aso do silnika których juz po prostu nie pamiętam ( w sumie kapitalka i swap trwały 2.5 miesiąca i mase tego zamawiałem choćby separator nowy )
pierwsze odpalenie:
nowy olej syntetyczny GM 5w-30 z nowym filtrem i 20 minut pracy na wolnych obrotach potem zlanie tego oleju i wywalenie tego filtra nowy olej LM 5w-40 z nowym filtrem i jazda do domciu od mechanika :)
filmik 0-200 mi tam wychodzi 23s do 200 ale nie umiem na klatki ciąć filmów
http://www.youtube.com/watch?v=e4ObX...ature=youtu.be
następny 0-200
http://www.youtube.com/watch?v=wb6QS...ature=youtu.be
i ostatni pokazujący elastyczność jaka potrafi zapewnić silnik V8 nawet bez turbo gdzie jedziemy sobie przez wieś 60km/h na 6 biegu który do tego jest w pytę długi ( około 320km/h gdyby silnik dał radę ) i auto się nie męczy i sprawnie z niego przyspiesza do prędkości przelotowej chciałbym to samo zobaczyć w dieslu z 1 turbo bo biturbo może i utarga :))))
http://www.youtube.com/watch?v=WyLyW...ature=youtu.be
w ogóle potrzebna szpera bo jak widać starty robię z 800-900RPM juz od 1000RPM zaczyna się smażenie kapcia bez limitu jak w Formule 4.0 w Play :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
wczoraj też padł rekord spalania jechałem spokojnie bo padało i ruch masakra trasa 90-100 i 6 bieg miasteczka i wsie 50-70 i 5-6 bieg i wyszło 8,3 litra z trasy 40km 2 wyprzedzania ale z 6 do oporu bo miejsce było
Rzeczywiście elastyczność jest niesamowita nieco ponad 1000 obrotów a E32 nie jest wcale zamulone! przy jeździe tak 70-80 spalanie na pewno było by imponujące.
Ale szpera to rzecz obowiązkowa w każdej poprawa prowadzenia jest niebo lepsza,
Jechałem kiedyś zdrowiutką 730V8 manual bez szpery to żeczywiście co lekkie muśnięcie gazem to smażenie wbijam dynamicznie ale z umiarem 1 smaży 2 smaży 3 smaży :D chcieć jeździć inaczej to naprawdę trzeba było by się starać A co dopiero 4.0 wyobrażam sobie jakie tam musi być mimowolne smażenie laka.
no bez przesady aż tak źle to nie jest chyba, że masz beton nie nogę ale przy mocnym starcie jest problem z trakcją
No nie wiem moje odczucia na zwykłej 5biegówce i oponach 15" właśnie takie były szczerze mówiąc trochę jaja były ale podobało mi się to, napewno pojeździć trochę i sytuacja do opanowania ale na pierwszy ogień jak siadłem to było jak pisałem. A nie robiłem tego specjalnie bo obok siedział właśiciel więc jego oddech na plecach nie pozwalał by mi na celowe męczenie.
Wszystko ładnie, pięknie ale zatankuj to auto bo na oparach śmigasz :peace:
Nie no pieknie ciagnie od dolu :D W ogole ciagnie jak popier...na! Szperuj ja czym predzej to dopiero bedzie jazda :)
Tyl naped bez szpery przy takiej mocy w manualu jest bez sensu.
Zrozumialem jak przekonalem sie czym jest jazda na zwyklym dyfrze przy 4.4 manual a moją babcią nawet z automatem po swapie na szpere. Az Ci zazdroszcze tego banana na mordce od radosci z jazdy :D
co mam tankować wracałem z trasy do domu było już 25 kilometrów a w zbiorniku 25 litrów to chyba starczy pomyślałem sobie :))))
no z tym zasuwaniem jak popierdzielona to aż tak dobrze nie jest wystarczy kupic diesla 330d w e-46 i zmodzić za kilka tysi i wezmę w dupę :)
ale osiągi mi się podobają wg mnie poziom seryjnej 540ia e-39
zastanawia mnie tylko jak zwykle fakt, gdzie są te wszystkie niedowiarki co to zawsze darli łacha, że mój tuning jest wiejski nic nie daje itp itd czyżby przyznanie się do błędu bolało aż tak bardzo????????
swoją drogą najgorszy jest fakt, że to co mogłem to w zasadzie zrobiłem w tym silniku i został co najwyżej chiptning i dalej tylko swap lub turbo ale to za kilka lat
Wylicz luźniejszy dolot i nieco wydajniejsze wtryski nawet jak lambda skruci czasy to na wyzszych obrotach zapas wydajności daje troche mocy.
dolot mam już zbudowany z filtra K&N do tego puszka zabudowana w kształt dosyć podobny do oryginał ( w ogóle to 3 wersja zabudowy u mnie ) z dociągiem powietrza ze zderzaka także już się dużo więcej nie da z tym zrobić wg mnie
wtryski wyrobią te co sa bez problemu wg mnie ale muszę na cipa nazbierać z nowa mapą paliwową
Ja czuje sporą różnice też nie mam cudów bo tylko wkładka pipercross i wydajniejsze wtryski o ok. 10% ale jako że sama wkłada w moim odczuciu nic nie dała to już po wrzuceniu wydajniejszych wtrysków od 3 tyś wyraźnie mocniej ciągnie. Jak się ogarne to może do koko pojade po cipa coś tam może wymyślimy ;p Ogólnie to zbieram na baranki kwasiaki schmiederman i reszta kwasiak to tyle co bym chciał zrobić w silniku.