Próbowałem na bosaka, spalanie nie spadło :nono: :wave:
Wersja do druku
Próbowałem na bosaka, spalanie nie spadło :nono: :wave:
Miro ty masz średnią 70km/h
Nie wiem. Mi po Łodzi bierze 20 litrów minimum LPG.
Volvo 2.0 benzuna brało mi 14 litrów.
Teścia Zafira 9lirów ropy.
Kolega ma 3.0 V6 Diesel w R-klasie i po miescie pali 14-15.
Ja mam R-klasie w gazie pali 17 litrow.
Nie wiem jak wy robicie te wyniki.
Mi na autostracie przy 220km/h opierdziela 20 litrow gazu lekko.
W miescie takim jak Wawa, Kraków,Poznań itp napewno taka v12 opierdzieli lekko 20 litrow benzyny
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
To jest z jazdy gdzieś poza miastem ale nie autostradą.
Na autostradzie jak bym nie liczył i zgodnie ze wskazaniami kompa na 1300 przejechanych kilometrów wyszła średnia równiutkie 10L/100km Prędkości 130km-220km
Normalnie na co dzień mi pali 13l-14l.
Czyli codziennie odcinki minimum dwa razy po 15km 60% miasto a 40% obwodnica.
Kiedyś przyjechałem spod Sandomierza do Jastrzębia prawie 350km ale samymi wsiami nie autostradą i to zgodnie z przepisami ,czyli jak 50km/h to 50 a jak było 90km/h to 90 płynną jazdą i spalanie wyszło 8,7L . Sam nie mogłem uwierzyć ale tak realnie było.
Mówię oczywiście o Pb. Gazu nie mam i nie będę miał w tym aucie.
Jeżeli chodzi o mnie w 750 to w trasie 12l/100 jest absolutnie minimalnym wynikiem przy w miarę normalnej jeździe (przy totalnym emerycie teoretycznie da się zejść poniżej 10). Średnio wychodzi mi 15l, a jak się mocno śpieszę to więcej.
Dzisiaj jechałem Gorzów - Szklarska Poręba w dwie strony. Rano wyszło 15.4, powrót (byłem totalnie wykończony to wrzuciłem ACC i się wlokłem) wyszło 11.9. Rano jechałem 2:45, wieczorem 3:40.
Miasto 20l minimum absolutne.
Przy rekreacyjnym butowaniu spod każdych świateł w stylu 0-200-0 co skrzyżowanie da się przekroczyć 39,5 czyli max co pokaże komputer.
W 745 było to samo.
+edit
Z tym 0-200-0 mogłem przesadzić :)
dzięki za odpowiedz...byłem na urlopie i widzę że temat zrobił małe poruszenie...
Kupić 5-litrowe V8, żeby jakimś cudem palić nim mniej niż Passat w TDI - dobry plan :) Normalnie przyjemność z jazdy :D
Tez tak kiedyś jechałem do Wawy od siebie
W jedna stronę jakieś 280 km i faktycznie spalanie rzędu 8,5-9l/100 km - typowo na emeryta bo mi się nie spieszyło
ale z powrotem już się nie chciało mi bawić i oszczędzać bo taka jazda to męka i nawet ta oszczędność tego nie zrekompensuje.
Diesel 3,0 ma dokładnie 3000obr/min przy 200km/h. 3,0d jest jednak optymalny do dynamicznej jazdy 160km/h autostradą w większym ruchu. Do tej prędkości zbiera się bardzo dobrze (wskazane używanie trybu sportowego skrzyni). Powyżej jednak chyba musi być V8 (diesel lub benzyna), żeby zadyszki nie było czuć. V12 domyślam się tylko, że aż korci, żeby było jak najwięcej krótkich robót drogowych, po których można ponownie bujać 2 tony do 2 paczek.
Ostatnio jednak spotkałem się z opinią, że akurat W12 wcale tak nie idzie, jakby można było się spodziewać i diesel V8 daje lepsze wrażenia. Jak sam spróbuję, to się podzielę wrażeniami.
Ostatnia trasa z Kassel . Jak by nie trzy ulewne burze po drodze to i wynik by wyszedł lepszy. :)
[IMG]https://images84.fotosik.pl/757/ff2fc943bbb6af3cmed.jpg[/IMG]
Średnia 121km/h, to musiałeś przelotowo ze 160km/h grzać. Mój klekot przy takiej prędkości ok. 9l/100km wciąga, co jest bardzo niewielką różnicą.
Bywało i 90km/h w czasie burz , są baustelle na A38 i na A7 nie wspominając już o ograniczeniu prędkości na co prawda krótkim odcinku 30km na A7 nafaszerowanej fotoradarami ale gdzie się dało to pedałowałem ponad 200km/h i wyszło tak jak wyszło. Pokrywa się wskazanie komputera co do 100ml z tankowaniami benzynki.
Na trasie nad nasze morze Bałtyckie rok temu mimo raczej niższych prędkości wyszło równiutko 10L na 100km. Ten typ tak ma ,że dycha go zadowala. Jestem bardzo zadowolony i nie widzę najmniejszego powodu aby ją skrzywdzić instalacją LPG.
Poniżej fotka z jazdy po naszym pięknym kraju trasą S3 przez Legnicę-Zieloną górę-Gorzów Wlp a następnie DK6 Trzeba mieć święte nerwy :culpability:
[IMG]https://images83.fotosik.pl/757/ace513b06644883amed.jpg[/IMG]
Zapraszam do Łodzi. Mam średia prekość w granicach 23-25km/h i auto po mieście 21litrów gazu. Mi przy 220km/ jadąc non stop łyka 20 litrów gazu.
Nawet 2 litrowe Volvo przy mojej nodze mi zrzerało 14-15 gazu.
Malo tego jak jeździłem Peigotem 206 1.4 to mi 10-11 po miescie brał
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
Oj to kolega chyba cały czas rusza z procedury:RpS_biggrin: i na odcince non stop;)
Ja miałem wcześniej Mondeo 2,5 turbobenzyna (silnik Volvo R5 220KM), to przy pędzlowaniu 200km/h gdzie się dało 12,5-14,5l wciągał. Dużo zależało od ruchu. BMW spali sporo mniej przy podobnej mocy i różnicy w wadze ok. 550kg, no, ale to diesel. Przy taki pędzlowaniu (po 200km/h gdzie się da i gdzie nie ma ograniczeń), to 10,5-11,0l muszę wlewać na każdą setkę.
Różnicę dla mnie też robi cena litra: 1,259EUR za Aral Ultimate dzisiaj tankowałem, gdzie benzyna 95 jest za 1,349EUR. 42gr różnicy w przeliczeniu. Zwykły diesel jest tańszy o kolejne 8 cenów, co daje prawie 77 groszy różnicy na litrze. To było w moim przypadku m.in. decydujące dla wyboru diesla. Możecie się zatem domyślić, że m.in. w Niemczech za namawianiem do zakupu benzyn nie stoi troska o ekologię, a o zysk z VAT.
P.S. Paliwo wysokooktanowe, np. Aral Ultimate (benzyna), to w ogóle jakieś nieporozumienie, bo kosztuje jakoś 1,47EUR/l. Shell V-Power to chodzi w granicach 1,75EUR/l, jak jeszcze była w okolicy ta stacja. LPG chyba ok. 0,60-0,65EUR (nie zwróciłem uwagi).
Ja mam e65 730d, opony tył 275/40/19 i przód 245/40/19. Robię tygodniowo 1100km po autostradzie z prędkością do max 120-130km/h i spalanie nie chce mi zejść poniżej 10l. Chyba zmienię koła na 18 taki i węższe.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Z komputera, czy z tankowania? Btw. masz zły profil na przednich kołach ;)
Z tankowania
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Coś masz nie tak. 745i pali poniżej 10l przy takich prędkościach i jest kompletnie nieczułe na to, jakie są założone opony (lato jeździ na 20'', zima na 18'') i spalanie jest identyczne.
Dokładnie masz coś nie tak. Ostatnio odwoziłem tate na lotnisko łącznie około 450km i głównie autostrada prędkości 130 - 140 km/h średnie spalanie wyszło 6.1 litra. Jeżdżąc tylko po mieście to pewnie z 15 by wziął. Ale średnio mam pomiędzy 8 a 10 litrów zależy ile tego miasta. Musisz sprawdzić co jest przyczyna tak wysokiego spalania. Napewno nie wita opon bo mam 20" i zima 18" spalanie jest podobne
W Dieslu to chyba tylko MAF albo wtryski mogą czynić tak wysokie spalanie. (Tak mi sie wydaje )
no co ty, turbo jak slabo pompuje to pali wiecej bo musisz auto cisnac wiecej zeby jechalo (slabsze jest)
a turbo moze slabo pompowac z wielu przyczyn
wiec tak naprawde masa rzeczy moze powodowac wysokie spalanie :)
Ale turbo ma po regeneracji więc to odpada :)
Co do komputera pokładowego, to ja dwa razy korygowałem go przez ISTA. Zaniżał ok. 1,3l/100km.
Z tym spalaniem, to wtryski, DPF lub turbo do sprawdzenia, bo masz spory przepał. Mi przy takich prędkościach oscyluje w okolicy 7,5l/100km w zależności od ukształtowania terenu.
Panowie poprawka. Po regeneracji turbo wyniki spalania mam następujące... Przejechałem 1200 km z prędkością 120-130km/h. 2h w korkach na autostradzie i objazdami po landówkach, auto łykneło 85l diesla co daje 7l/100km. Nie jest źle, jestem zadowolony. Jeszcze 3000km i wymiana następna oleju...
No i wszystko jasne.
Ja Kamilu nie umiem tak wolno po autostradach. Jak widzę niebieskie oznakowania to zaraz mi prawa stopa się cięższa robi :glee:
Jak to się Mirku powiada... "Jeden woli ogórki a drugi ogrodnika córki", a ja lubię eco driving :)
Ja przy tych dziewczynkach zostanę haha :eyebrows:
Ja na 760i ostatnio zrobiłem trasę około 1000 km w 95% autostradą i spalanie mi wyszło 14ll, jestem trochę w szoku bo mieszana jazda ( droga expresowa/ miasto, 40/60) u mnie 23l .
23l ??? Ty masz pustak czy nogę??
cegłę ;). Inaczej nie ma frajdy z jazdy!
1000km autostradą z jaką prędkością przelotową, bo to dla spalania ma bardzo duże znaczenie?
poruszałem się autostradą z rodziną jakieś 140-170km/h( bez tempomatu).
Zdziwiła mnie różnica w spalaniu x2.
Średniej z kompa nie pamiętam.
U mnie też 2x jest różnica. Jak jeżdżę bardzo spokojnie, to na wspomniane ok. 7,5l mi wychodzi. W mieście na krótkich odcinkach nie zejdzie ze średniej 14,0.
Moge napisac to samo :) dziadkowa jazda autostradą 7.5 litra. Jazda miejska latem 15, zimą kiedy co chwila włącza sie piec 17. No ale to w koncu 4 litry:)
Też się pochwalę, autostrada, 3.0D zawirusowany.
Przelotowa 200-240, co chwila kickdown z powodu hamowania przed innymi.
Wyszło 10.5litra.
Auto zapakowane do pełna 4os plus 4 walizki.
Ja na 730d przy jazdach autostradą miałem 9l/100 a przy mieszanej ,większość miasto ( nie zbyt natężone) 12-13l/100 km.
a moje zdziwienie różnicą 760i 14l/100km do 22-23l/100km było raczej spowodowane ilością litrów ;) bo różnica jest zbliżona procentowo .
No i zrobił się kolejny nudny wątek o spalaniu :confused: