Fajna sprawa z hamulcami czyli zaciski i tarcze z e38 pasują bez przeróbek?
Wersja do druku
Fajna sprawa z hamulcami czyli zaciski i tarcze z e38 pasują bez przeróbek?
Zaciski napewno nie są od e38 tylko z e32 750i. i te z e38 nie podejdą bez adapterów- rozstaw otworów jest inny 120vs114. Sledze temat dalej ;)!!
Hej kolego i jak prace idą męczysz się nadal?
no Marecki pochwal się jak tam postepy :)
jest za granicą, prace wstrzymane do powrotu
Rozbebraną E32 ciężko ogarnąć swoją składam od grudnia....
Dzisiejsze spotkanie...
http://img38.imageshack.us/img38/8519/cm03.jpg
Chcę więcej :P
Auto spotkałem zupełnie przypadkiem, bo Marek jest (jak już ktoś wcześniej wspomniał) zagranicą.
i bidulka tak stoi pod chmura ja pierdule mógł do mnie ja przytargać znalazł by się dla niej kącik w garażu
No widać po dekielku piasty że postój jest długi... :(
niestety taka sytuacja, czeka pod elektrykiem aż się nią zajmie, niestety wiedza ze mnie nie ma i się im nie spieszy. Na szczęście jak już zacznie jeździć to będzie z górki, zostało nie wiele:)
EDIT:
Samochód dzisiaj zaczął jeździć jak trzeba, steptronic chodzi bez zarzutu, odebrany w końcu od elektryka (drugiego już) po pół roku ale efekt jest :) Przyznam że zapał i chęci trochę mnie opuściły po słuchaniu "jutro" "w przyszłym tygodniu" itp itd.. No ale jest :)
Teraz czeka mnie walka z podsufitką, wycieraczkami i kilkoma innymi pierdołami, jak się uda to na zlot będzie pomalowana, jak nie to tylko lakier zostanie, ale już mam czym jechać na zlot :D
Marecki jak prace? Ciekawy jestem od dawna.
Marecki prace stoją?
czytam z zainteresowaniem gdyż robię podobną operację lecz jednak trochę łatwiejszą, a mianowicie w mojej e38 zmieniam m60b40 z 5hp30 na m62b44 i 5hp24. Zdecydowałem się na taką operację gdyż mój m60 już zaniemógł, a zakup zdrowego m60b40 graniczy z cudem (oglądałem 4 silniki i każdy miał duże różnice w kompresji na poszczególnych cylindrach) dlatego padło na m62b44 razem ze skrzynią. Silnik ze skrzynią już siedzi w samochodzie, dodatkowo musiałem zmienić wał napędowy gdyż mój z m60 i 5hp30 okazał się za krótki o jakieś 8cm. Teraz w weekend będę montował wydechy, chłodnice, resztę wtyczek, podłącze sondy, i dokończę zabawę z montażem mieszka biegów. Po podłączeniu wszystkiego podejrzewam, że będę musiał udać się do jakiegoś elektryka, elektronika bo coś będzie do zrobienia. Skoro jeszcze nie mam włożonych chłodnic to chcę wymienić termostat ten który jest oryginalny i pracuje w ok 105 stopniach na taki z 740d który pracuje w niższym zakresie temperatur a pasuje podobno bez żadnych przeróbek do m62.
Piotrek ja ci proponuje zrobić tak jak ja czyli pompa wody z m60 tylko musisz w niej nawiercić i nagwintować otwór pod czujnik temperatury. Cenowo może cię wyjść tyle co ten termostat którego nigdzie niema lub nawet taniej a dostępność wszystkiego dużo łatwiejsza. Tylko musisz patrzeć przy zakupie bo są dwa typy tych pomp z m60. Jedna to taka z wyprowadzonym zasilaniem wodnym pod termostatem a druga bez tego. Do m62 montując tą pompę musisz mieć z tym wyjściem bo w magistrali tylnej w m62 niema wejścia na wąż zasilający w wodę.
No, ciekaw jestem jak się zgrają "stare" sterowniki ABS/ASC z nowym kompem (ECU, DME, czy jak się to tam zwie). :der:
Kompa zostawiam starego z m60, wymieniam tylko sterownik skrzyni. gdyby jednak był problem wrzucę starą skrzynię 5hp30 i stary sterownik. znajomemu śmiga silnik m62 na sterowniku m60 tyle że on nie wymieniał skrzyni. Wały mam 2 pod jedną i drugą skrzynię. Co do termostatu to mam z 740d zobaczę też moją pompę z m60. Najgorsze jest to że weekendowo robię samochód i dlatego tak długo schodzi.
Za te pieniądze dałbyś rade ogarnąć te M60 moim zdaniem. Przyczyną "niedociśnienia" są najprędzej gniazda zaworów a nie jajowate tłoki, a koszt zrobienia głowic nie jest jakiś kosmiczny.
Jak by to były tylko głowice to ok, ale po próbie olejowej ciśnienia się poprawiają czyli prawdopodobnie pierścienie i chole.....a wie co jeszcze by wyszło po drodze. Wolałem jednak kupić silnik w fajnym stanie bo podejrzewam że taniej mnie wyjdzie. M60 albo sprzedam jako uszkodzony na graty albo będzie stolik do salonu.
Miałem podobny problem na dwóch cylindrach. Po zalaniu naftą, jeden z cylindrów odzyskał właściwe ciśnienie.
Próby olejowe wskazują na to, że coś z tłokiem, lub pierścieniami nie halo. Oczywiście gładź cylindra też może być uszkodzona. Ale znam przypadek, że tylko zawory i gniazda były nadpalone.
Przymierzałem się do zakupu endoskopu, ale efekty penetrowania wnętrza nie zawsze są miarodajne.
Stanie chyba na tym, że zrzucę głowice i wtedy się okaże, czy silnik warto jeszcze ratować.
A co stoi u Ciebie na przeszkodzie, by zrzucić głowice, skoro losy silnika i tak są przesądzone?
U mnie nic nie stoi na przeszkodzie i mam zamiar zerknąć na to wszystko po zdjęciu głowic. Niestety robię autko tylko w weekendy i najpierw muszę zapodać nowy motor, następnie zajmę się moim m60. Jak będzie do ogarnięcia to może jakiś projekcik z e30 :) wszystko ładnie pięknie tylko żeby czasu było więcej. Z moim e38 jeszcze trochę zejdzie bo rozgrzebałem ją dość mocno a chcę już ją zrobić tak jak należy i niech cieszy serce i oczy.
Dzieje się coś czy złom?