a panel klimy??
Wersja do druku
a panel klimy??
nie wiem jak go sprawdzić bo wszedzie pisze jak spr. zasilanie na ez ale nie pisze jak na pompkę :( a nie chce kupić panela żeby potem stał mi na półce jak sie okaze że stary jest dobry :smile:
Jak już temat odkopany, to się zapytam. Mowa o E32.
Zmieniałem panel, zmieniałem moduł IHKA i bez zmian.
Z tym że zauważyłem, jeśli auto stoi w zimnym garażu i wyjadę na upał, włączę klimę, to jak długo bym nie jechał, w aucie utrzymuje się chłód. Ale gdy wsiądę do nagrzanego auta, to klima nie schłodzi auta.
No i problem zostaje, lewa strona grzeje, prawa chłodzi, bez względu na ustawienie pokręteł i tryb. Chyba, że auto wyjeżdża z zimnego garażu, jak opisane wyżej, ale wtedy z nawiewów po stronie kierowcy leci jakby słabiej.
Jak tak dalej pójdzie, to w wakacje trzeba będzie rozebrać całą deskę i sprawdzać wszystko po kolei.
Chyba że ma ktoś jakiś pomysł, co za to odpowiada?
zauważyłem dziś że jeśli trzymam 4tyś. obr to mimo tego że silnik dodatkowego obiegu nie działa ( jeszcze nie doszłem czemu ), to wszystkie nawiewy działaja ok ( grzeją :) ) ,a jesli normalnie jade np na 2 -3 tyś obr. to leci zimne z środkowych nawiewów a jak dam na szyby czy nogi to ciepłe . pierwsze co to mi sie nasuwa że jak mam wysokie obroty to pompa wody ma wieksza wydajność i dlatego wszystkie grzeją ale z drugiej strony na postoju czy przy niskich obrotach ze wszystkich nawiewów leci ciepłe tylko nie z środkowych :mad: dlaczego tak może sie dziać? bo nie kumam , czy środkowe nawiewy mają jakies inne zasilanie ? jeszcze taka ciekawostka , mam klime automatyczna dwustref. i jeśli daje ciepłe na środkowe nawiewy to oczywiście leci zimne :mad: i w tym momencie jak zmieniam nawiew z środkowych na szybe i zmienia sie połeżenie klap to przez sekunde leci ciepłe z środkowych ,ale zaraz klapy zamykaja sie do konca i wieje ciepłe już tylko na szybe. rozumiecie coś z tego ? :( :confused:
napiszę tak czarna magia z tym jest,mam 2 panele z AUC i 2 sterowniki ihaka z auc i dalej wierzę że nie trafiłem na 100% sprawne te elementy,jak w jednym to nie działa to w 2 coś innego jest,teraz mam taką konfigóracje by grzało ze wszystkiego co się da :) pzdr
Znowu odkopię.
Namieszałem trochę wcześniejszymi postami więc pozwólcie że wyklaruję sytuację.
Nie ma napięcia we wtyczce elektrozaworów, idąc dalej nie wychodzi napięcie z panelu sterowania ( pin 3 ). Mam 3 panele, w każdym sprawa wygląda tak samo. Napięcie do panelu wchodzi (pin 1 ). Nie wydaje mi się, żeby 3 panele były uszkodzone w ten sam sposób. I za co odpowiada pin 2? Przy wyłączonym zapłonie napięcie jest tylko na pinie 1. Przy włączonym pojawia się również na pinie 2 (sprawdzane żarówką 55W) - za co odpowiada ten przewód?
W dodatku, po wpięciu w pin 2 żarówki dla sprawdzenia, wyraźnie zwalnia prędkość wentylatorka chłodzącego panel sterowania, czyli jest za duży opór.
Jakieś pomysły, podpowiedzi, cokolwiek?
Kolego, za prąd na pinie 3 odpowiada ten tzw. mikrus. Ja go tymczasowo wyeliminowałem całkowicie bo raz łączył, raz nie, ogólnie cuda z grzaniem się działy. Zazwyczaj na szyby grzało cały czas bez względu na ustawienie temp. Co ciekawe, kiedy sprawdzałem go miernikiem to był "dobry",nawet napięcie na wtyczce zaworów było, albo bywało (trudno powiedzieć) ale po rozebraniu (fajnie skonstruowany) widać że styki są poprzypalane. Jeśli uda Ci się go rozebrać to możesz spróbować przeczyścić. Ja zlutowałem na stałe to co przy ustawieniu możliwości regulacji temp. miało być przez przedmiotowy mikrus połączone ( zdaje się, że środkowa nóżka z dolną). W końcu wszystko działa jak należy.
Problem rozwiązany dzięki forum!!
No ale ten "mikrus" chyba do czegoś służy, skoro tam jest i nie można sobie go tak po prostu zlutować na stałe.
Jakiś elektronik jakby oddać panel, ogarnąłby to?
Zawsze można kupić nowa płytkę za 3 tysie ;) Wiadomo, że nie jest to rozwiązanie docelowe ale jak najbardziej działające w celu znalezienia przyczyny. Mikrus odpowiada za to, że jak ustawisz na max ciepłe to leci max ciepłe bez możliwości regulacji.... Innych funkcji ja nie znam. Ktoś pisał, że można zamienić go z takim samym od regulacji siły nadmuchu i będzie dobrze. Ja tego nie ogarniałem. I ja nie lutowałem nóżek tylko wylutowałem go, zepsułem, no i nie miałem innego wyjścia jak połączyć miejsca po nim na płytce;). Teraz będzie sztuką znaleźć sprawny panel żeby druciarstwa nie było.
Co do elektryka to nie wiem, czy taki mikrus da się dokupić czy naprawić...Zamienić miejscami na pewno da rade na poczekaniu.
Mam 3 panele i z każdym jest to samo, więc może dam mu dwa i niech czyni swoją powinność ;] Dzięki za pomoc ;]
Jak masz 3 panele to zrób to co ja na jednym i sprawdź. Zresztą dla sprawdzenia wystarczy też połączyć ten pierwszy bolec z trzecim byle czym, tak żeby tylko wtyczka dała się wcisnąć.....
Dzisiaj wymieniłem elektrozawory i dalej mam cyrk z ogrzewaniem. Na starych elektrozaworach miałem tylko ogrzewanie, na "nowych" mam raz ciepło, raz zimno. Jak sobie pomyślę o ściąganiu deski i wszystkiego innego, to już się "cieszę" :pout:
Chłopaki taki prosty temat, widać, że Seban się poddał już, a wy ciągle kombinujecie. Schematy e32 dostępne w sieci, miernik i w drogę. A jeżeli to jest za trudne to oddać auto do elektryka samochodowego i już.
Nie kombinować, bo będzie jeszcze gorzej.
Często zimnych lutów nie widać pod lakierem, więc co daje rozbieranie i patrzenie. Trzeba wyczyścić lakier, przelutować i zalakierować od nowa.
Nie rozumiem, czemu ściągać deskę jak nie wiadomo, czy to nie usterka elektryczna. Jakby była nagrzewnica zapchana to czemu akurat obie i czemu tylko czasami?
Pompa elektryczna działa, nie działa, ma oberwany wirnik czy nie? Można ją wyrzuć i też będzie ok.
W moim przypadku muszę ściągnąć deskę, bo ciekną mi rurki idące do nagrzewnicy plus mam bardzo słaby cug - auto oddałem do warsztatu w listopadzie, żeby to zrobili... no i zrobili jak zrobili :/ teraz chcę się tym zająć sam, z elektryką to mam tyle wspólnego, jak przedłużacz wsadzam do gniazdka :cool:
a jak nie działa nic co jest związane z ogrzewaniem to od czego zacząć? nie mam dmuchawy nie mogę regulować z której kratki ma lepieć powietrze nie działa grzanie tylnej szyby przyciski nie świecą (te diody na guziczkach od wybranego nawiewu itd) moduł od klimy? gdzie się znajdują to te pod tylną kanapą?
Nie masz zasilania w module IKHA lub/i panelu sterowania klimy. To cała Twoja usterka, elektryk poradzi sobie z diagnozą w 10 minut. A dalej tylko się modlić, że nic się nie upaliło w wiązkach.
po poruszaniu modułami podobno reaguje panel. gdzies jakies dodatkowe zasilanie dawął swoją drogą ale jeszcze nie jest to co być powinno bo po ruszeniu modułami zaczyna wariować. moduły padly? rozumiem ze moduły są pod kanapą takie czarne długie?
Moduł klimy masz za konsolą środkową, obok miecza. Dostajesz się do niego po zdjęciu obić i otwarciu schowka pasażera.
po dołożeniu dodatkowego zasilania na panel klimy panel ożywa ale dmuchawa nie działa. kto pomoże? zamówiłem moduł komfortu i przekaźnikowy (te dwa z pod kanapy) zobacze czy to pomoże a napewno nie zaszkodzi. Macie pomysły? Prosze was o pomoc bo drugie auto mi dziś umarło.... obruciły sie panewki w vitarze więc zostaje bez auta :/ poza tym od stycznia bmw zrobiło 500km bo wiecznie coś.... chciałbym się nim w końcu nacieszyć.... po to je kupiłem w końcu....
Jak wyżej, moduł klimatyzacji który znajduje się za konsolą środkową.
Witam, mam kilka pytań dokładnie związanych z klimatyzacją automatyczną. Nie chciałem zakładać nowego by nie robić śmietnika to napiszę tu.
Sprawa jest tego typu, że poszukuje kilku informacji/wskazówek ogólnie czegokolwiek. Przekopałem już cały internet i nie potrafię niczego znaleźć.
Wziąłem się za konwersje inkr na ihka w e34 (do dziś pluje sobie w brodę) i nie wiem do czego służy 1 złącze.
Interesuje mnie miejsce podpięcia 1 wtyczki wiązki nagrzewnicy (wtyczki łączące nagrzewnicę z "budą" w złączach pod kierownicą)
Miejsce tej największej (X35) jest oczywiste bo pasuje idealnie w miejsce wtyczki poprzedniej nagrzewnicy.
Problem jest chyba tylko z X18287 (czarna wtyczka 4-pinowa) i tutaj nasuwa się pytanie do czego ona służy?
Jeśli chodzi o resztę to posiadam w aucie raczej wszystkie wtyczki potrzebne do podpięcia układu, zaczynając od złącza zasilania wentylatora, kończąc na złączu dodatkowej pompy cieczy
Jest jeszcze jedna X3212 (też 4-pinowa) ale jest "wklejona w wiązkę", że wygląda jakby nie była nigdzie podpinana, wydaje mi się, że to od AUC
Nie wiem też co powinno być wpięte w to złącze z tyłu panelu sterowania:
http://img835.imageshack.us/img835/6577/hghghhhhhh.jpg
również znalazłem miejsce na wtyczkę w tylnej kratce wentylacyjnej (w tej od ihkr nie ma). Do czego służy?
mówisz o mieczu? czy tam jeszcze coś jest? jak dobrze pamiętam to pod schowkiem pasażeta to znajdę tak? jeżeli to nie będzie to to co jeszcze mogło by być? ewentualnie można jakoś dorobić zasilanie do dmuchawy i dorobić sterowanie aby było jak w ori?
Gdzie jest dmuchawa tak w ogóle? pytam bo ja przy tym nie grzebie tylko mój znajomy ja się nie wyznaje na prądzie poza tym jestem furiat zaraz bym coś rozp.... zepsuł....
Za mieczem, ale dostęp ten sam co do miecza. Tylko wtyczki są z dwóch stron, więc oba boczki trzeba zdjąć.
Dmuchawa jest w podszybiu, tam gdzie mechanizm wycieraczek.
tak jak by z przed kierowcą? bo z tego miejsca mi się właśnie zadymiło i umarły nawiewy.... może to dmuchawa się ugotowała i dlatego nie ma też zasilania na panelu? z przodu z podszybia jak by z pod wycieraczek dochodził taki dziwny dźwięk... po czym zaczeło się dymić po wyjęciu bezpiecznika przestało po ponownym podpięciu nie działało już nic... czy to właśnie w tym miejscu o którym pisze jest dmuchawa?
znajduję się ona dokładnie zaraz za zbiornikiem wyrownawczym, dzieli ich tylko kawałek blachy który trzeba zdemontować by dostać się do dmuchawy
Mam identyczny problem jak Ty. Jak silnik jest zimny i włączę klimę ustawioną na 16 stopni, to faktycznie coś tam dmucha zimnym powietrzem. Jak silnik chwyci temperaturę to klima nie działa, tzn na 16 stopniach dmucha wtedy ciepłym powietrzem, po stronie kierowcy i pasażera, jedynie na tylną kanapę dmucha zimnym powietrzem z klimy, ale to chyba przez to, że wylot tego powietrze jest z dala od deski rozdzielczej??
W każdym razie klimy brak na ciepłym silniku. Ale dziś przypadkiem kilka razy pokręciłem tymi pokrętłami od temperatury i klima zadziałała. Rozumiem, że tymi pokrętłami od temperatury się reguluje działanie elektrozaworów? Tak? Jak zaskoczyła klima, to zostawiłem auto z klimą na 10 minut, w środku było zimno jak w kostnicy. Niestety po ponownym odpaleniu silnika, znów wiało ciepłym powietrzem. Chyba jednak te elektrozawory szwankują. Jak ustawię temperaturę na max 28 stopni, to wtedy z nawiewów leci słabe ciepłe powietrze... powinno lecieć gorące? Jak to właśnie powinno być?
I jeszcze jedno pytanie...Jak klimę mam wyłaczoną i włączę ciepły nadmuch na przednie kratki, to tak jakby go nie było, coś tam lekko dmucha letnim powietrzem, natomiast na nadmuchu na szybę wali ciepłym aż miło, czyżby to nagrzewnica? Albo jakaś pompa w tej nagrzewnicy?
A czy rurki od klimy, te które biegną obok kolektora wydechowego powinny byc izolowane? Bo jest tam resztka izolacji na nich i się przez to się grzeją od kolektora. Ale tak czy siak klima zadziałała dziś, nawet pomimo tego, ze te rurki były ciepłe.
Sprawdzę elektrozawory i dam znać co i jak.
Ja miałem problem w tym ze tylko od kierowcy miałem klime a u pasażera upał. Wymieniłem elektrozawory, panel klima i dopiero jak zająłem się filtrem kabinowym to zauważyłem że coś nie tak z modułem bo od str. Pasażera idą niebieska i zolta wtyczka a w module wejścia były niebieski i fioletowy... Wymieniłem moduł i aż miło teraz z klima wybrać sie w podróż :)
Taka ciekawostka jeszcze na poprawienie komuś nastroju. Poprzedni właściciel już coś tam kombinowal bo nie wsunal tego modułu na szyny co tam są tylko napchal tam papieru toaletowego żeby usztywnic konstrukcje :)
Dzięki za podrzucenie linku!
http://twrite.org/shogunnew/fixes/cl...e_Water_Valves
A szczególnie za ostatnią fotkę.
Właśnie w tym miejscu miałem przerwę. Drucik z uzwojenia cewki był przerwany.
Polutowałem! :thumb:
Teraz wszystkie funkcje działają poprawnie. Już mi nie wieje gorącym po nogach, a pasażerowi chłodnym.
Wychodzi na to, że lewa cewka odpowiada za nawiew lewej strony kabiny, a prawa prawej strony. :biggrin1: