........................
........................
........................
Witam!Sorry że się podpinam pod wątek w sumie w połowie dotyczący sprawy! Jeśli części do m62tu w land rover są tańsze to czy ktoś sprawdzał ile kosztuje vanos do tego modelu?Czy ktoś sprawdzał? Silnik m62Tu występował w LR III gen., L322....chyba...cena w ASO BMW tego elementu rozrządu to cena ok. 1500 zł. x 2. Ciekaw jestem czy róznica na cenie jest podobna jak na przepływce do tego modelu.
No i moja luba jezdzila miesiac, wrocilem do Polski a auto muli jak dupa. Odlaczylem przeplywomierz i smiga jak nalezy. Wniosek? Zamiast gowna z WV za 250zl to polecam kupic lizak Pierburg'a za 370zl i cieszyc sie lepszym zamiennikiem niz oryginal, i to wcale nie przeplacajac duzo.
Aru89, to jest dobra wiadomość dla modeli z prostokątną wtyczką.
Niestety dla czteropinowców nikt nic nie wymyślił.
Chyba, że znajdzie się odważny, który prostokątny MAF przerobi według przepisu na początku, dodając dodatkowe napięcie z TPM.
Reanimacja przepływki...albo będzie dobrze albo do kosza...http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=61186
Odgrzewam kotleta bo jest taka potrzeba.
Jedno jest pewne jeśli chodzi o przepływki m60b30 a m60b40. Jak wiadomo v8 o większej pojemności ma większą średnicę dolotową powietrza, co za tym idzie przepływka też ma większą średnicę stąd inne numery całych przepływek. Prawdą jest też że można przełożyć same wkłady nawzajem i auta będą jeździły ale MIMO to wkłady również nają inne numery/parametry.
Sprawdzone organoleptycznie na dwóch autach z dwoma przepływkami.
M60b30 z fabryczną przepływką/zgodną z oem/ wypluła 219 km na hamowni
M60b30 z wkładem przepływki od b40 wypluła 228 km na hamowni
M60b40 z fabryczną przepływką/zgodną z oem/ wypluła 282 km na hamowni
M60b40 z wkładem przepływki od b30 wypluła 259 km na hamowni /minimalnie pogorszona kultura pracy silnika/
Jakieś wnioski chyba da się wyciągnąć??
Teraz dopiero nius. M50b25 z wkładem od m60b30 wypluła 201 km
A ile m50 z ori wkładem?
Niestety tak się złożyło że tego konkretnego egzemplarza nie zdążyliśmy już hamować na org, ale wszystko seryjne więc napewno poniżej by pokazała.
Mierzyliście skład mieszanki, bo mega ciekawy jestem jak wyglada na jednej i drugiej przeplywce w poszczególnym silniku?
Pozdrawiam
Koko
Panowie piszecie że nie ma taniej rady na M60B40, a co z tym?
http://allegro.pl/przeplywomierz-bos...577233504.html
Fakt może tanie to nie jest, ale to zaledwie 1/3 ceny przepływki z serwisu...
Niedługo chcę u siebie wymienić elementy odpowiedzialne za obliczanie dawki paliwa, prosiłbym o informację czy ta powyżej jest godna uwagi.
Wszyscy oczywiście mają na myśli ten właśnie przepływomierz Bosch'a ;)
to jest dobra przepływka
Panowie a może lepiej ten-http://allegro.pl/przeplywomierz-bmw-e34-e39-e32-e38-e31-540-740-840-i2573810303.html , ostatnio coraz bardziej tracę zaufanie do drogich i niby firmowych części ale zdaję sobie sprawę że przepływka to jednak skomplikowana część i musi być dobrze działająca
jak chcesz to Ci załatwię w lokalnym seriwsie bosh przepływkę do 4,0 dobra
Chciałem się upewnić że cena nie wskazuje jednoznacznie na to że może to być podróba ;) W serwisie 1400 a na Allegro poniżej 500zł to spora różnica, nie wiedziałem czego się spodziewać. W takim razie zaopatrzę się w taką. Rozumiem że sonda lambda Boscha za 199zł to również uczciwa cena?
Zależy z jaką sondę i cz w ogóle ona jest taka jakiej potrzebujesz ;)
~ wysłane poprzez Tapatalk
Ja kupiłem BOSCH w intercars po zniżce wyszedł mnie 475 zł bo nie lubię kombinacji... Ale szacunek za ogromną wiedzę i chęci :)
Minęło już troszkę czasu od zakończenia dyskusji na temat przepływomierzy. Czy ktoś spotkał się z dobrym zamiennikiem przepływki do silnika M62B44TU? Pozdrawiam.
Podpowie ktos czy przeplywka identycznie wygladajaca z m62tub44 bedzie pasowala do m62tub35? Chcialbym do swojego 3.5 przelozyc sam czujnik bo padl a moge miec od Range Rovera za smieszne pieniadze dla tego samego silnika tylko pojemnosci 4.4
Jeśli wtyczka ta sama to bierz
Kurde wczoraj podlaczylem kolegi przeplywke od 4.4TU i auto na niej gasnie. O co chodzi czyzbym musial miec przeplywke tylko od 3.5TU?
4,4 i 3,5 to są dwie różne przepływki kup nową do 3,5 i nie kombinuj koszt nie jest zabójczy koło 400-500zł
Jednak u mnie przeplywka dziala. Winowajca byly kiepskie swiece Brisk.
Brisk w v8?
Niestety ktos mi zle polecil...wczesniej mialem Denso IK20 i bylo idealnie a teraz dalem sie namowic na Brisk...zmieniam spowrotem na Denso
Temat dość stary, ale sporo cennych informacji można tutaj pozyskać. Ja chciałbym jeszcze dopytać odnośnie przepływki do M62B44 (auto z 10.1997 czyli bez TU).
Long story short, auto pojechało na prace blacharskie niestety z braku dobrych części blacharskich poszła prośba o znalezienie miejsca wycieku płynu chłodniczego z tyłu silnika. Okazało się że uszczelka "wanny" przy mocnym nagrzaniu puszczała delikatnie. Wyciek zlokalizowany (nie obeszło się bez ściągania skrzyni), poskładane i auto nie odpala. Ok stało długo (jakieś 3-4 miesiące), coś mogło gdzieś zaśniedzieć itd. Czujnik wałka wymieniony. Poszło do elektryka rzeczywiście było że coś gdzieś zaśniedziało, auto odpala.
Odpala ale zaraz gaśnie, po odpaleniu wchodzi na obroty spada żeby wyrównać i umiera. I teraz odłączamy przepływkę i odpala, chodzi całkiem równo czyli pewnie tryb awaryjny.
Na odłączonej przepływce takie objawy:
1. Jak zimny to strasznie zamulony na niskich obrotach
2. Czuć niespalone paliwo więc pewnie tryb awaryjny go przelewa
3. Wydech głośniejszy - czy to też przez nadmiar paliwa/powietrza?
4. Tryb sport praktycznie nie istnieje, nie działa kickdown, nie działa tiptronic - czy te objawy skrzyni są powodem trybu awaryjnego czy nie ma to nic wspólnego?
Powiedzcie mi czy jeśli przepływka byłaby walnięta to powodowałaby to że odpala i zaraz gaśnie? I jaki jest tego powód - podaje za wysokie czy za niskie napięcie (5V) do sterownika daje za dużo/za mało paliwa/powietrza? Na zdrowy rozum wygląda jakby było mało powietrza/paliwa bo nie ma co pchać tłoków.
Kupiłem nową przepływkę BREMI koszt niewielki (260PLN) więc stwierdziłem że zaryzykuje i w porównaniu z tą starą (ori bosch) wygląda identycznie, różni się jedynie tym czujnikiem w środku. Ale po podłączeniu objaw taki sam jak na starej. Ja rozumiem że ta za 260PLN może rzeczywiście nie działać jak ta za (obecnie w ASO) ~1800PLN, ale to nie jest tak że jako tako powinna chodzić a nie dawać dokładnie taki sam objaw jak stara ori niesprawna? Szykuje się już mentalnie na tą kwotę że będzie trzeba ją położyć za ori nową ale chcę mieć 100% pewności że to ona jest powodem tego.
Proszę o pomoc i informację (bo widzę tutaj na prawdę tęgie głowy są które wiedzą co piszą) oraz wytłumacznie takiej trochę mniej obeznanej osobie czy tok rozumowania jest dobry tego wszystkiego?
Sprawdź szczelność dolotu. Najlepiej dymem.
Wspomaganie hamulców działa prawidłowo?
Mały update, po skasowaniu błędów inpą i skasowaniem adaptacji brak błędu przepływomierza, auto chodzi dużo lepiej, błędy jakie mam to 112, 168 i 169, czyli czujnik walka oraz krokowy problem z otwarciem i zamknięciem. Obstawiam alternator bo napięcie w live data w inpa pokazuje 8-10v, dziwne tylko że zegary pokazują 13-14v, zależnie od obciążenia. Sorki za offtop ale może komuś się przyda żeby pochopnie nie wymieniać przeplywki.
Zobaczymy jak długo to bremi pochodzi.
Jak do końca ogarnę to falowanie to dam znać.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Przepływkę przeczyść w środku, krokowca też. Przepływkę najlepiej jakimś sprajem do czyszczenia hamulców, a krokowca zanurz całego np. na noc w nafcie, a potem płukaj go aż zacznie z niego lecieć w miarę czysta nafta. Prąd ładowania zmierz bezpośrednio na akumulatorze i dodatkowo (jeszcze lepiej) na wyjściu z alternatora.