Jesli 06rok, to juz silnik 4.8 (choc to ta sama komstrukcja N62)
Wersja do druku
Jesli 06rok, to juz silnik 4.8 (choc to ta sama komstrukcja N62)
Tak są droższe ale autko stoi zawsze równo, i nie musisz się martwić że 'dupa' siądzie przy pełnym ładunku.Ile razy chciał bys wymieniać te amorki...?zrobisz to raz albo wcale. Dziś masz pełno używek więc zapewne i DD nie jest tragiczne.Alternator,można go naprawić za 500 a można kupić gotowca za 1500-1700zł. Mi juz czasem słychać wytartą podstawkę i myślę że na następny rok będę go wymieniał no chyba że znajdę kogoś kto mi to zrobi tak jak ma być ....Największą bolączką e65 jest totalny brak speców którzy mimo upływu dobrych 12 lat nie ogarniają tego auta.
http://www.7-forum.com/modelle/e65/i...p0015685-b.jpg
Czy takie moniotry jak w linku były dostępne w E65 czy to nie są oryginały?
Z tego co wiem to są ori monitorki.
A co powiecie koledzy o systemie logic 7 ???? warto szukac z tym mimo kolory np chce czarny a bedzie srebrny z tym poniewaz nie ukrywam lubie sluchac muzyki w samochodzie kolega mial u sibie dsp ja brak i mu zazdroscilem az nie zalozylem subufera pod orginalne radio zas bylo ok ale wolal bym juz to miec:)
Zwykłe nie gra wcale, hi-fi gra ok bo masz 2x suby pod fotelami, logic7 gra super ale niestety awaryjny jest a widać że nawet na dzień dzisiejszy ciężko o dobrego speca do jego naprawy.
Różnie bywa...Logic 7 gra b. dobrze tylko wtedy jak jest w 100% sprawny. Na forum była masa tematów związanych z mniejszymi bądź większymi problemami. Ogólnie wszystko skupia się praktycznie w samym wzmacniaczu/procesorze dźwięku.
Ja jak miałem L7 w wersji przed liftowej, to nie grał głośnik - jeden czy drugi czy trzeci i nawet musiałem naprawiać wzmacniacz (chyba tak to się nazywa, srebrna skrzynka przy lewym błotniku z tyłu).
Natomiast teraz w wersji PO liftingu - "odpukać" - zero problemów, grają wszystkie głośniki i wszystko jest jak należy.
Zresztą ja w swoim EX 745i wiecznie miałem jakieś problemy :)
Witam
Czy jest już dostępny poradnik w PDF do pobrania?
Podczepię się pod ten temat. Czy ktoś zna kod wyposażenia "Podgrzewanie przedniej szyby"? Z góry dzięki za odpowiedź. Przyszły chłody i się zastanawiam, czy ja to mam, czy nie ;) Jedyny wpis o przedniej szybie, jaki mam, to:
S358A Climate comfort windscreen
Otóz to. Tak jak np jest w Subaru - spirale pod piórami wycieraczek. O ogrzewaniu całej szyby nie ma mowy.
W skrócie to dodatkowym wzmacniaczem, i większą ilością głośników i procesorem DSP. Tylko w L7 grają głośniki w tylnich drzwiach. Generalnie bardzo awaryjny sound system, mnie nie powala.
Nie mam wielkiego punktu odniesienia, ale myślę że nie gra najgorzej, nie powiem że "dla mnie wystarczający" system, bo wiem że można "więcej", najchętniej bym posłuchał i chciałbym być w posiadaniu systemu Bang & Olufsen z A8 D3 które wydobywa z siebie 1000watt, a o tym co teraz oferuję B&O w BMW z aktualnych taśm produkcyjnych czy Audi (chyba 1440watt) nawet nie wspominam.
No tak, ale chodziło mi o rozpoznanie np. po fotkach. W E38 DSP to duże maskownice za tylnymi zagłówkami i dodatkowy mały wyświetlacz obok radia pod klapką drewnianą, lub opcja DSP w menu głównym navi.
A skoro w L7 grają głośniki w tylnych drzwiach, tzn, że w pozostałych systemach nie ma tam głośników (i maskownic)?
W E38 DSP top-hifi oferowało subwowery za zagłowgami z tyłu (porażka), 7pasmowy korektor graficzny i echo/pogłos. Oraz nieco dodatkowej mocy. Tak samo jest w L7, czy korektor mamy już w hifi? Jest coś jeszcze?
Jak rozpoznać czy w danym E65 mamy na pokładzie L7 - wchodzimy w menu iDrive - Enterneiment - Tone (czyli w ustawienia bassu itp.) i tam będzie widniało logo L7 oraz napis w opcjach ustawień Logic 7 - po tym poznasz na pewno, a najlepiej jak będziesz jechał oglądać auto, podaj VIN kolegom w odpowiednim dziale to Ci od ręki powiedzą które z trzech możliwych opcji nagłośnienia posiada dane E65 : STANDARD - HiFi - HiFi DSP Logic 7.
W buisness i hifi są maskownice w tylnich drzwiach ale głośników tam nir ma. Generalnie optycznie nie ma jak poznać. ale jak otworzysz w bagażniku osłonkę nawigacji to zobaczysz wzmacniacz. W vinie L7 to jest pozycja S677.
Zawsze można dołożyć webasto i zapomnieć o zamarnietych szybach i wsiadac do ciepłego auta😊
Tak samo piszesz ze ten czy tamten ma tyle "watt" widocznie zalezy Ci zeby dobrze "tluklo" a nie na czystosci dzwieku. Nie porownuj L7 zlozonego na Harman/Backer do Bang & Olufsen bo to inna polka.
A jest jakiś absurd w tym że to porównuje? Logic 7 to "piernik" a B&O to "wiatrak"? Obydwa to systemy nagłośnieniowe które są montowane w autach TEJ samej klasy, a ponadto niemal w tych samych rocznikach - więc te auta się porównuje ze sobą pod każdym kątem, nawet pod tym, a to że B&O reprezentuje klasę wyżej od L7 i biję*ją na głowę, to już inna kwestia.
Chcesz do tego dodać że 1000watt będzie tylko dobrze "tłukło" i nie będzie miało czystego dźwięku?
Oba systemy łączy to że są.. słabe. Każdy kto się jakkolwiek zna na car audio powie że to przepłacone buble które tylko ładnie wyglądają ;)
Zgadza się, dopłata do B&O wynosiła bagatela 30-35k pln do modelu D3 - za połowę tej sumy można już mieć super grające car audio, czy się*mylę?
Witam.
Czy udało ci się kupić e65?
Też jestem z okolic Gniezna i stoję przed takim samym dylematem jak ty rok temu i chętnie bym się spotkał z kimś obczajonym.
Fakt, że ja akurat szukam benzyny.
Proszę o kontakt
Pozdro
Panowie! Świetne kompendium wiedzy na temat E65/E66 tu powstało! W niedalekiej przyszłości planuję kupić E65 z V8-ką w benzynie i muszę przyznać,że ten tamat szczególnie na pierwszych stronach otwiera oczy na to co istotne i na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie tego auta.Dobra robota!
Ja w tym temacie dodam tylko od siebie kilka cieplejszych słow na temat 4 litrowego diesla bo ktos przed zakupem e65 740d po przeczytaniu tego i klilku innych tematów wyjdzie z zalozenia ze to kibel, masakra , skarbonka bez dna itp. A w rzeczywisosci to niesmowita jednostka napedowa generująca ogromną moc i dająca wiele frajdy z jazdy.W prównaniu z silnikiem m57 którego ujeżdżalem kilka lat i nadal uwazam za motor perfekcyjny to jednak wypada on pod względem dynamiki blado przy m67. Dlatego jezeli ktos pojezdzil juz np e39 lub e60 z m57 a szuka czegos mocniejszego i nie koniecznie benzyny to ze swojej strony silnik 4.0d bardzo polecam. To ze w silniku wiele elementów wystepuje razy 2 to sie zgadza, ale jesli ktos kupuje auto za 35-40 tys to chyba wydatek 800 zl na przeplywomierz czy egr nie jest dla niego rujnujący? Sam silnik wg mnie jest swietną jednostką, nie mam z nim zadnych problemów, przyspieszenie, elastyczność powala na kolana.Spalanie przy spokojnej jezdzie na trasie to 8..9 litrów a w miescie ok.12 wiec jak na 260 KM chyba niezle :) Nie ma w nim osławionych klapek a dostep do swiec zarowych jest bardzo fajny.Nie mam z nim zadnych klopotów. Jedyne co wyniklo w tym autku po zaupie to koniecznosc naprawy sprzegla ale to akurat dotyczy wszystkich modeli czy to benzyna czy to diesel.
A czy inpa da rade jeżeli chodzi o diagnostykę czy np od któregoś roku już mogą być problemy?
Panowie, szczerze - jak to jest z tym E65 jesli chodzi o niezawodnosc w porownaniu do E38. Czasem przychodza mysli, zeby przesiasc sie na "nowsze" (chociaz E65 tez juz wkracza w trudny wiek) - ale opisy na aukcja typu: "w przeciagu ostatnich 2 lat zainwestowano w auto 39tys. zl", albo "wymieniono wiekszosc podzespolow zawieszenia i silnika"... hmmmm, moze to tylko opisy... ale ogolnie nie napawa to optymizmem.
Wychodzę z założenia aby kupić od osoby która długo jeździła danym autem i widać że raczej nie oszczędzała na eksploatacji, z własnego doświadczenia wiem że największą bolączką bmw jest poprzedni właściciel.
Sam e65 odkupiłem za dług i trochę mnie kosztowała na początku bo choćby po filtrach widać było że ktoś jeździł i nic nie robił przy niej mimo tego że z zewnętrz i w środku auto nie było zniszczone.
Jak dbasz tak masz.
jak poprzedni właściciel zrobił z auta kibel - jeździł i nic nie inwestował to taki zakup jest narażony od razu na włożenie kupy siana aby auto doprowadzić do stanu użyteczności.
Jak ktoś jeździ autem parę lat, dba i robi wszystko na bieżąco to wkładasz tylko w koszty eksploatacji - oleje filtry jakieś małe usterki typu olej do klapy, wycieraczki czy nie wiem akumulator.
u nas w Polsce jest tak musisz napisać nawet że żarówki wymieniałeś wtedy jestes wiarygodny od 15 lat kupuje auta na mobile i innych i tam nikt nie pisze ze wymieniał wahacze czy olej u nas musisz bajer cisnąć ................a tak pozatym auto za 20 tyś o on przed sprzedażą 30 zainwestował i chce 16 tys. ......... to jest dla mnie ciekawe równanie mimo że mam umysł ścisły i na dodatek fv do wglądu posiada
Chyba ostatnio widziałem słynne E65 poniżej 20 tyś. :) Chociaż w życiu bym tyle za nią nie dał, bo te na Allegro za 20tyś wyglądają o niebo lepiej.
Widziałem ją dosłownie przez chwilę, ale takiej masakry to jeszcze nie spotkałem. Obraz nędzy i rozpaczy. Cała poobijana, zderzaki popękane, szczeliny krzywe chyba wszystkie. Opcja total golas - nie miała nawet uchwytów na kubki (swoją drogą nie wiedziałem że tak było można). Fotele dziurawe, a z kierownicy dosłownie wisiała skóra. Aż mi się przykro zrobiło że ktoś doprowadził takie auto do takiego stanu... Nie wiem, ile to mogło być warte, ale chyba doszliśmy do momentu, że E65 można będzie kupić w cenie złomu :)
Witam ponownie.
Minęło 10 lat od rejestracji na forum, a BMW jak nie było tak nie ma. Wówczas brałem pod uwagę Mercedesa, BMW i Jaguara. Wybór padł na Jaguara XJ z rzędową szóstką, później V6 dla żony, później V8 i nie mogłem też odpuścić sobie 4.2 V8 kompresora 400KM. Niestety przyszedł czas przesiąść się na coś innego. Tym razem wybór padł na E65/E66. Silnik raczej jest mi obojętny, przyzwyczajony jestem do dużego spalania, aczkolwiek od roku w domu mamy jednego diesla i spalanie rzędu 6,5-7,0litra jak najbardziej spodobało mi się. Dlatego nastawiam się na 3.0D. Szukam auta bezwypadkowego i z małym przebiegiem rzędu max 150kkm. Przeglądając oferty sprzedaży nasunęło mi się klika pytań. Mianowicie:
- czy w tempomacie aktywnym ACC da się wyłączyć pomiar odległości od auta poprzedzającego? W Jagi taki miałem i nie było opcji wyłączenia. Bardzo wkurzająca rzecz.
- zauważyłem że nie które zegary mają wyświetlacze w obszarze tarczy, a nie które tylko pod 2 sztuki. Do czego to służy?
- czy Logic7 mógł występować bez zmieniarki?
- klimatronik 3-4 gałkowy. Czy ta czwarta gałka służy tylko do regulacji siły nawiewu dla pasażera. W innych autach siła nawiewu jest zawsze jedna dla obu stron, Czy to jest aż tak ważne.
- czy jest możliwość kupna i wymiany przycisków od schowków w podłokietniku. Większość jakaś taka obdrapana.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ja sie wypowiem co do przycisków otwierania schowka w podłokietniku, a więc da się go wymienić bez większych problemów, koszt w ASO hmm 100-200 zł, dokładnie nie pamietam. Natomiast jest to bez sensu bo juz podczas zakładania farba schodzi z tego nowego :( Tandeta i tyle. Najlepiej zdrapać na równo ze wszystkich do czarnego i tyle.
Co do pokrętła od nawiewu to służy on wyłącznie do tego i jak dla mnie jest to bez sens.
"- czy w tempomacie aktywnym ACC da się wyłączyć pomiar odległości od auta poprzedzającego? W Jagi taki miałem i nie było opcji wyłączenia. Bardzo wkurzająca rzecz'' - nie da się całkowicie wyłaczyć tylko zmniejszyć odległość.
Diesel do 150 tys przebiegu wydaje mi sie ze bedzię to ciezkie do znalezienia jezeli ma to być 100% przebieg pewny.
Czwarte pokrętło do nawiewu pasażera miałem w jednej w drugiej nie ma - przerost formy nad treścią
Przebieg tego rzędu w Dieslu...hmmm nierealne,niemożliwe no chyba ,że dla kolegi wskazania licznika to jest to samo ,to wtedy owszem.
Czemu przerost formy nad treścią? Nie raz było tak, że ja prowadziłem na wyłączonym nawiewie, a Młoda jechała z włączonym nawiewem, bo jej było zimno. Podobnie z klimą. Jeden lubi jak na niego dmucha, a drugi jak tylko pasywnie schładza. Z jednym pokrętłem pasażer jest skazany na widzimisię kierowcy, albo odwrotnie ;)
Edit:
Sprawdziłem to ACC i faktycznie nie da się wyłączyć i jest straszna lipa. Przez jakiś czas myślałem, że u siebie w eFie też tego nie wyłączę, ale na szczęście wprowadzili już taką opcję.