A pytałem się czy wejdzie czy nie to nikt nie odpowiedział teraz to tylko zostaje cięcie żywica i ogień :)
Wersja do druku
A pytałem się czy wejdzie czy nie to nikt nie odpowiedział teraz to tylko zostaje cięcie żywica i ogień :)
Czyli do przed liftu moglo by podejs?? :D:D:D
Jezeli gra lepiej od ori to ja bym uruchamial sprzet tnąco-wiercący, szczegolnie ze tego nie bedzie widac ;)
Szanowni forumowicze.
Pozwolę sobie wypowiedzieć się w kwestii tych wszystkich problemów z głośnikami. Posiadam wersję po lifcie i z DSP. Gdy kupiłem autko jako 5 letnie muzyka grała w nim tak sobie to w drzwiach jeden głośnik nie grał to jedna strona subwofera nie domagała no ale cała reszta owszem grała z tym że też gdy dałem głośniej to głośniki zamieniały się w "pierdziawki". Temat odpuściłem bo myślałem że tak ma być co do jakości, a te 2 głośniki to sprawdzę przy okazji. Wreszcie tatusiowi syn wjechał na ambicję i zacząłem drążyć temat. Sprawdziłem głośnik w drzwiach-sprawny , subwofery-sprawne. Patrzę na wzmacniacz i myślę piec całkiem duży a tak marnie gra. Strach mnie ogarnął na myśl o sprawdzeniu instalacji bo każdy głośnik ma osobną parę przewodów. W ASO stwierdzili, że wzmacniacz DSP niedomaga. No niby gra ale nie tak jak powinien. Zacząłem poszukiwania. Dowiedziałem się że najnowsza odmiana DSP produkowana do chwili obecnej występowała w E53 po 2004 roku. Zdobyłem, włożyłem i....... oooodjazd Panowie. Wszystkie głośniki zaczęły grać i to zupełnie inaczej. Dostały normalnie "kopa". Głebokie basy, soprany super a efekty DSP marzenie. Nie jest to napewno to co profesionalny zestaw audio za ciężkie tysiące ale musiałbym być idiotą aby krytykować to co jest teraz. Odlot.
P.S.
Miałem wzmacniacz 65 12 6 905 119
mam teraz 65 12 6 940 977
a czy wtyczki wszystko pasuje?? wystarczy przepiąc i hula?? ;)Cytat:
Zamieszczone przez marek2m
Wszystko pasuje z tą różnicą, że nowsze wzmaki DSP wymagają kodowania.Cytat:
Zamieszczone przez komando
Rozumie,a te które mamy obecnie to te starsze modele?? ;)Cytat:
Zamieszczone przez sylwekk
Fajnie jakby ktos potwierdził teorie którą wysnuł marek2m :)
teoretycznie to problemem mogą być stare kondensatory... możliwe ze dlatego wzmacniacz niedomagał. Muszę to dostać w swoje ręce :D
Johnny_Bravo, jeśli chodzi o montaż głośników to proponuję ci pomoc znam się na tym... :P
Hej
Szanowni Panowie wszyscy mamy/mieliśmy wzmacniacze starszej generacji. Miały pewne niedomagania i już (same kondensatory to może być powód, ale.... .Ilu z nas ma stare wzmacniacze na komodzie i jedno co w nich może niedomagać to potencjometry). Nawet taka firma jak BMW uczy się na błędach choć o tym głośno nie powie. W pierwszym momencie chciałem kupić taki sam wzmacniacz jak miałem , to znaczy o takim samym nr. kat. Poczytałem na zagranicznych forach i dowiedziałem się że zmiany nr. kat. związane były z ulepszeniami przedmiotowych wzmacniaczy i że obecnie wzmacniacz o nr. kat. jaki kupiłem jest najnowszą, i obecnie jedyną wersją dedykowaną do E-38 w ASO. (sprawdźcie w ETK). Nie powiem wam jakie są parametry poszczególnych wzmacniaczy bo tego nie sprawdziłem, nie szukałem (a BMW oficjalnie tego nie podaje) i nie kupiłem tego w pudełku w sklepie. Mówię wam o bezpośrednich moich wrażeniach i innych. To co było to Daewoo a to co jest teraz to wreszcie na klasę BMW. Warunek to sprawność instalacji i pozostałych komponentów. Nic nie trzeba przerabiać, z zewnątrz rozmiar i wygląd taki sam, wszystkie wtyki pasują, wewnątrz dla mnie zagadka bo nie zaglądałem i po co? (inna naklejka z nr. kat. itd. itp.)Nic nie musiałem kodować, podłączyłem i szooooook!!!!!! Czy potrzeba kodować? Nie wiem! Może egzemplarz który mam jest z X5 o takim samym wyposażeniu tego co pod ten wzmacniacz było podłączone czy z nim związane. Powiem tak. Odczułem to jak przesiadkę z czytnika MK III na MK IV.
Subwoofer gra jakby w bagażniku była Tuuuuba!!! (a głośniki to naprawdę oryginalne PHILLIPS z 2001 roku), w TV audio śmiga, telefon super, a navi którą mam po polsku dzięki Gregowi38 jest seksowna jak w 007(BOND). DSP, Efekty, marzenie....
P.S.
W serwisie kosztuje ok. 4500,-
ja kupiłem z rozbieranego E53 po lifcie z 2006 roku za 500,-
SŁOWO!!!
(choć miałem ofertę od handlarza i za 1000,-)
Marek
hmm kolego może coś w tym być.... gdyż jak wspomniałem podłączyłem głośnik do audio w domu i naprawdę potrafił zagrać ten oryginalny...
ok a jesteś wstanie ustalić czy ten co miałeś wcześniej jest taki sam co z aut z przed lifta?
postaram się jakoś wygrzebać nr mojego ale masakra jest schowany wiec będzie ciężko...
Gdy szukałem do swojego "Jelcza" wzmacniacza (tak pieszczotliwie nazywam swoje BMW ze względu na V8 Diesla) , handlarze pytali i informowali, że przed liftem był starszy model DSP nie pasujący do modelu po lifcie. Natomiast gdy w ETK podawałem rocznik z przed liftu i po lifcie system podawał ten nr. kat. co obecnie posiadam. Co sugeruję. Zadzwoń do ASO i zapytaj o nowy wzmacniacz DSP dla swojego autka z konkretnego roku produkcji. Ja osobiście wnioskuję, że: stare wzmacniacze nie pasują do nowszych wersji E-38, a najnowszy wzmacniacz DSP o nr. kat. 65 12 6 940 977 jest zamiennikiem dla wszystkich. Przed i po lifcie. (sprawdź w ETK On-Line)
P.S.
Wzmacniacz jest za zmieniarką CD. Ciesz sie, że nie musisz wyciągnąć tunera
Acha!! Wzmacniacz który mam, nigdy nie był montowany fabrycznie w E-38!! (navi MK IV też, a jak pięknie śmiga!!!).Powtarzam, że jest on obecnie oferowany w ASO jako część zamienna do naszych E-38. Występuje m.i. w BMW X5 E-53 na fabrycznym wyposażeniu po 2004 roku.
Na warsztacie leżą 2 wzmacniacze. Jeden na pewno z przedliftu. Postaram się jeden wziąć na weekend, żeby zajrzeć do środka.
Sorki kolego gaz, ale dobrze zauwarzyłes to nie ten dział, więc zmuszony byłem usunąc posta ;)
Pokusiłem się dzisiaj i podłączyłem te głośniki na półce pod inny wzmacniacz który napewno gra dobrze, efekt niestety podobny jak na oryginalnym, podłączyłem również je pod wzmacniacz i radyjko z drugiego auta przeciągając kable do tych głośników i również efekt nie zachwycał,, na koniec podłączyłem pod oryginalny wzmacniacz tube JBL Power i basik całkiem fajny tyle że głośnik dużo mocniejszy w stosunku do wzmacniacza i za bardzo nie miał siły nim pochuśtać ale tuba nie pierdziała-nie zatykała się tak jak te Philipsy. Podłączyłem więc inny wzmacniacz pod tą tubę i wtedy już było ładne ciśnienie ale tylko w bagażniku bo w środku dość ładnie bagażnik wytłumił ten bas. Pozostało by coś do oparcia ale wolałbym nic nie dokładać dlatego jednak chciałbym żeby ta półka lepiej zagrała.
Z tego co popróbowałem to choć ten wzmacniacz nie jest najlepszej jakości to jednak wg mnie to głośniki robią zamieszanie przy tej większej głośności.
P.S. Pytanie do kolegi Johnny_Bravo... Trochę zeszło mi z dogrzebaniem się do kostki wzmacniacza i tymi kombinacjami i nie zdążyłem już wykręcić tych głośników... wg Ciebie ile większa średnica magnesu może tam zmieścić się ? Ten oryginalny wchodzi w jakieś zagłębienie ? Nie wiem kiedy znowu znajdę chwilkę choć chce jeszcze spróbować podłączyć je szeregowo.
Wojtas stronę wcześniej masz fotki ori głośnika i philipsa jeden na drugim.... tam widać różnice... także na focie jest zagłębienie w półce
Tak, widziałem te fotki tyle że nie bardzo można z nich wywnioskować czy ten ori jest na styk czy wejdzie coć większego jeśli chodzi o średnice magnesu ale spoko bo i tak chce je u siebie też wykręcić.Cytat:
Zamieszczone przez Johnny_Bravo
wejdzie o 5mm większej średnicy magnes od ori...
jesli by ktoś chciał coś modzic z tylna półką tzn. przerabiać otwory pod tonsile to moge odstąpić za jakooo flaszeczke obudówkę subów . nie ma głosników i kostki podłaczeniowej . do kompletu jest cała berzowa tapicerka półki
johnny Bravo-> odświeżam bo ciekawość zżera :D . Jak tam twoje prace ida i jakie są efekty? :cool: poprawilo sie cos, czy jest tak jak kolega mowil, ze wystarczy wymienic modol dsp na ten z x5?
W prawdzie pytasz kolegę Johnny Bravo ale ja u siebie z 4 kanałów zasilających subwofery dwa zostawiłem "luźne" a na drugie dwa podłączyłem w szereg te niby subwofery(dwa głośniki na kanał) , przynajmniej nie pierdzą teraz i nie muszę zmniejszać bas poniżej zera (co potwierdza ze te głośniki to jakaś kicha). Wrzuciłem też rurę JBl Power'kę (350/1200) z osobnym wzmacniaczem (250RMSu), wprawdzie bagażnik na tyle tłumi że nie ma w środku za wiele basu ale jest o wiele lepiej (gdyby tak było z tymi niby subwoferami to nic bym nie kombinował), z czasem coś dopasuję jednak coś w oparcie bo wg mnie ta półka z subwoferami to jakaś pomyłka.
Każda dobra rada się zda, od przybytku głowa nie boli ;D.... No a ciekawi mnie jak do tego boczki sie sprawują??? Dają rady? Czy tez potrzebna zmiana? ;(
Jakoś tam grają :D Dla przeciętnego uzytkownika wystarczy a dla bardziej wymagajacego metoda prób i błędów, znajomy w E39 wymienił na 16tki bez przerabiania boczków-gra mu pięknie. Mi zależało żeby te pierdziawki na półce nie pierdziały bo ładnie zagrać to chyba tam się nie uda ;)
Temat omawiany 2 lata temu więc pewnie głośniki i modele też się troszke zmieniły. Jakie głośniki zamontować do tylnej półki dsp? Nie będę dokładał całego dsp, chcę podłączyć tylko tylną półkę. Jakie modele będą się nadawały oraz jaki wzmacniacz żeby dał rade:)
Odkopię trochę temat,
chcę w półce DSP wymienić głośniki te "subwoofery" oryginalne mają impedancję 4Ohm, ja chce wsadzić Tonsil GDN 13/40/2 ale 8Ohm (4Ohm mają za duży magnes i nie wejdą).
Czy nic nie uszkodzę w instalacji ani wzmacniacza, jak zamienię głośniki z 4 na 8 Ohm?
też aktualnie szukam jakiś zamienników w tylna półkę. Daj znać jak zamontujesz czy dobrze graja.
zamienniki by się znalazły ale czy dobre? celowo nie szukam drogich bo nie wiem jak będą grać, Tonsil to niby dobre głośniki, tylko martwi mnie ta impedancja 8ohm, tak żeby nie spalić wzmacniacza.
orginalnie mają 8 ohm dokładnie 4 *45wat 8ohm przy dsp końcówki mocy są bardzo czułe na zmiany prądu ja wymieniałem u siebie i mogę ci powiedzieć że wymiana głośników tak oby magnes wszedł w orginale miejsce mija się z celem to zbyt małe głośniki ja u siebie porzeźbiłem i włożyłem potężne 16cm 4 szt i teraz mam mega bas ps. przesyłka doszła
A dzięki, kierowałem się tematem, że ktoś napisał 4Ohm.
Możesz napisać jakie głośniki włożyłeś i co wyrzeźbiłeś? ciąłeś półkę DSP czy ją wywaliłeś? i dystanse?
ciąłem szlifowałem frezowałem gwintowałem kleiłem wygłuszałem itp.łącznie 2-3dni roboty i około 1600-1800zł przetworniki takie http://www.monacor.pl/product/show/2083/SPH-165CP POTĘGA
dzięki :) .
wypowiem sie tez w tym temacie, ostatnio usłyszałem ze połka DSP nie gra tak jak kiedys, z prawej strony glosnik pierdzi i nie ma basu, posciagałem maskownice i 2 z 4 glosnikow ma uszkodzone zawieszenie piankowe, poszukałem w necie i kupiłem 4szt JVC wymiarami idealnie pasującymi do ori, były to glosniki od kina domowego, dokładnie takie http://allegro.pl/glosnik-jvc-80w-hi...992868758.html cena smieszna wiec spróbowac można, pasowały idealnie! bez najmniejszych przeróbek, usiadłem, właczyłem radio i... pierdzi jeszcze mocniej z prawej trony, z lewej lekko tez, basu jeszcze mniej niz na porwanych, teraz sie zastanawiam czy padł mi wzmacniacz czy glosniki są zle dobrane, ale aby nie płakać postanowiłem naprawić stare, kupiłem nowe zawieszenie , wymiary pasują http://allegro.pl/zawieszenie-guma-d...129906652.html i bede kleił, juz nie mam nic do stracenia, no chyba ze wzmacniacz padł...
krzywy te z aukcji są 6 omowe potrzebujesz 8 ohm przez końcówki leci zbyt duży prąd co może je uszkodzić jak już pisałem ten wzmacniacz ma na końcówkach 4*40w przy bardzo niskiej częstotliwości i głośnikom z linku który wkleiłem robi krzywdę jak przeholuje pisałem też ze po kosztach nie osiągnie się nic ciekawego
a wiec zrobiłem po kosztach i audio wrociło do poprzedniego stanu, gra tak jak kiedys a nawet lepiej, nic nie da wymiana glosnika, powinienem zrobic tak od samego początku
http://www.fotoszok.pl/upload/2b13ca49.jpg