Ja te¿ pisa³em powa¿nie, wieczorem zaparkowa³em 100% sprawn± gablotê, a rano prawa strona conajmniej -50
Wersja do druku
Ja te¿ pisa³em powa¿nie, wieczorem zaparkowa³em 100% sprawn± gablotê, a rano prawa strona conajmniej -50
Tak wiêc Panowie zaprowadzi³em dzisiaj rano autko do mechanika. Diagnoza? Tak jak wiêkszo¶æ z was podejrzewa³a - pêkniêta sprê¿yna. Szczê¶cie w nieszczê¶ciu ¿e tylko sprê¿yna. Mog³a rozwaliæ co¶ przy okazji ale mechanik sprawdzi³ i nie rozwali³a. Pêk³a w pó³, choæ nie wiem jak to siê sta³o i szczerze mówi±c nigdy siê z tym nie spotka³em ¿eby walnê³a sprê¿yna. Mo¿e by³a wadliwa? Huk na rybach spowodowany by³ w³a¶nie pêkniêciem owej sprê¿yny.
Cychol-powiem Ci ¿e nie wiedzia³em o tym ¿e nie mo¿na jechaæ z w³±czonymi awaryjnymi. Dziêki za wskazówkê, cz³owiek uczy siê ca³e ¿ycie :) Pomy¶la³em sobie-w³±czê awaryjne to bêd± wiedzieæ ¿e mam awariê auta bo jak nie w³±czê i bêdê siê cz³apa³ 5 km/h to pos±dz± mnie o tamowanie ruchu i bêd± tr±biæ co chwila. Albo pomy¶l± ¿e siê wo¿ê hehe.
Coboss-w tej chwili auto stoi u mechanika i jak tylko do niego pojadê to zrobiê zdjêcie i wstawiê na forum. Zobaczysz na w³asne oczy jak wygl±da auto z pêkniêt± sprê¿yn±. Zapewniam Ciê ¿e nie siad³o kilku centymetrów tylko kilkana¶cie. Próg wisi jakie¶ 3 cm na ziemi±. Dzisiaj ¿eby wyjechaæ z podwórka musia³em podsypaæ ¿wiru przy betonowym progu i podpompowaæ ko³o bo mi siê auto wiesza³o. Ogólnie masakra, szkoda auta jak nie wiem :(
Ostatnie pytanie tak na szybko. Wlaz³em na allegro i szukam sprê¿ynki. Jest kilka ³adnych i dosyæ tanio ale nie wiem jakie sprê¿yny pasuj± do 740i. Mam auto z 95 r. Bêdzie pasowaæ z tego samego modelu silnika ale z 97 r ? Albo z tego samego roku ale 3,5 l a nie 4,0 ? Jak to jest ?
witam nie wiem czemu ale moje pW do Ciebie nie dotar³o..nawet nie jest w wys³±nych...mam sprêzyny - kupi³em do siebie (740i 96rok) w zesz³ym roku nowe i mia³em je tylko 3 miesiace wiec to nówki...napisz na PW czy jeste¶ zainteresowany
Przy awarii auta je¿eli jeste¶ w stanie jechaæ mo¿esz to zasygnalizowaæ innym ¿eby siê nie czepiali ¿e jedziêsz 5/h, wystawiaj±c trójk±t za tyln± szybê i wszystko jasne. :)Cytat:
Zamieszczone przez Individual23
Tylko ¿e moja tylna szyba jest czarna jak smo³a :P Podejrzewam ¿e nikt by nie zobaczy³ tego trójk±ta....Mo¿e macie jakie¶ inne rozwi±zania zasygnalizowania awarii w takim przypadku ?
Mo¿esz go oprzeæ na zderzaku mocuj±c do tablicy rejestracyjnej, podk³adaj±c uprzednio szmatkê ¿eby nie porysowaæ zderzaka.
Cokolwiek zrobisz ¿eby trójk±t by³ widoczny z ty³u, bêdzie dobrze, mo¿esz go nawet postawiæ na dachu :D
Przyklejê go nastêpnym razem na kropelkê do zderzaka ;)
Jak z tymi sprê¿ynami jest? Muszê szukaæ z tej samej wersji silnikowej ? Rocznik ma znaczenie czy wszystkie sprê¿yny s± jednakowe?
ETK przy doborze sprê¿yn wymaga okre¶lenia wielu parametrów. Z moich obserwacji wynika jednak, ¿e zamontowanie sprê¿yn od innej wersji silnikowej nie wp³ynie na wygl±d auta. Ró¿nice s± naprawdê znikome. Mo¿esz poszukaæ na koñcówce sprê¿yny numeru. Wtedy bêdziesz mia³ pewno¶æ zamontowania tego, co powinno byæ.
sprê¿yny masz trzy posty wy¿ej...
//edit// cztery ;D
Widocznie masz s³abszy amor lub du¿o ciê¿szy silnik mi a¿ tak strasznie nie usiad³ :) max 2-3cm i te¿ pêk³a na pó³ ;DCytat:
Zamieszczone przez Individual23
Je¿eli chodzi o wymianê to zerknij na ceny ori bo strasznie drogie nie s±, mo¿e siê okazaæ, ¿e ceny s± mniej wiêcej takie jak za Monroe czy tej rangi producentów i poni¿ej tej jako¶ci bym nie schodzi³ na Twoim miejscu. Albo dawaj go na dó³ :) ja po³o¿y³em przód parê cm i mo¿e straci³em trochê komfortu ale niunia teraz wygl±da zaje...