-
;(
no trochę jeżdżę :? ale nie wiele
będę to badał i zdawał relacje w miarę możliwości czasowych,
których ostatnio brak :sad: (przeszedłem na międzynarodówkę; truckiem jeżdżę)
[tak abstra***ąc to zastanawiam się co się bardziej opłaca, wymiana silnika, czy ewentualny remont głowic)
-
Zależy od tego w jakim stanie masz silnik. Jeżeli do tej pory chodził dobrze, nie bierze oleju i nie było z nim problemów, to nie ma co myśleć o wymianie. Jeżeli nie brał oleju i nie był przegrzany, to nie myśl też o remoncie głowic. Wymieniasz uszczelki, do tego nowe śruby, uszczelki do rozrządu, uszczelki od dekli na silikon (założysz nowe a i tak zaraz ciekną). Jesteś zawodowym kierowcą to zrobisz to sam w garażu. Potrzeba tylko trochę literatury, głowę na karku i klucz dynamometryczny. Jeżeli będziesz potrzebował to mam chyba książkę (pdf) w stylu Adama Słodowego - zrób to sam, tyle że w angielskiej mowie, mogę Ci udostępnić na jakimś serwerze.
Uszczelki nie są takie drogie, myślę że całość z własną robotą zamknie się do 1 tysiąca PLN. Bo jeszcze dojdzie nowy olej i filtr, płyn chłodniczy (koncentrat BMW 46 zł za 1l), warto też przy okazji miskę olejową zrzucić i zrobić przegląd.
Na razie nie myśl o tym - zrobisz test to będziemy myśleć dalej. Być może uszczelki będą ok, a problem będzie gdzie indziej.
W każdym razie lepiej z tym nie jeździć. Jeżeli płyn idzie do silnika, to sam wiesz jakiego bajzlu może narobić.
Na spokojnie opanujesz temat i będzie Pan zadowolony :D