czyli twierdzicie że akumulator pada.... orientujecie się czy mam jakieś szanse w aso na wymianę akumulatora? czy to ewidentnie moja wina i muszę kupić nowy?
Wersja do druku
czyli twierdzicie że akumulator pada.... orientujecie się czy mam jakieś szanse w aso na wymianę akumulatora? czy to ewidentnie moja wina i muszę kupić nowy?
Próbować zawsze możesz.... Najwyżej nie uwzględnią reklamacji.
To już nie te czasy kolego ! ( inna technologia - cieńsze płyty przez UE, ochrona środowiska, światła mijania 24H i co najważniejsze napędzanie rynku ) Jeśli prawidłowo będzie użytkowany akumulator (dobre ładowanie, brak wyładowanie do tzw "zgonu" itd ) to tak z doświadczenia około 5 lat pohula, a że w Twoim wypadku mało używasz auta to wystąpiło "Brązowe zabarwienie elektrolitu" i gwarancja (jeśli taką posiadasz) - Nie uwzględniona z przyczyn złego użytkowania. To tak po skrócie - wiem coś o tym. :]Cytat:
Zamieszczone przez mogewszystko
Tak jak mowi ArekLand, dzis robia wszystko po chinsku tylko dla kasy. Jakbys jezdzil 7 lat na jednym AKU to bys doprowadzil firmy produkujace do bankructwa ;)
czyli jakie powinno być ładowanie na full obciążeniu elektryki? może mam coś z alternatorem? nie chce 'zajechać' następnego akumulatora :)Cytat:
Zamieszczone przez coboss
Wolałbym aby się wypowiedzieli elektrycy ale po to jest zamontowany regulator napięcia abyś miał napięcie powyżej 14V najlepiej w granicach 14,2V, 13,6V to marginalne poniżej tej wartości uznaje się ładowanie za zbyt słabym aby naładowało akumulator. Zmierz jeszcze raz ładowanie na ciut podniesionych obrotach przy pełnym obciążeniu. Według mnie tak czy owak 13,6V na biegu jałowym przy włączonych światłach i np. radiu czy nawigacji jest za niskie.
obciążenie to było mierzone na załączonych światłach + dmuchawa full + ogrzewanie tylnej szyby, oczywiście na wolnych obrotach silnika, po dodaniu gazu na pewno by wynik był wyższy.Cytat:
Napięcie przy takim obciążeniu:Cytat:
Nie jest za niskie.Cytat:
Zamieszczone przez mogewszystko
Taka jedna uwaga. Ładowanie mierzy się przy włączonym jakimś odbiorniku(często wykorzystuje się światła do tego) i powyżej jakiś obrotów. Nie wiem jakie obroty podaje BMW, ale opel podaje 2500-3000obr. Wtedy wynik jest miarodajny, bo alternator ma pełną wydajność prądową.
koledzy podpowie mi ktoś ile kosztuje w ASO akumulator do 728i 110Ah ?? (jestem aktualnie za granicą) :cool:
Poszukaj na Allegro oryginalnych akumulatorów, jeszcze z rok temu kosztowały ok 600zł w technologi AGM i takie Ci polecam.