Zamieszczone przez artek_was
Witam. Pare tygodni temu też miałem ten dylemat, czy remontować czy wymieniać M62B44 TU. Sprawa sam sie rozwiąże ja zdejmiesz głowice. Cylindry w tym silniku sie lubią zacierać.
Co do sprawnosci Vanosów to bujda z tym spawdzaniem. Można jedynie sprawdzić ich zakres działania a nie kondycje nastawnika. Tylko ze przy przestwaionym rozrządzie
nic komp nie pokarze dobrego. A slizgi sie czesto sypią. Ale mam dla ciebie dobrą wiadomość . Da sie wstawić stary M62. Ja tak zrobiłem i auto smiga. Potrzebne jest troche patentu i duzo odwagi ale sie opłaca. Dobry motor z Vanosem kosztuje 5-6000PLN i nie ma wyboru. Bierzesz co jest. Masz wtedy orginał. Stary M62 to koszt od 2000PLN . Różnica jest. Póżniej troche komplikacji przy sprzedaży takiego auta. Decyzja należy do ciebie. Alternatywą jest wstawienie M62B35 TU . Troche słabszy ale i tańszy. Wszystko sprawa kosztów. Jak coś to mam głowice kompletne do M62B44 TU. A bo bym zapomniał, jak by doszło do remontu silnika, bo moze to tylko uszczelka, to do ustawinia rozrządu nie potrzebne są blokady. Dobry mechaik powinien to ogarąć. Robiłem taki rozrząd sam.
Poczytaj troche w necie, przejrzyj dokumentacje na REALOEM. Bedziesz wiedział co i jak.
Mam równierz sam Vanos luzem jak coś. Pozdrawiam i powodzenia