W MTU ubezpieczam samochód ojca mimo, że nie jestem jego właścicielem.Cytat:
Zamieszczone przez SOJA
Wersja do druku
W MTU ubezpieczam samochód ojca mimo, że nie jestem jego właścicielem.Cytat:
Zamieszczone przez SOJA
Co znaczy że ubezpieczasz? Fizycznie płacisz za polisę?Cytat:
Zamieszczone przez coboss
I o jakim ubezpieczeniu mowa (OC czy AC)?
Właścicielem jest Twój ojciec, czy np. jego firma?
On jest właścicielem i osobą fizyczną. I ja jestem ubezpieczającym a więc teoretycznie ja płacę. Możliwe, że stało się tak bo:
1. Kiedyś byłem współwłaścicielem.
2. Umowa OC była przedłużana automatycznie
Nie wiem dla czego tak jest, w sumie wypisałem się jako współwłaściciel i oni o tym wiedzieli bo zrobiłem to po to aby nie mieć zwyżki za wiek (+50%)
W tedy miałem już swoje auto więc współwłaścicielem został ojciec (dla zniżek) a z jego auta zrezygnowałem bo po co płacić przy 2 polisach te +50%
Sam byłem zdziwiony, że jestem ubezpieczającym. Z braku czasu to ja szedłem ubezpieczyć jego auto nawet nie wiedziałem, że będę widniał jako ubezpieczający w gruncie rzeczy chciałem zapłacić jemu za jego polisę ale tak MTU zrobiło nie wnikałem za co i po co, martwiłbym się gdyby mi ojciec powiedział, że nie zapłaci ;D
To ja wyjaśnię, z odwołaniem do poprzedniej mojej wypowiedzi.
Przy części ubezpieczeń (nie przy każdym oczywiście) ubezpieczający nie musi być ubezpieczonym.
Ubezpieczający (u mnie jest tak przy OC - żona jest w tej kadencji ubezpieczającym mojej 7er, mimo że nawet nie jest współwłaścicielem).
Tak więc możesz kupić oc na kogoś, mimo że nie jesteś współwłaściciele - w tym przypadku nie jesteś ubezpieczonym (tylko ubezpieczającym) i zniżki/zwyżki do polisy nie liczą się Twoje, tylko ubezpieczonego.
@coboss - w przypadku współwłaściciela, obaj współwłaściciele są ubezpieczonymi, w pakiecie 50%/50%, a Twoje zwyżki za wiek nie mają znaczenia - do polisy uwzględnia się na korzyść klienta osobę z większymi zniżkami (lub mniejszymi zwyżkami).
Więc jako młodsza osoba nic na tym nie tracisz, a tu w twoim przypadku to byś miał pod ochroną zniżkową ojca naliczane zniżki.
Różnica tylko w przypadku stłuczki z winy któregoś z was - obaj byście stracili zniżki.
czyli idzie coś takiego zrobić ??
No nie jest tak.Cytat:
Zamieszczone przez Hubertus7er
Ojciec ma 60% zniżek więc najpierw obliczają polisę -60% a później ze względu na to, że ja miałem poniżej 25 lat doliczali dodatkowe +50% takie czary mary...
Dzisiaj jestem starszy i też mam komplet zniżek więc nie potrzebuje nikogo :)
I TAK I NIE ;D ;DCytat:
Zamieszczone przez SOJA
Ubezpieczyć Ci auto może ktokolwiek ale zniżki liczą się tylko właściciela lub któregoś z współwłaścicieli auta.