Słuchaj CHEMIK666, jeslki masz niecale 25k zł i dziecko w drodze to zastanow sie jak juz wczesniej ktos wspominal nad tanszym w eksploatacji pojazdem. Niech bedzie BMW ale z nizszej polki i kombi. Koszt paliwa przy 50 000 rocznie przewyzszy Twoj budzet ktory masz na samochod (i to w 10 miesiacu:) od zakupu 7) . Pamietaj ze takie E38 to fast 2T wagi i jesli bedziesz mial 2.8 motor to bedzie palil jak V8 dlatego madry kolega zdaje sie Sylwekk poleca V8 bo i wieksza frajda (jak zalezy ci na pochwalach kolegow to na pewno kopara im opadnie...) , a spalanie podobne . Ja mam stary model M60B40 nie 4.4 tylko ten przed 96 i spalanie to od 9-17l/100 przy czym trasa + miasto jesli chodzi o gorną granice . 9 L/100 to na prawde ECO drive:) tak 100-120 :) autostradą. Ja po zakupie mojej E38 musialem w nia wpakowac prawie 10 000 na przestrzeni ok 2 lat, ale licze wszystkie koszty razem z ubezpieczeniami (bez AC :) ), felgi za ok 2,5 i wiele, wiele czesci eksploatacyjnych i czynności uspawniających jak wlasnie czesto zdychające DSP (wrazliwe na wilgoć i wstrząsy) - bez paliwa oczywiście. Ten samochod ma duzo elektroniki, duzo roznych podwyzszających komfort urządzeń, ktore kiedys muszą sie zepsuc. E38 to jest wypas, jesli nie bedziesz pakowal w nia pieniedzy to bedzie to nedza, na ktora nie bedziesz mogl patrzec, chyba ze masz to gdzies i interesuje Cie tylko to co mowią inni - a ktorzy nie wiedzą jakie problemy trapia Twoją maszyne. Bardzo durzo częsci jest dostepnych z 2 reki jednak jak padnie Tobie przekadnia kierownicza to albo dasz 6k zł za nową albo 2 k za profesjonalna regeneracje (jak Cie nikt nie oszuka) , albo 300 zł za taką samo do niczego jak twoja - używke :) Co do zawieszenia to wiem jedno: NIVO jak sie spieprzy to faktycznie jest masakra ale jak masz S EDC to rozowo nie jest w wypadku zakupu nowego amora ale chodzi o to ze w amotryzatorze jest taka tasma , ktora jak sie przerwie to amor jest do smieci - dlatego nie nalezy sie bawic tym systemem tylko uzywac na autostradach i to nie w Polsce tylko gdzies indziej:))) Jesli poza Polske jezdzić nie bedziesz to jest to Ci to potrzebne jak psu w d. zeby... Co do silnika diesla to polecam 4.0 V8 jesli jestes w stanie zaufac poprzedniemu wlascicielowi ze dobrze poslugiwal sie swoim samochodem...wiesz o czym pisze. Na koniec napisze tylko jedno , im mniej chcesz wydac tym starszy woz kupisz . Pamietaj szczegolnie w niemczech : NIE KUPISZ auta w dobrym stanie za smieszne pieniądze - to bedzie zawsze jakis ukryty mankament - no chyba ze bedziesz mial wszystko w igle z ksiazkami serwisowymi tip-top do konca i cena za 740d z 2000 6tys E to bierz :) ale to nie mozliwe. POamietaj o sprawdzeniu wszystkiego co auto ma na pokladzie - czesto nie wszystko dziala a to jest podstawa negocjacji ceny i zadowolenia z uzytkowania. Zycze powodzenia i obyc dołączył do klubu SZCZESLIWYCH posiadaczy BMW:)