widziałem całkiem odwrotne dane :cool:Cytat:
Zamieszczone przez xsilver
http://pl.wikipedia.org/wiki/BMW_E32
zwróć uwagę na Nm i obroty silnika do uzyskania całkowitej mocy :)
Wersja do druku
widziałem całkiem odwrotne dane :cool:Cytat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/BMW_E32
zwróć uwagę na Nm i obroty silnika do uzyskania całkowitej mocy :)
Bo to są dane fabryczne ( te w wikipedii) - w teście Autobildu wyszło na odwrót ... Jednak to taka róźnica, że żadna
Zobacz na dane elastyczności - różnica wyraźna i jednoznaczna ...
Myślę,że dane z brukowców typu Autobild,Motor itp. są jeszcze mniej wiarygodne.Producent przeprowadza testy bardzo szczegółowo i w tych samych warunkach dla każdego modelu.Cytat:
Pewnie - do 735 wpakowali 4 turasów, żeby pogrążyć R6 :razz: Gdyby to m30 było lepsze to testy by się uwiarygodniły zdecydowanie....
Producenci przeprowadzają testy bardzo dokładnie - szczególnie jeżeli chodzi o spalanie - tak dokładnie , że jeszcze żaden samochód nie pali tyle co podaje producent ...
Raczej nie wierze,żeby pseudoinżynierowie z Autobilda brali pod uwagę siłę wiatru,nachylenie drogi,warunki pogodowe(słońce,deszcz),ciśnienie w oponach itp.oni poprostu wsiadają w auto i cisną pedał gazu do końca stąd te rozbierzności.Więc czytając tego typu brukowce można się jedynie pośmiać,gdyż z prawdą mają niewiele wspólnego.Jeśli chodzi o spalanie to się zgadza,ale testy są przeprowadzane dla nowego auta,samochód z przebiegiem 200 czy 500tyś km(nie mam na myśli tylko e32),nie będzie spalał tyle co nowy z wiadomych powodów.
Nawet nowe samochody rzadko kiedy palą tyle co podaje producent ...
Ale mniejsza z tym .
Temat raczej chyli się ku końcowi - każdy kupi to co woli.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w zakupach.
Cytat:
Zamieszczone przez mlodygniewny78
Tutaj kolega napisał,ze spalanie jest mniejsze przy ostrej jeżdzie,nic nie mowił o ekonomicznej
Spalanie jest mniejsze przy dynamicznej jeździe w czym bo nie rozumiem - m30 ?
Otóż to. Zawsze polecam jazdę próbnąCytat:
I tu równiez się potwierdza, że dane testowe nijak się nie maja do rzeczywistości. Przykład?Cytat:
Na salonie stoi X5 (E70) 3.0 sd. Niektórzy wiedzą co to za silnik. Na drzwiach dumny napis: combination fuel consumption - 8,3 l/100km
A na zegarach? 14.1 l/100km!!!!
Rozumiem, że to wóz testowy i każdy go gniecie bo fajny silnik, ale nawet najoszczędniejsi nie schodzą poniżej 10-ciu na setkę :/
Ci co jeżdżą dieslami wiedzą, że jest nieco inaczej niz z PB. Diesel nie spali o wiele więcej i o wiele mniej niż zwykle - niezależnie od kierowcy. Inaczej się to ma w benzynie :cool:
tak kolega napisał i ja tez sie do tego podpinam,mowa o dynamicznej jezdzie,bo przy ekonomicznej to v8 mniej pali