-
No niestety - na pewnych rzeczach nie da się oszczędzić ... Ja też kupowałem jakiś czas temu i niestety też tani nie był...
Ja kupiłem banner ( 88ah - sprowadzali mi na zamówienie)- mam z tą firmą bardzo dobre doświadczenia - wg mnie jest lepsza od boscha ...
Na pocieszenie mogę powiedzieć, że kolega kupił do e32 aku 100ah Boscha - zapłacił w sumie jakieś nieduże pieniądze - ja go pytam jak to zrobił ze za taki nietypowy aku zapłacił tak mało - a on mowi - jaki nietypowy - zwykła 100ah - podniosł siedzenie i faktycznie wsadził tam zwykły aku tylko nie zalożył tej osłony plastikowej - jezdził tak z tym cały czas i nic się nie działo . Tylko on miał zwykła kanape ( nie elektryczną )
-
Niestety do elektrycznej nie ma szans czegoś takiego wcisnąć, chyba, że jeździłbym całyczas z rozsuniętą maksymalnie.
A co powiesz na temat baterii firmy VARTA? Są dość pojemne (nawet 95Ah) i stosunkowo tanie.
-
Nie wiem . nie używałem ... Ale to raczej dobre aku - bo varta robi firmowe akumulatory np dla mercedesa .\
PS - czegos nie rozumiem - nie dasz rady zmienic aku w garażu ? ja też mam wąsko - ale otwieram drzwi tyle ile mogę , wrzucam aku i potem sam się do tyłu ładuję i robię operację .
-
Wymiana samego aku to nie byłby wielki problem, bo faktycznie mógłbym to zrobić ze środka. Niestety popełniłem błąd i dokręciłem taką ząbkowaną czarną "prowadnicę" i to jej nie mogę odkręcić. Nie jestem najszczuplejszy, a z prawej strony zostawiam tylko min. miejsca (2xlusterko), aby w miarę wygodnie wysiadać. W taką lukę się nie wcisnę, aby to odkręcić, a ze środka nie ma opcji.
-
Ok, czyli masz E32 750 :] Niestety, z kim nie rozmawiam identyczny problem się pojawia. U mnie również pożera prąd (raczej alarm) i jeśli auto zostawiam na więcej niż 2-3 dni to odłączam akumulator... ręcznie.
Jeżeli wykombinujesz jakiś zgrabny sposób na odcięcie zasilania - główny wyłącznik masy - to ja chętnie go u siebie zaaplikuję - bo nie bawi mnie ciągłe podnoszenie kanapy. Radia nie używam wcale, lubię posłuchać V12 :)
U siebie mam aku - 88Ah, wg podręcznika ma być dla 750 - 86Ah + z tyłu aku 25Ah. Pamiętaj że bateria nie może być zbyt duża! (będzie problem z jej naładowaniem w efekcie czego zacznie się rozładowywać częściej niż będziesz ją ładował)
-
to nieprawda że każde 750 zżera prąd, macie obaj jakiś problem z elektryką...
moją 750 można było zostawić na miesiąc i na baterii nie robiło to większego wrażenia, u Banola w 750iL są elektyrczne kanapy, fotele, roleta, generalnie wszystko - auto stoi ze 4 tygodnie po czym zapala od strzała?
-
U mnie bateria wytrzymywała pierwotnie max 2 dni. Usunąłem problem z radiem i klamkami i wytrzymywała tak 16 - 20 dni. Raz wymagała doładowania akumulatora po takim postoju, bo ledwo zakręciła. Kupiłem sobie taką ładowarkę z funkcją podtrzymania naładowania baterii i dopiero wtedy mi akumulator padł - teraz już się nie chce naładować.
Ile powinno wynosić u mnie zużycie prądu tak około 40 min po wyłączeniu wszystkiego w aucie?
Czy miał ktoś do czynienia z akumulatorami VARTA - chyba taki nabędę, więc zbieram opinie.
-
a ja nie mam elektrycznych kanap , rolet i innego szitu - a i tak mam spory pobór...
prąd zjada oryginalny alarm - który jest połączony z innym alarmem i nie mogę go wypiąć bo nie działa mi domykanie szyba ani dachu...
co nie zmiania faktu ze w zime moze stać 3 tyg i pali bez problemu.
-
Yo. Ja mam u siebie Varte i uwierz mi ten akumulator to dopiero dostawał w przysłowiową kobiecą część ciała :D. Pierwsze pół roku co tydzień był ładowany od zera zanim opanowałem usterkę. Jeżeli mam ci polecić Varte to robię to z czystym sumieniem. I zainwestuj w jakąś droższą wersję bo na pewno ci się to odwdzięczy. Jak dobrze kojarzę to u mnie jest Varta BLUE dynamic.
-
Decyzja podjęta - jutro jadę po Vartę. Chyba zdecyduję się na założenie tego odcięcia, tylko chciałbym wiedzieć, czy jeśli mam drugi akumulator w bagażniku, to muszę zakładać także odcięcie masy dla tego drugiego aku?