faktycznie 4l nie taka roznica jak pisza na mojej www, to chyba zastanowie sie miedzy 3,5l a 4.X.
Wersja do druku
faktycznie 4l nie taka roznica jak pisza na mojej www, to chyba zastanowie sie miedzy 3,5l a 4.X.
Widze że jesteś z Wrocka a we Wrocku jest chyba większość jeśli nie cała gama silników e38. Podjedź na jakiś spot, pooglądaj, pogadaj, na pewno będziesz mógł załapać się na przejażdżkę i wtedy będziesz miał właściwy pogląd na sprawe ;)
I tak też będę musiał zrobić :)
Dokładnie, we Wrocku jest spora grupa 7er więc jak tylko będzie jakis spot to podjedź i pogadaj. Poza tym u nas na forum jest temat dotyczący wyników spalania i ma ładnych kilka stron, więc tam też się sporo dowiesz. A co do silników, to jak już wcześniej wspomniano (a ja moge tylko potwierdzić) 728 wcale nie jest takim mułem jak niektórzy twierdzą i w zupełności wystarcza do sprawnego, a jak trzeba to i dynamicznego przemieszczania się. A przy Twoich przebiegach (ja też robię w granicach 10 tyś rocznie) wielkość silnika nie ma takiego dużego znaczenia jeśli chodzi o spalanie (dla tego wziąłem V12 :D ). Znaczenie natomiast mają koszta serwisowania, które przy silnikach V8 nie są jeszcze takie złe, natomist w V12 no cóż, tanio nie jest :P Ale coś za coś. Tak więc śmialo możesz rozglądać się za czymś większym niż 2.8. I przebieg nie jest tu ważny, tylko stan techniczny. Nie ma się co oszukiwać, E38 z pierwszych lat produkcji nie mają 150 tyś przelotu. Forumowe wyjątki potwierdzają tylko tą regułę. Ja bym wolał kupić zadbane i sprawdzone 400tyś niż coś co niby ma 200, a po 3 miesiącach zostawisz w serwisie 8 tyś. A jak znajdziesz coś, co Cie interesuje to wklejaj linki do aukcji, na pewno pomożemy ocenić auto, a jak dobrze trafisz to może będzie ktoś w okolicy, kto sprawdzi wózek.
a jak sie uprzesz strasznie na 2,8 w manualu to mozesz podjechac i pojezdzic moja masz do mnie 200 km wiec nie az taki kawal
Na moje 3.5 litra to uniwwrsalny silnik a spalanie 13,5l do 200km/h
Według mnie, również może być, ale zawsze będzie ciąg do 5,4l ;DCytat:
Zamieszczone przez kataniarz
powiem Ci że 72.8 daje rade :)Cytat:
Zamieszczone przez MiNos
http://images42.fotosik.pl/43/b476eacbb405838fm.jpg
ale jakoś w manualu go nie widze :)
pozdrawiam
Polecam 2.8 dobry ekonomiczny silnik niskie koszty ewentualnych napraw a sam silnik właściwie praktycznie bezawaryjny komfort jazdy taki sam jak w 5.4 (może poza przyspieszeniem ) więc po co przepłacać , no i oczywiście tylko w automacie . pozdro
hah :) lubie zmieniac biegi :D ale widze ze wiekszosc pojazdow w automacie jest. No nic będę szukałczegoś fajnego i jak już upatrzę zasięgę waszej opini :)
Jeszcze raz dziękuję za porady. :)
PS. Jak moge przeglądać ogłoszenia tu na forum? Teraz mam chyba za mało postów.