Wspomaganie ciekło?
Wersja do druku
Też, ale głownie zabawa jest z kompleksowym ogarnięciem motoru.
W 2.8 jest 5hp18. Zmieniałem u siebie 2x statycznie. Za każdym razem zeszło 5l oleju i tyle samo zostało wlane. Tak więc poszły 2 bańki po 5. Ja zalałem olej Millersa DM. Płaciłem coś koło 140 zł za 5l. Po wymianie skrzynia chodzi zdecydowanie lepiej więc nie ma się co zastanawiać tylko trzeba wymieniać ;)
nie tylko w 2.8, jest tez w m60b30 i chyba jeszcze w tds. ja mialem przejechane 330 tys. jak kupilem swoja e38 i olej wymieniłem. Po spuszczeniu tych glutów, ktore wyglądały jak smoła zrobiłem juz 42 tys km i nic sie nie stalo ze skrzynia. Nie odczulem różnicy w zmianie biegów, ptacuje płynnie i bez szarpnieć. ja mam 5hp18 z czarna tabliczka wtedy wlewa sie dexron III. mozna kupic olej np elfmatic g3 kosztuje 22 zł 1l
Jaki jest realny koszt usługi wymiany oleju w E38 750? Mam zieloną naklejkę.
Jeśli robisz to sam to policz koszt filtra z uszczelką ok 100zł i ok 7 l oleju po ok 25zł.
Ja sobie taką operację zafundowałem 3 razy i jestem zadowolony. Na koniec dolałem Militec-1 i nie odczułem negatywnych skutków.
Bartos ma rację. Dodam od siebie - jeśli masz warunki, to spokojnie ogarniesz to sam i kilka złotówek zostaje w kieszeni. A i wiesz co jak zrobiłeś bo z autopsji wiem, że zdarzają się przypadki że ktoś nieogarnięty wymienia olej i ma w d...e temperaturę i dolewa na rozgrzanej skrzyni a po ostygnięciu okazuje się że brakuje kliku litrów i po pewnym czasie skrzynia się przegrzewa i często jak to niektórzy mówią "padła po wymianie - nie wymieniać oleju".
A co do dodatku Militec-1 - ile czasu już jeździsz po wlaniu specyfiku?
Warunki mam.
Rozumiem, ze bez komputera się nie obejdzie?Chodzi mi o sprawdzenie temperatury oleju w skrzyni.