-
Zaryzykowa³em i odpali³em j± dzisiaj.
¯adnych b³êdów na INPIE. Odpala, odkurzacz dzia³a jednak s³yszê, ¿e silnik chodzi lekko nierówno. Przede wszystkim s³ychaæ to przy wydechu. Nie jako¶ tragicznie ale s³ychaæ delikatn± nierówno¶æ. Mo¿liwe, ¿e w³a¶nie pokaza³ klasê i ¿yje ale co¶ nadal jest ¼le przy pierwszym cylindrze. Wg INPY dalej mam Laufunruhe na pierwszym cylindrze oraz delikatn± na siódmym (pewnie przez problemy przeciwstawnego pierwszego). Z wydechu wydobywa siê bia³y dym i w ci±gu kilku minut pracy przepali³a 5 litrów p³ynu który wlewa³em do zbiorniczka. Ju¿ jadê za³atwiaæ innego mechanika.
Spokojnie mechanik to rodzina i wie, ¿e bêdzie musia³ zap³aciæ. Sam to zaproponowa³.
-
Jeszcze nie wie ile go to bêdzie kosztowa³o :)
-
Dobra, nie róbmy z tego afery, przerzuci motor ca³y i z bañki. Te silniki w naprawdê niskim przebiegu mo¿na dostaæ w okolicach 3, 4k z Niemiec, a s± w stosunku do polskiego szrotu M73 je¿d¿±cego po drogach w stanie idealnym.
-
Czyli w ogóle nie podejmowaæ siê naprawy i od razu szukaæ silnika?
Sprawdzi³em ceny, od 700 euro siê zaczynaj± i za 1500 euro jest ³adny z niskim przebiegiem. S± te¿ po kompletnej renowacji za 4000euro. Wygl±da na to, ¿e wymiana wyjdzie taniej.
-
na ebay.de sprawdzacie? te silniki ?
ale do polifta trzeba polift, bo przelifta i tak trzeba przezbrajac... bo sie roznia troche, chociazby w ukladzie chlodzenia, kanal wodny w polifcie jest z wyjsciem dodatkowym
chyba na alternator chociazby, inne uklady wtryskowe sa
-
Ebay-Kleinanzeige. Nie ma problemu z dobraniem silnika, numery siê zgadzaj±. Nie zdecyduje siê na dziwny silnik który siedzia³ w E36 lub E34 do upalania.
Wycena z http://bmw-garage.pl/ czyli u tutejszego Administratora to 7000z³ z czê¶ciami. Zaznaczam, ¿e to wycena na oko przez telefon.
-
Mo¿liwe ¿e g³owice diabli wziêli. Opcje s± dwie kupno u¿ywanego silnika w ciemno lub zrzucenie g³owic i podpatrzenie do serca potwora co mu dolega ta pierwsza opcja nic ciê nie kosztuje poza prac± silnik mo¿esz zawsze kupiæ mo¿e tylko siê skoñczy na wymianie uszczelki pod g³owica ewentualnie zrobisz sobie piêkny stolik z bloku. Bierz auto do kogo¶ kto siedzi w silnikach i do dzie³a. Po¿eranie 5kitrow p³ynu przez silnik to nie jest co¶ normalnego. Kopci w³a¶nie bo spa³a glikol. Uszczelka lub przez pêkniêcie w g³owicy p³yn dostaje siê do komory spalania lub bezpo¶rednio do wydechu. Pozdrawiam i 3mam kciuki za twoja maszynê.
-
skoro tyle zre plynu, i po tym jak zasysal na samym poczatku
to tam padla nie tylko uszczelka, raczej mozna zalozyc ze glowice sa pekniete
to popularne dosyc i to bez palenia takich ilosci plynu
lepiej kupic od razu silnik niz sie babrac, ale te silniki sa problematyczne, wiec musisz liczyc na szczescie ze nowy bedzie ok
ja np kupilem uzywany silnik za trojke, i mial pekniete glowice wiec musialem i tak szukac nowych
a jako ze go rozebralem przed zalozeniem zeby nie robic 3x tej samej roboty, to gwarancja mnie nie obowiazywala, gwarancja byla na silnik nie rozebrany :)
generlanie powodzenia z tym autem ci zycze, v12 potrafi zirytowac :)
-
Kriss88, Franco750, dziêkujê. Postawiê j± na nogi, nale¿y jej siê :)