pierwszy serwis po kupnie m62b35 zalałem Castrola 10w60 ;)
nawet do m43b19tu lałem 10w60 hehe
ttrol jak juz pisalem wczesniej smok jest czysty ponieważ okolo rok temu zmienialem rozrząd i pompe oleju wiec tam jest wszystko ok i juz od tamtej pory i duzo wczesniej sie palila ta kontrolka a dokładniej mrugała delikatnie czasami wiec nawet gdyby faktycznie nie bylo cisnienia lub bylo za niskie przez ten rok juz dawno byloby po silniku ... ,, ,, kolega z forum tez posiada 740d e38 i ma ten sam problem ,, postanowił zalać olej castrol 10w40 i od tamtej pory kontrolka zapaliła mu sie tylko raz ,,, nie pamietam dokladnie ile mialem cisnienia przhy pomiarze ale pamietam ze było dobre ..
MAGIELBMW740D Sprawdziłem na mojej obecnie bańce i jest tak jak podałem. Pewnie się specyfikacje nie dawno zmieniły.
(w zależności od bazy serii ,co nie oznacza że ta seria jest gorsza) .
Pierwsza litera za API to zawsze albo S albo C.
S = oleje do silników benzynowych
C = oleje do silników Diesla
Druga litera to klasa (jakość) oleju, czym wyższa to lepiej.
Ale tym się zbytnio nie przejmuj będzie dobrze ,zalewaj i zdaj relacje...dziś jest taka specyfikacja za rok jest inna a olej leje się ten sam :apple: a nikt zbytnio nie patrzy na te literki :eagerness:
Edit. Choć '' SM '' jak znalazłeś jest lepsza od '' SC ''
Ok w takim razie jutro jade po olej i moze w tym tygodniu mi mechanik zmieni ten olej :) odezwe sie pzdr
Witam ponownie ,,, Po pierwsze chcialbym podziekowac wszystkim którzy mi pomogli w rozwiązaniu zagadki migającej kontrolki oleju w mojej e38 740D a szczegolnie bawarczyk88i. Zalałem ten magiczny olej shell helix ultra racing 10w60 i problem kontrolki w koncu zniknął tzn jeżdżę dopiero na nim tydzien i wyjezdzilem ponad bak paliwa wiec moze za wczesnie nie ma co sie cieszyć w każdym razie do tej pory ani razu sie nie zapaliła ... Jesli cos sie zmieni od razu bede pisał bo forum jak to zazwyczaj bywa w moim przypadku pomaga mi bardziej jak mechanicy ;-)
Dla diesla ten olej to katorga do jazdy po mieście np, chyba ze robisz bardzo długie trasy, w takich temp jakie mamy teraz, pomyślałbym nad japońskim olejem eneos sustina 0w50 nie jest hydrokrakiem, ma niezłe parametry, tylko jego cena nokautuje... albo coś 5w50. Ja w tym roku przechodzę z Elf 5w50 na Total 0w40, bo dużo jeżdżę krótki odcinki typu pare km i nie chce męczyć silnika zbyt wysoka lepkością.. patrzyłem na ten olej, ma niezłą temp. płynięcia, ale myśle że to przesada, i tu optymalnym wyborem byłby 5w50. Tak czy inaczej wszystko lepsze od 5w30, bo to był olej niskooporowy czyli po prostu siki do takiego silnika, a w upały czy jakieś dalsze trasy z wyższymi prędkościami możesz być spokojny
Temat olejów to temat rzeka. Można by gadać w nieskończoność. Najlepszy olej to taki który jest regularnie zmieniany. Jak koledze pomógł 10w60 to bardzo dobrze. Ja mam kumpli co jeżdżą różnymi furami na 10w40 ,rąbią kilometry,zmieniają olej i silniki chodzą jak złoto. Dodam ,że są też w tej grupie silniki Pb z turbo i też wszystko ok.
Nie mówię ,żeby lać jakieś taniochy z tesko ale motula,valvoline i zmieniać co 10-12 kkm i bedzie miód malina.
@Darekbb ja nie wiem jaki ty masz przebieg w twojej bejcy ale uważam ,że 0w40 temu silnikowi to tylko zaszkodzić może (obym sie mylił)
dlaczego? co proponujesz? ja zamierzam zmienić po 8-9 tyś, teraz jest ~~5 700 km od poprzedniej wymiany wiec jeszcze z pół roku, a nie bierze ani grama... przebieg niby 335 000 km...
W instrukcji widnieje że oleje dopuszczalne to 0w i 5w z indeksem letnim 30 40 lub 50...
oraz że oleje 10w nie nadają się poniżej -15°C, co kłóci się trochę z tym 10w60 bo on ma temperaturę płynięcia niższa niż np elfy 5w40 5w50 czy 0w40...
Zalałbym 5w40 albo 10w40 Valvoline maxlife chyba ,że katujesz silnik to zostan przy tym 5w50. 0w40 to siki ,nie oszukujmy się . To fantastyczny olej do twojego silnika ale jak miał jeszcze 100kkm ale nie teraz. Rozmawiałem kiedyś z technikiem z TOTALa i jedno co Ci mogę powiedzieć to lej olej z normą LL98 ewentualnie LL01 . Nie lej olejów z normą LL04 bo to jest tragedia. Poszukam na forum bo kiedyś to opisałem co on mi wytłumaczył i wkleje Ci linka.
EDIT:
Znalazłem. Chodziło o silnik N62 Tu masz fragment :
Technik opisał mi to w taki sposób Zakładając ,że norma na zużycie krzywki wałka,panewki czy cokolwiek co sie w silniku zużywa musi spełniać przedział od 1 do 10. W przypadku oleju z normą BMW LL01 (zawiera więcej dodatków) wynosi na tę ścieralność 2 milimikrona czy jakoś tak, a dla oleju z normą BMW LL04 wynosi 9 milimikrona ponieważ nie ma juz tych dodatków bo nie może ich mieć ze wzgledów na dpf którego w naszych benzynach i tak nie ma. Tak czy siak usłyszałem ,że oba mieszczą się w normie a wybór należy do mnie. To tak jak z mp3. Nowsza technologia nagrywania,muzyki itd tylko ,ze okrojona ta muzyka ze wszystkich stron . NNnnnnooooo ale gra. no to z tymi olejami jest tak samo.
Podsumowując Nasze motory potrzebują normę LL01 i tego poradzono mi się trzymać. To będzie najlepsze dla tych silników,aczkolwiek LL04 nie jest złe ale to już nie to co ten silnik potrzebuje.
A tu cały temat : http://7er.pl/showthread.php/30923-E...ght=total+ll01
Przeglądałem właśnie parametry i zgłupiałem, total 0w40 i 5w40 maja niemal ta sama temp płyniecia (co jest nonsensem ale nevermind) a lepkość w temp roboczej niemal ta sama. 0w40 ma LL01 a 5w40 ma 98 wieć jednak pójdzie 5w40 :) nie katuje silnika bo limuzyna do tego nie służy, choć czasem kickdown pójdzie może raz dwa razy w tygodniu :D