-
No to historii ciąg dalszy...
Dzisiaj wpiąłem się komputerem i ISTA przestała mi się łączyć w ogóle z modułem DSC (prostokąt świeci na czerwono). Próbowałem kilka razy, w tym też próba odłączenia akumulatora na pół godziny i nic nie poskutkowało lepszym działaniem.
Puściłem się na trasę, włączam tempomat, jadę sobie 120km/h, a na wyświetlaczu takie coś... https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink
Dla nie znających tego modelu, trójkąt pokazuje zaprogramowaną prędkość.
Zrzuciłem 10km/h w dół i auto zwalania o 10km/h, wrzuciłem 10km/h wyżej, to wyjeżdża wyżej...
Chyba moduł DSC powoli umiera.
-
Gdzie tu widzisz problem ?
-
Zwróć uwagę ile jadę i ile mam zaprogramowaną prędkość na blacie zegarów. Różnica jest 10km/h między jednym a drugim.
Jeszcze mała informacja co do braku komunikacji z modułem DSC - ABS działa, nic na desce się nie świeci.
Błędy zczytane z dzisiaj - patrzcie tylko na te zaznaczone na czerwono, bo reszta ma związek z tym, że ściągałem ostatnio kolektor dolotowy i wypinałem wtyczkę drzwi pasażera. Po ponowym odczycie zostały tylko te zaznaczone na czerwono: https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink
-
To może trzeba by zaczać od przepływki ?
-
Przepływka, wg kodu, ma tylko problem na biegu jałowym. Poza tym błąd występuje od początku posiadania auta, więc nie ma on związku z dolegliwościami.
-
HTN, podepnij kompa do auta przed odpaleniem, po minimum kilkugodzinnym postoju (najlepiej po nocy) i daj znać czy coś to zmieniło. U mnie były też podobne cyrki z komunikacją z DSC ale po przejechaniu jakiegoś odcinka. Nigdy jak komputer podłączałem przed uruchomieniem silnika.
-
Masz rację. Wczoraj się podpiąłem przed uruchomieniem silnika i wszystko gra - jest komunikacja. Uff, a już się wystraszyłem, że czekają mnie jakieś cyrki, bo sterownik DSC do trwałych nie należy.
-
A jakie masz ładowanie na teście 9 na zegarach? U mnie było przez pewien czas za duże i podejrzewam, że to było przyczyną problemów z komunikacją po lub w trakcie jazdy. Teraz mam 14.2- 14.3 V i jest wszystko okay, modułu DSC nie wymieniłem.
-
ale przy aku AGM powinno być większe ładowanie 14,7V-14,8V
-
Sprawdziłem. Ładownie ciut ponad 14,1V.