-
Miskę mam 6-8cm od asfaltu wiec sam możesz się domyślać jak to jest z progami.Zdjęcie które mam w podpisie jest juz trochę nie aktualne bo wprowadziłem trochę zmian w tym roku.
Zacznijmy od tego ze -30 to nie obnizenie jak "znafcy" tematu to ladnie nazywają. Haha
-
Panowie - koniec OT, bo polecą nagrody.
-
Zdjęcia e32 i fragm. e23 dokleiłem do posta na poprz. stronie (wg. wskaz. tuczi77 :yo:). Zainteresowanych tematyką napędu elektrycznego (zdj.) proszę o wyrażenie opinii aprob./dezaprobaty - rozpocznę przedmiotowy wątek w dziale E23. :clap2:-/-:nono:
-
A tak z ciekawości - z czego jest ten silnik w E23?
-
Silnik wykonałem od podstaw, od wytopu materiałów magnetycznych o żądanym składzie i wysokiej czystości (Fe+Ni+SI+Mn+Co) w Mikrohucie Dąbr. Górnicza-Strzemieszyce w 1998 roku (chyba). Magnesy neodymowe Ne+Fe+B wykonała na zam. zaprzyjazniona f-ma "AMAG" z Krakowa, blisko związana z AGH. Reszta we własnym zakresie. Jeżeli interesują Cię szczegóły i parametry, to nie jest to żadna tajemnica. Koszty wykonania wręcz niewyobrażalne... Wtedy, dziś już szlak przetarty :RpS_wink:
-
Nie jestem fachowcem w tej materii. Pytałem z czystej ciekawości laika, bo myślałem że to jakaś zaadaptowana jednostka. Tym większy szacun za pionierskie podejście i przecieranie nowych szlaków. Silnik elektryczny w aucie nadal jest ewenementem, a wsadzenie go do E23 można chyba tylko porównać z włożeniem silnika rakietowego do dyliżansu ;)
-
:RpS_lol::laugh:, dobre porównanie ! Ten dyliżans był jednak dość solidnie zrobiony, a silnik nie taki znowu rakietowy... Dzięki za wspierające słowa :smile-new:. A ciekawość to pierwszy stopień do...WIEDZY. Tesla, Edison, Faraday, Watt, Otto, Diesel i im podobni też BYLI CIEKAWI i też kiedyś byli jeszcze laikami. To ciekawość nie dawała im spać. Fachowcem czy ekspertem nikt się nie rodzi, nim się zostaje kiedyś tam w życiu, jeśli damy się poprowadzić tym niezdefiniowanym niepokojem zwanym ciekawością. Także mam szacunek dla ludzi, których bardziej absorbuje np. aerodynamika czoła pojazdu niż jego wygląd, choć ten ostatni też jest bardzo istotny i sam często idę na kompromis - a wytwórnia prawie zawsze. Dobra maszyna powinna być estetyczna. W Polsce została jeszcze garstka ludzi o doskonałym potencjale twórczym, czego dowodem jest i to Forum także. Jak myślisz, warto zacząć ten wątek o elektrycznym...?
-
Oczywiście, że warto! Zakładaj temat w dziale E23 ;)
-
Również chętnie poczytam taki temat także zakladaj :-)
-
Dzięki, ucieszyliście mnie :courage:. Obiecane tematy, ten dot. oszczędności paliwka w Naszych autkach i ten o napędzie elektrycznym, uzupełniają się nawzajem i przeplatają, więc będę gwiazdkował odnośniki. Mam nadzieję, że "będzie się działo" , zaproponuję Wam zabawę w krótkie jazdy testowo-kontrolne, nietrudne, ale pełnowartościowe, możliwe do przeprowadzenia przez każdego z Was, niezależnie od typu nadwozia i silnika. Przypuszczam, że odsłonią się tajemnice, o istnieniu których nie każdy wie a rozpoznało - zaryzykuję - niewielu. Tematy "NIE PIJ TYLE!!! KONIOKRADY, czyli AUTO NA ODWYKU" w dziale E32 oraz "ELEKTRYCZNY NAPĘD w E23 - POMARZYĆ DOBRA RZECZ..." (a spełnić sobie - jeszcze lepsza) w dziale E23 pojawią się niebawem. tuczi77 i Mateusz1109, jakby co, to będzie na Was...:yield::stung: