To jeszcze napisz u kogo w końcu byleś bo że masz do nich 5 km to mało pewnie poza Toba cokolwiek mówi
Wersja do druku
To jeszcze napisz u kogo w końcu byleś bo że masz do nich 5 km to mało pewnie poza Toba cokolwiek mówi
dzisiaj ik-serwis wczesniej m-auto
Temat można zamknąć usterka usunięta jak się męczyłem z usterką która raz była a raz nie…polecono mi wymienić olej gdyż może być złe smarowanie…po wymianie oleju okazało się że filtr jest tak jak by zassany do środka …po prostu drastycznie się skurczył – przyczyna nie znana!! Dałem nowy filtr plus olej przejechałem już ok 500 km usterki brak
No to gratuluję usunięcia usterki...ale miło by było gdybyś napisał jeszcze jakiej marki był ten felerny filtr...bo można domniemywać, że był on marnej jakości...:smug:
nie stety nie wim...był do takiego stopnia uszkodzony że mechanicy sami się zdziwili że nie widac nawet nazwy producenta a nie pamiętam jak tam wkładałem wcześniej...obecie filtr MAN
To ile ten filtr nie był wymieniany?
Nigdy?
Że był w takim stanie?
Poza tym jakoś nie chce mi się wierzyć że filtr powodował stuki słyszalne na tyle że Cię zaniepokoiło i nikt tego nie umiał zdiagnozować.
To kurcze silnik nie miał smarowania, klepały popychacze, a mechanicy zastanawiali się co zrobić? Popychacze klepią pierwsze, bo są najwyżej, ale również w tyłek dostają napinacze łańcucha rozrządu, na przykład słynny 1.8T z VW. W przypadku kiepskiego ciśnienia potrafi zrzucić łańcuch. Ten świat już zwariował po prostu, dobrze, że ja jeszcze sam ogarniam swoje auta, ale jak przyjdzie taki czas, że będę musiał na kimś polegać to może być ciężko.
Zasysanie filtru się zdarza, szczególnie naszego poczciwego Filtrona. Oczywiście sprawa dotyczy filtrów wkładowych takich jak u nas i w MB. Pierwsze objawy są trudne do wykrycia, bo w obudowie filtra jest zawór, który w przypadku zapchania filtra kieruje olej nieprzefiltrowany do silnika. To ma oczywiście swoje plusy i minusy, ale silnik się nie zaciera.
A nie porwał się czasem, bo wtedy trzeba mocno płukać silnik, bo ten papier zapycha kanały olejowe.
panowie ja się nie stety nie znam i daje auto do mechanika i oczekuję pomocy...nie ogarniali bo jak się tłumaczyli dzwięk raz był a raz nie...3 mechanik polecił mi wymienić olej i podczas tej wymiany odkrył uszkodzony filtr...sam nie wiem czy to mozliwe że to przez filtr ale fakt jest taki że dzwieku nie ma i to sie dla mnie liczy...dla tego szukałem fanatyka :) aby sam to sprawdził fachowym uchem a tak to jezdziłem jezdziłem i efektu nie było...